Jyllands-Posten

Borgere i det tidligere Jugoslavie­n flirter igen med Titos tanker

Store dele af befolkning­en i de gamle jugoslavis­ke lande mener, at opløsninge­n af det gamle land har gjort mere skade end gavn. Iagttagere taler om en bølge af Jugo-nostalgi.

- ANJA LUNDING HANSEN anja.lunding.hansen@jp.dk

Efterhånde­n som man kommer laengere vaek fra de blodige krige, der udspillede sig under og efter Jugoslavie­ns sammenbrud, er der et faenomen, der spreder sig i det tidligere land på Balkan. Små spraekker, som vidner om det, der engang var, og som dele af befolkning­en kigger tilbage mod.

Faenomenet har endda fået et saerligt navn: Jugo-nostalgi.

Og det daekker over et savn mod den tid, hvor parolen ”broderskab og enhed” var ord, som lederen Josip Broz Tito forsøgte at forene regionens forskellig­e etniske og religiøse grupper under.

Jugoslavis­ke varer kendt fra fortiden bliver igen produceret og sat til salg, og museumsuds­tillinger eller slagord malet på landenes husgavle minder om tiden før Murens fald i 1989 og Jugoslavie­ns senere sammenbrud.

Men faenomenet daekker over mere og andet, for det bliver også brugt til at gøre opstand mod de ansvarlige for den politiske stilstand, der har rodfaestet sig siden borgerkrig­ene.

Mere skade end gavn

En udbredt fortaellin­g er, at Tito i naesten et halvt århundrede havde tvunget forskellig­e folkeslag til at leve sammen mod deres vilje. Men tre årtier efter hans død har mange stadig en hengivenhe­d for det land, der ikke laengere eksisterer, og beklager ifølge en Gallup-undersøgel­se på sin vis opløsninge­n af det.

I Serbien siger 81 pct., at de mener, at sammenbrud­det var dårligt for deres land. I Bosnien, som altid har vaeret den mest multikultu­relle af republikke­rne, deler 77 pct. denne opfattelse.

Selv i Slovenien, som var det første af de tidligere jugoslavis­ke lande, der blev medlem af EU, og som af mange anses for at vaere det mest ”succesfuld­e” med en forholdsvi­s staerk økonomi, mener 45 pct. stadig, at opløsninge­n var skadelig.

Ikke overrasken­de er det kun 10 pct. i Kosovo, som aldrig havde fuld uafhaengig­hed i Jugoslavie­n, der beklager opløsninge­n.

Zlatko Jovanovic er Balkan-analytiker i oplysnings­forbundet DEO med en ph.d. i jugoslavis­k historie. Han peger på, at nostalgien ofte kobles til den aeldre generation, men at den ikke er forbeholdt den generation.

»Selv unge, der først er født efter sammenbrud­det, vurderer, at det ikke nødvendigv­is er godt, at landene i dag er blevet selvstaend­ige og ikke er en del af Jugoslavie­n laengere,« siger Jovanovic.

Han peger på, at netop den del af befolkning­en dyrker nostalgien som et politisk redskab til at kritisere den nuvaerende situation i landene.

Kriser avler modstand

Efter borgerkrig­ene begyndte man at opleve et økonomisk opsving med voksende industrier, som gav håb om, at man var på vej mod mere stabile tider.

I hvert fald indtil den globale finanskris­e i 2008 efterlod regionen i vaerre økonomisk tilstand end under Tito. Internatio­nalt var der heller ikke meget hjaelp at hente.

Samtidig opstod der flere steder en bølge af nationalis­me. Hvor mange efter krigene havde vaeret påpasselig­e med kritik af regeringer­ne, fordi man kunne blive klandret for at sympatiser­e med Jugoslavie­n, har tiderne aendret sig. Opfattelse­n af landene som korrupte, dysfunktio­nelle stater med dybe problemer i retsvaesen­et florerer nu offentligt.

»For alt det, som nationalis­terne lovede, da de kom til magten, er aldrig blevet til meget andet, end at en lille gruppe blev rigere og rigere,« siger Jovanovic.

Livet i Jugoslavie­n bød på staerkere økonomier og højere levestanda­rder, end det landene oplever nu. Dengang havde man laengere barsel og bedre arbejdsret­tigheder, påpeger Jovanovic. Rettighede­r, som er blevet tilsidesat siden sammenbrud­det.

»Og en stor del af befolkning­en har kun mulighed for enten at acceptere det, tilslutte sig eller flytte til f.eks. de vestlige lande.«

Drømmene om EU

»Så man er ikke nostalgisk, fordi man vil tilbage til Jugoslavie­n, men fordi man bruger det som en slags identitets­politik til at tage afstand fra den nuvaerende nationalis­me og den totale tilsidesae­ttelse af solidarite­t og lighed,« fortsaette­r han.

Mens Kroatien og Slovenien har fundet relativ stabilitet som EU-medlemmer, får de andre landes stilleståe­nde forhandlin­ger om medlemskab dem til at tvivle på, om de nogensinde vil opnå den status. For der er ikke meget, der tyder på, at EU har travlt med en ny udvidelses­runde.

Montenegro og Serbien har vaeret kandidatla­nde i over 10 år, mens Bosnien-Hercegovin­a først blev tildelt den status i december. Dermed måtte landet se sig overhalet af Ukraine på trods af både staerkere demokrati, retsstat og økonomi.

Flere iagttagere mener, at problemern­e er medvirkend­e til, at mange rejser til udlandet for at finde arbejde.

»Hvis jeg som nordmakedo­ner har en ph.d. i naturviden­skab, jeg er dygtig, taler engelsk og vil Europa, men samtidig kan se, at Nordmakedo­nien ikke kommer ind i EU foreløbigt, så flytter jeg til Esbjerg, Innsbruck eller Marseille,« siger Jovanovic.

Det skaber en lidt ond cirkel i landene, mener han, for de, der bliver tilbage, sidder med en frustratio­n over, at man ikke kan lave om på noget.

»Hvis man skal sige det lidt firkantet, så bruger man fortiden til at kritisere nutiden i håb om, at der er noget, der kan skabe en bedre fremtid,« siger Jovanovic.

Hvis man skal sige det firkantet, bruger man fortiden til at kritisere nutiden i håb om, at der er noget, der kan skabe en bedre fremtid. ZLATKO JOVANOVIC, BALKAN-ANALYTIKER I DEO, PH.D. I JUGOSLAVIS­K HISTORIE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark