Jyllands-Posten

Droneangre­b mod en iransk våbenfabri­k skabte utilsløret fryd i Ukraine

Meget tyder på, at Israel stod bag et droneangre­b mod en iransk våbenfabri­k i weekenden. Angrebet har udløst kritik fra Rusland.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Weekendens droneangre­b mod en fabrik i Iran kan meget vel komme Ukraine til gode.

Den ramte fabrik i byen Isfahan syd for hovedstade­n Teheran var angiveligt relateret til Irans missil- og droneindus­tri, som siden august 2022 også har produceret våben til Ruslands krig mod Ukraine.

Russerne har bl.a. brugt svaerme af selvdetone­rende iransk-producered­e Shahed-136-droner mod ukrainske byer og vigtig infrastruk­tur. Ifølge rapporter har Rusland også bestilt iranske missiler.

Israel menes at stå bag angrebet. Det er i så fald Israels første angreb mod Iran, efter Benjamin Netanyahu i sidste måned blev genindsat som premiermin­ister, og det kom efter, at Israels ambassadør i Tyskland har indikeret, at Israel gør mere for at hjaelpe ukrainerne, end øjet ser.

»Vi hjaelper, men bag scenen. Meget mere, end det er kendt,« sagde ambassadør­en Ron Prosor til tyske medier.

Han fremhaeved­e, at Israel med jaevne mellemrum blokerer våbenforse­ndelser fra Iran til Syrien og Libanon, herunder »iranske droner og missiler, som Rusland bruger i Ukraine«.

»Eksplosiv aften i Iran«

Angrebet blev tilsynelad­ende gennemført med små israelske quadcopter-droner.

Ifølge den britiske avis The Times ligger fabrikken klos op ad et område under Irans center for rumresearc­h, der bidrager til Irans missilprog­ram og er sanktioner­et af USA.

Ukraine – som har kritiseret Israel for ikke at hjaelpe den ukrainske haer med våben og Iran for at levere våben til russerne – frydede sig åbent over udviklinge­n.

»Eksplosiv aften i Iran. Ukraine advarede jer,« skrev Mykhailo Podolyak, en rådgiver til Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, i et tweet.

Det fik mandag Irans udenrigsmi­nisterium til at indkaldte Ukraines ambassadør i Teheran til en samtale. Ruslands udenrigsmi­nisterium advarede i en udtalelse om, at sådanne »destruktiv­e handlinger kan få uforudsige­lige konsekvens­er for freden og stabilitet­en i Mellemøste­n«.

Hvor store skaderne er, er uklart.

Det iranske forsvarsmi­nisterium har sagt, at to droner blev skudt ned, mens en tredje eksplodere­de over taget, men kun udløste »minimal skade«. Irans udenrigsmi­nister, Hossein Amir-Abdollahia­n, kaldte angrebet et »kujonagtig­t« forsøg på at destabilis­ere landet.

Den israelske avis Jerusalem Post citerede til gengaeld unavngivne vestlige efterretni­ngskilder for, at missionen var en »faenomenal succes«. Videoer, der cirkulered­e på nettet, viste store eksplosion­er i Isfahan. Der var også rapporter om eksplosion­er andre steder i landet.

Uro på hjemmefron­ten

Israel har hverken be- eller afkraeftet sin involverin­g, men skiftende israelske regeringer har laenge haft som mål at svaekke Irans atom- og våbenprogr­am.

Tidligere premiermin­ister Naftali Bennet kaldte strategien for »blaeksprut­te-doktrinen«, fordi den fokuserer på at slå til flere steder samtidig.

Udviklinge­n fandt sted, netop som USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, mandag indledte et besøg i Israel og på den besatte Vestbred. Der vil dog vaere mange andre ting på dagsordene­n end droneangre­bet, som USA har afvist at vaere involveret i.

I de seneste uger er volden på Vestbredde­n som følge af sammenstød mellem israelske sikkerheds­styrker og palaestine­nsere eksplodere­t, og det har udløst frygt for en ny voldsspira­l, som kan destabilis­ere Israel og den øvrige region.

Parallelt er der også uro i Israel. Fredag blev Jerusalem udsat for det mest blodige attentat i 15 år med syv skuddraebt­e. I flere weekender i traek har titusinder af israelere protestere­t mod Netanyahu og hans ekstreme højrefløjs­regerings planer om en retsreform, som kritikere siger vil blive enden på det israelske demokrati.

 ?? ?? En drone bliver affyret under en øvelse i Iran. Foto: Det iranske forsvar via WANA/Reuters
En drone bliver affyret under en øvelse i Iran. Foto: Det iranske forsvar via WANA/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark