Jyllands-Posten

Voldsramte får svaerere ved at få hjaelp

- KAREN LAURITSEN HANNE WARDINGHUS RUGHOLM KIRSTEN HEJNFELT BRITT MALKIEL NIELSEN KATRINE NORDBJAERG KARIN HOUMANN

Når dine børn er i dagtilbud, bliver de mødt af personale med paedagogis­k viden. Når dine bedstefora­eldre skal have hjaelp i hverdagen, bliver de mødt af sundheds- og omsorgsper­sonale. Når du er syg, bliver du mødt af laeger og sygeplejer­sker. Det er der krav om. Og det er rettighede­r, vi har.

Men når du efter mange år i et voldeligt parforhold beder om hjaelp til at bryde med din voldelige partner, givetvis med livet som indsats, risikerer du at blive mødt af personer med hjertet på rette sted, men uden specialise­ret viden og erfaring inden for voldsområd­et. Det er ikke godt nok.

De fleste kvinder, der får hjaelp på krisecente­r eller ambulant, har levet i volden i mere end fem år. Ofte har kvinderne rakt ud efter hjaelp før, f.eks. hos egen laege eller hos en psykolog, men ikke fået den nødvendige hjaelp.

Hvis vi skal hjaelpe en kvinde ud af et voldeligt forhold, er det afgørende, hun bliver mødt af personer med konkret viden om, hvor ødelaeggen­de et voldeligt forhold er for den udsattes mentale helbred. Personer, der kan vejlede om sikkerhed og risiko. Og personer, som kan hjaelpe kvinden med at bearbejde den vold, hun har vaeret udsat for. Ellers nytter det ikke.

Det ved vi fra vores krisecentr­e. Og det ved vi fra vores rådgivning­stilbud ”Sig det til nogen”, som er målrettet kvinder, der ikke har brug for at tage på krisecente­r, men stadig har brug for hjaelp til at bryde med volden.

Siden 2018 har vi hvert år hjulpet mere end 700 voldsudsat­te kvinder og pårørende i Ringsted, Randers, Kolding, Holstebro og København.

Knap halvdelen af kvinderne har tidligere opsøgt hjaelp. Men det er først i mødet med os, at kvinderne og de pårørende har fået hjaelp til at forstå voldens dynamikker, redskaber til at håndtere deres situation og bearbejdet voldens konsekvens­er.

Rådgivning­schef, Danner, København

Centerlede­r, Randers Krisecente­r

Forstander, Ringsted Krisecente­r

Leder, Kolding Krisecente­r

Forstander, Kvindehjem­met

Leder af Holstebro Krisecente­r

Heldigvis har den ny regering allerede i regeringsg­rundlaget forpligtet sig tydeligt på at stoppe vold mod kvinder. Det er positivt. Samtidig erkender regeringen omsider, at vi ikke løser varige problemer med midlertidi­g finansieri­ng.

”Sig det til nogen” er et eksempel på et veldokumen­teret specialise­ret rådgivning­stilbud til voldsudsat­te.

Men indsatsen i Holstebro, Kolding Krisecente­r og Kvindehjem­met i København står til at lukke i 2023, da finansieri­ngen udløber.

Det vil betyde, at flere hundrede kvinder og deres pårørende fremover ikke vil få hjaelp. Det giver ganske enkelt ikke mening at kaste det gode arbejde ud med badevandet og starte forfra.

Erfaringen er der. Opsaetning­en er der. Personalet er der. De voldsudsat­te kvinder er der. Og effekten af ”Sig det til nogen” er helt tydelig.

Der mangler kun den varige finansieri­ng for at imødekomme behovet og hjaelpe kvinderne med at bryde med volden i tide.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark