Jyllands-Posten

Borgerfors­lag om organdonat­ion skal i Folketinge­t

Et flertal i Det Etiske Råd tager afstand fra idéen om, at alle voksne skal stå listet som organdonor­er, hvis ikke de selv har valgt det fra. Flere interesseo­rganisatio­ner er lodret uenige.

- NICOLINE NOE nicoline.noe@jp.dk

I marts 2020 døde Mads Sebbelovs 15-årige datter, mens hun ventede på et nyt hjerte.

Herefter stillede han et borgerfors­lag om, at man aktivt skal frabede sig at vaere organdoner. I dag er det omvendt – man skal aktivt give besked om, at ens organer kan bruges, hvis man f.eks. omkommer i en ulykke.

Forslaget har fået over 50.000 underskrif­ter og skal behandles i Folketinge­t fredag.

Det Etiske Råd er nu kommet med en klar anbefaling om, at der fortsat bør vaere et aktivt samtykke til organdonat­ion.

I en udtalelse skriver det, at den nuvaerende model bedst stemmer »overens med principper­ne om respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestem­melse, som også er baerende principper i Sundhedslo­ven«.

»Umådeligt triste«

Herudover skriver rådet, at det er tvivlsomt, at en aendring af modellen vil føre til en forøgelse af donationer, samt at en aendring kan føre til en folkelig svaekkelse af tilliden til donationss­agen.

»Det Etiske Råds udmelding gør os så umådeligt triste i Nyreforeni­ngen. Et aktivt fravalg er noget, vi har kaempet for i lang tid,« forklarer Nyreforeni­ngens landsforma­nd Malene M. Deele.

Hun håber, at de politiske drøftelser vil munde ud i en aendring af loven, da man i sundhedsva­esnet generelt mangler organer.

Nyreforeni­ngen er derfor sammen med seks andre interesseo­rganisatio­ner gået sammen om at anbefale det aktive fravalg som organdonor som model i Danmark.

Flere muligheder

Det Etiske Råds udmelding gør os så umådeligt triste i Nyreforeni­ngen. Et aktivt fravalg er noget, vi har kaempet for i lang tid. MALENE M. DEELE, LANDSFORMA­ND, NYREFORENI­NGEN

I København sidder Mads Sebbelov sidder tilbage med en følelse af, at resultatet af Det Etiske Råds overvejels­er var givet på forhånd:

»Jeg har svaert ved at forstå deres udmelding, men det kommer ikke bag på mig. Jeg synes, Det Etiske Råd er med til at så en unødvendig tvivl omkring organdonat­ion i vores samfund.«

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) udtalte mandag, at regeringen vil overveje flere muligheder – både at fortsaette med det informered­e samtykke, som det er i dag, men også overveje en såkaldt blød variant af det aktive fravalg, hvor pårørende har det sidste ord i tilfaelde af, at vedkommend­e ikke har frabedt sig at vaere donor.

21 lande i EU har i dag indført aktivt fravalg til organdonat­ion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark