Jyllands-Posten

Nu skal man passe på med passiv investerin­g

Meget tyder på, at traditione­l faktorinve­stering står over for en gylden tid i de kommende år.

- DAVID BAKKEGAARD KARSBØL finans@finans.dk

CIO i Selected Group

Når man ser på, hvilke typer af investerin­ger der har tiltrukket mest kapital i de seneste år, dominerer passive fonde med indeksnaer­e produkter mere og mere. Mange investorer har vaeret drevet af ønsket om lavere omkostning­er og markedsnae­re afkast efter flere år i finanskris­ens kølvand, hvor aktive og dyre investerin­gsstrategi­er typisk har klaret sig ganske ringe.

Flere investerin­ger i passive produkter flyder per definition ind i markedet, i samme forhold som aktierne i et indeks har vaegte. Disse indeks-vaegte er typisk baseret på aktiernes markedsvae­rdi. Så store og dyre aktier indgår med den største vaegt i de typiske indeks for passiv forvaltnin­g. Disse kunne vaere MSCI World eller S&P500 eller FTSE100.

Når passiv investerin­g derfor er blevet så dominerend­e, medvirker den til at understøtt­e investerin­ger i store og dyre aktier, som ellers historisk har vaeret nogle af de ringeste investerin­ger. I årene efter finanskris­en er der grund til at tro, at de efterhånde­n meget store, passive investerin­gs-flows dermed har skabt en relativ boble i store og dyre aktier.

Situatione­n ved udgangen af 2021 var, at de store og dyre aktier var mere ekstremt (højt) prisfastsa­t i forhold til det brede marked end ved indgangen til itboblen ultimo 1999, og det er således ikke overrasken­de, at vi efterfølge­nde har set så store fald i netop dette segment (Netflix, Tesla, Meta, Amazon osv.). Omvendt klarede de traditione­lle investerin­gsstrategi­er baseret på specielt Value(billige aktier), Kvalitets(høj indtjening i forhold til aktiver) og Lavvolatil­itets(stabil indtjening om lav gaeld)-faktorerne sig godt i 2022.

Selvom det virker utroligt,

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark