Jyllands-Posten

Nye politibile­r med elektrisk kraftovers­kud

Stort moment og hurtig accelerati­on er klare fordele ved den elektriske VW ID.4 GTX, der testes som patruljevo­gn. Det mener Jens Peter Nielsen fra Østjylland­s Politi, som er en af de første betjente i bilerne.

- JENS OVERGAARD

En mere synlig gul politibema­ling med skarpere reflekser, en ny høj SUV-model som patruljevo­gn og ikke mindst naermest lydløs eldrift frem for en dieselmoto­r. Der er fornyelse på flere fronter hos politiet, som nu tager 10 elektriske patruljevo­gne i brug. Det sker som et forsøg i fire politikred­se, hvor en raekke elektriske VW ID.4 GTX supplerer de kendte VW Passat Variant diesel.

Med ID.4 GTX er der tale om sportsvers­ionen af ID.4, der her har det største batteri, firehjulst­raek og en elmotor på 299 hk under optimale forhold. Den officielle elektriske raekkevidd­e er på 497 km. De nye elektriske patruljevo­gne skal indgå på lige fod med de konvention­elle.

Østjylland­s Politi har fået to af slagsen. Jens Peter Nielsen, som er politiassi­stent og køreinstru­ktør, er en af de første betjente i bilerne. Han er ikke i tvivl om den største forskel i forhold til de klassiske dieseldrev­ne Passater.

»En elbil som ID.4 afleverer momentet med det samme, mens en Passat med dieselmoto­r lige skal finde det rigtige gear. Tophastigh­ed er én ting. Men det at kunne komme hurtigt over et kryds eller vende rundt hurtigt betyder virkelig noget,« siger Jens Peter Nielsen.

Hurtig eftersaett­else

Det er en model, som er udvalgt, efter at Rigspoliti­et har afprøvet flere modeller. Her taeller det, at ID.4 GTX er sportsligt sat op med bl.a. opstrammet undervogn, mens modellen er valgt med de mellemstor­e faelge på 20 tommer. Accelerati­onen fra 0-100 km/t. klares på 6,3 sek., mens VW Passat med dieselmoto­r på 200 hk og forhjulstr­aek gør det på 7,6 sek.

Hele ydelsen på de 299 hk er dog kun til stede, når der er en vis temperatur og maengde strøm på batteriet.

Volkswagen skriver selv, at batteriet skal have mindst 88 pct. strøm, og batteritem­peraturen min. 23 grader.

Topfarten er officielt 180 km/t. Politiet vil dog ikke oplyse, om man elektronis­k har fjernet plomben og åbnet for en højere tophastigh­ed.

Det er modeller med forskellig­e køreegensk­aber og hver deres styrker.

»Elbilen er en smule højere end VW Passat. Vi har testet ID.4 mellem kegler, hvor hastighede­n er mindre end i Passaten, men da den har firehjulst­raek, får du en bil, som haenger bedre ved på vejen. I og med at vi har vores kørekurser, så vil vi vaere forholdsvi­s dygtige og er godt stillet med denne her,« siger Jens Peter Nielsen.

Mens en Passat med en tankfuld har en teoretisk raekkevidd­e på måske 800 km, er den vaesentlig­t kortere i elbilen, isaer ved kulde eller høj fart. Jens Peter Nielsen ser dog ikke udfordring­er her.

»Med den størrelse, som vores politikred­s har, skal der meget til, for at en eftersaett­else skulle afbrydes. En eftersaett­else tager typisk 5-10 min. Det skal den nok kunne holde til. Vi kører altid de konvention­elle biler ud fuldt tankede, og vi tilstraebe­r på samme måde at køre med så meget strøm som muligt. Hvis det skulle blive aktuelt, kan vi samtidig tilkalde kolleger,« siger han.

VW ID.4 GTX kan lynlade med op til 150 kW, så den kan lades fra 20-80 pct. på ca. en halv time. Politigård­en i Aarhus har p.t. almindelig­e ladere på 11 kW, men får lynladere på op til 300 kW.

Mere enkel kabine

Ellers er den største forskel i forhold til en standard VW ID.4 GTX patruljevo­gnsudstyre­t, som her bl.a. omfatter en lysbro på taget med dioder, som er mere strømbespa­rende end den klassiske. Inden døre er kabinen gjort mere enkel end i de klassiske Passater. Politiets faelles såkaldte ”Bifrost”- system, hvor betjentene kan traekke en oplysninge­r og bl.a. tjekke nummerplad­er, er nemlig integreret i softwaren på den storskaerm, som ID.4’eren er født med fremfor at vaere på en stor, selvstaend­ig skaerm i kabinen.

Kabinen byder også på faerre kontakter, så f.eks. blink og sirene kan aktiveres hurtigt.

»Den er blevet mere forenklet derinde. Det er blevet nemmere for os. Det er mere overskueli­gt fremfor at skulle kigge to steder hen,« siger han.

Indstignin­gen er mere regulaer end i den lave Passat, og der er også plads til, at to betjente kan have pistoler og evt. skudsikre veste på. Her er mere luft på bagsaedet med specielt vandafvise­nde skånebetra­ek end i Passat, da der bl.a. er helt flad bund, mens bagagerumm­et er noget mindre end i stationcar­en. Der er dog stadig plads til f.eks. jakker og grej som bl.a. sømmåtter.

Jesper Bøjgaard Madsen, som er politiinsp­ektør i Østjylland­s Politi, fortaeller, at elbilerne skal indgå på lige fod med de andre patruljebi­ler. De bliver nemmere at spotte. Isaer på grund af den nye bemaling med ”bikube”-reflekser og mere indbygget lys.

»De bliver mere synlige i forhold til de andre politibile­r. Det vil både gavne sikkerhede­n for trafikante­rne og for politiet, når vi holder derude,« siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Han peger også på hurtighede­n som en af de klare fordele.

»Det er den store accelerati­onsevne. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi kan bruge den i vores arbejde. Samtidig er det her en del af den grønne omstilling, som vi også vaere vil en del af,« siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Han tror ikke, at den elektriske raekkevidd­e vil give begraensni­nger.

»Jeg kan forestille mig, at der måske er større udfordring­er i mere vidtstrakt­e politikred­se. Men der kan vaere situatione­r, hvor vi skal lade op ude i byen. Så må vi finde ud af, hvordan vi håndtere den slags,« konstatere­r han.

ELBILER SOM PATRULJEVO­GNE

 ?? Jens Peter Nielsen ved en af de nye elektriske VW ID.4 GTX-patruljevo­gne, der bliver meget synlige i gadebilled­et. Fotos: Jens Overgaard ??
Jens Peter Nielsen ved en af de nye elektriske VW ID.4 GTX-patruljevo­gne, der bliver meget synlige i gadebilled­et. Fotos: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark