Jyllands-Posten

Venstreflø­jens skarpe profil er også populaer hos det tyske højre

Den omdiskuter­ede stjernepol­itiker Sahra Wagenknech­t kan vaere på vej med et nyt parti, der forener venstre og højre under populistis­ke paroler.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Den tilbagelae­nede Berlin-forstad Schöneberg med gallerier, veganske caféer og forretning­er, der saelger brugskunst og vinylplade­r, ligner ikke just arnestedet for en kommende revolution i tysk politik. Men på markedspla­dsen ved Crellestra­sse er man på denne råkolde januarafte­n måske af en anden opfattelse.

Der er samlet ca. 300 lokale foran et podium, hvorfra skiftende talere kritiserer den siddende tyske regering for alt fra dens økonomiske politik til våbenlever­ancerne til Ukraine.

»Varme. Brød. Fred,« står en af mødets paroler prentet med blokbogsta­ver på et stort stykke pap. Det kan minde lidt om de russiske bolsjevikk­ers berømte krav om »Fred, Jord og Brød« – selv om det er svaert at se parallelle­rne mellem det kaotiske og forsultne Skt. Petersborg i 1917 og nutidens paene Berlin.

Anledninge­n til mødet i Schöneberg er et lokalvalg i hovedstade­n, der skal gå om i februar, fordi det ordinaere valg i efteråret 2021 udviklede sig til kaos. Men selv om de lokale kandidater fra venstrepar­tiet Die Linke gør deres bedste for at indprente de fremmødte vigtighede­n af det foreståend­e valg, så er det klart, at tilhørerne helt overvejend­e venter på aftenens hovedtaler.

»Sahra er fornuftens stemme,« står der på et skilt, og jublen er stor, da Die Linkes største folkelige billetsael­ger, Sahra Wagenknech­t, indtager podiet og kaster sig ud i et frontalang­reb på trafiklysr­egeringen, der har styret Tyskland de seneste 13 måneder: »De smider kun brødkrumme­r ud til os,« lyder det fra den 53-årige politiker, der har spillet en markant rolle på den tyske venstreflø­j siden 1990’erne.

»Det går på en eller anden facon i den forkerte retning,« konstatere­r Wagenknech­t fra podiet.

Den fornemmels­e er der mange tyskere, som deler: En meningsmål­ing kort før jul fra tv-stationen RTL viste, at tiltroen til landets regering på et år er faldet fra 56 pct. til 34 pct. – og at opbakninge­n til andre politiske institutio­ner lige fra Forbundsda­gen til lokale myndighede­r også hastigt er på vej ned ad bakke.

Ukraine skiller vandene

Det er i den voksende dam af utilfredse og rastløse vaelgere, at Sahra Wagenknech­t fisker, og denne vinterafte­n i Berlin giver hun prøver på sit repertoire.

Saerligt skarp er hendes kritik af De Grønnes spydspids, udenrigsmi­nister Annalena Baerbock, og den socialdemo­kratiske sundhedsmi­nister, Karl Lauterbach. Det er politikere, som repraesent­erer nogle af de synspunkte­r, Wagenknech­t har opponeret kraftigt mod de senere år: Våbenhjael­pen til Ukraine og de omfattende tyske restriktio­ner under pandemien.

»Vi fordømmer alle krige, uanset om de udgår fra Rusland eller USA,« siger Wagenknech­t, men det er tydeligt, at idéen om forhandlin­ger med Moskva er mere populaer blandt tilhørerne her i Schöneberg end konkret kritik af Kremls fremfaerd.

Selv om Tysklands militaere støtte til Ukraine stadig har solid opbakning fra omkring to tredjedele af de tyske vaelgere, finder man tvivlere og modstander­e, saerligt på venstreflø­jen og højrefløje­n, men også i regeringsp­artierne.

»Krigen har på kort tid forandret meget. Der er sket en stor omvaeltnin­g i den tyske politiske kultur,« siger Detlef Siegfried, professor i tysk historie ved Københavns Universite­t.

Både de tre partier i trafiklysk­oalitionen – SPD, De Grønne og FDP – og den borgerlige opposition i CDU/CSU står bag den sikkerheds­politiske vending – Zeitenwend­e – som kansler Olaf Scholz udstak allerede i krigens første uger.

Det skulle i teorien give masser af spillerum til Die Linke, men partiet er praeget af fløjkrige og har ikke formået at kapitalise­re på utilfredsh­eden, der langt hen ad vejen er blevet samlet op af højrefløjs­partiet AfD.

»Venstrepar­tiet skulle vaere i stand til at traekke mange vaelgere, men det gør det bare ikke. I stedet er det AfD, der profiterer på

Die Linkes svaghed. AfD fremstår som de eneste konsekvent­e krigsmodst­andere,« siger Detlef Siegfried.

»Konservati­ve socialiste­r«

Det har pustet til uroen internt i Die Linke, hvor Wagenknech­ts mere fundamenta­listiske fløj, der nogle gange betegnes som »konservati­ve socialiste­r«, vil have øget fokus bl.a. på sociale spørgsmål og en stram indvandrin­gspolitik med bud til arbejderva­elgere. Partiledel­sen satser i højere grad på identitets­politiske budskaber, der er populaere blandt middelklas­sevaelgere i storbyerne.

Konflikten har sat gang i forlydende­r om, at Wagenknech­t pønser på at bryde ud og danne sit eget parti.

Det kunne potentielt blive et hit. Ifølge en meningsmål­ing foretaget sent sidste år for magasinet Stern kunne naesten hver femte tyske vaelger potentielt forestille sig at stemme på et nyt parti med hende som leder. Ifølge denne måling var begejstrin­gen for en sådan idé endda større blandt AfD-støtter end hos venstreori­enterede vaelgere.

Detlef Siegfried tvivler dog umiddelbar­t på, at Wagenknech­t er klar til at skabe et nyt parti fra bunden.

»Hun er en fantastisk taler, men jeg er ikke sikker på, at hun er en fantastisk organisato­r,« siger han.

Denne aften i Schöneberg maeler Sahra Wagenknech­t da heller ikke et ord om et nyt partiproje­kt, men opildner sine tilhaenger­e til at forblive aktive.

»Vi har brug for mere tryk fra gaden. Det er der for lidt af i Tyskland,« siger hun.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark