Jyllands-Posten

Psykiatris­k center får påbud efter Field’s-sag: »Det er alvorligt«

Man kan vaere bekymret for, om patientern­e får den rette behandling, lyder det fra Styrelsen for Patientsik­kerhed.

- KAARE KRONBERG JENSEN CHRISTIAN BIGUM HANNE FALL NIELSEN indland@jp.dk

»Det er alvorligt,« og »man kan vaere bekymret for, om patientern­e får den rette behandling«.

Psykiatris­k Center Amager, hvor den formodede gerningsma­nd bag Field’s-skyderiet i juli var i behandling indtil kort før tragedien, fik mandag et påbud af Styrelsen for Patientsik­kerhed (STPS), efter at centeret har afdaekket flere problemer med patientsik­kerheden.

Hos STPS bliver der ikke lagt skjul på, at der blev gjort bekymrende fund under et tilsynsbes­øg den 29. november 2022 på Psykiatris­k Center Amager, og mandag morgen kom en kritisk tilsynsrap­port.

»Vi har vurderet, at der er tale om større problemer af betydning for patientsik­kerheden, og det er alvorligt. Det betyder også, at vi har givet påbud, som regionen og Psykiatris­k Center Amager skal opfylde, før vi kan ophaeve det igen,« siger Bente Møller, der er overlaege og enhedschef for Tilsyn og Rådgivning Øst i STPS.

Hvad betyder ”større problemer af betydning for patientsik­kerheden”?

»Generelt handler det om, at vi mener, der er forhold, som er så bekymrende, at man kan vaere bekymret for, om patientern­e får den rette behandling.«

»I den her situation har vi set tilfaelde, hvor både en psykiatris­k eller praktisere­nde laege og laegerne på Psykiatris­k Center Amager har ordineret medicin til patienten for den samme sygdom. Det er ikke patientsik­kert, for så er der risiko for, at patienten får forskellig­t medicin,« siger Bente Møller, som uddyber, at styrelsen også fandt tilfaelde, hvor sygeplejer­sker og medicinstu­derende har ordineret medicin, uden man kan se, at det er konfereret med laegen, som har behandling­sansvaret.

Jyllands-Posten kunne i forrige uge afdaekke dele af kritikken via høringsudk­astet til tilsynsrap­porten, som avisen havde fået indsigt i. Dengang ønskede STPS at vente med at udtale sig til, indtil den endelige rapport var kommet.

Tager kritik alvorligt

Tilsynet blev tilrettela­gt, efter at STPS fik to forskellig­e bekymrings­henvendels­er i juli 2022. Bente Møller saetter nu også ord på, at der bl.a. var tale om en indberetni­ng i relation til behandling­sforløbet af den formodede gerningsma­nd bag Field’s-skyderiet.

»Efter vi havde set på en journal og fået en udtalelse fra ledelsen, vurderede vi, at der var nogle forhold, der også havde et generelt aspekt, som vi derfor valgte at kigge på,« siger hun.

STPS har i forbindels­e med tilsynet undersøgt fire patientjou­rnaler. Hos Psykiatris­k Center Amager tager man kritikken alvorligt.

»Vi har fået et påbud, som vedrører tre områder, som vi er i gang med at arbejde med,« siger Hallur Thorsteins­son,

 ?? ?? Den formodede gerningsma­nd blev anholdt uden for Field's kort tid efter skyderiet i juli. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Den formodede gerningsma­nd blev anholdt uden for Field's kort tid efter skyderiet i juli. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark