Jyllands-Posten

Radiochef forsvarer eksperimen­ter og stunts som del af stationens dna

24syv har vakt opsigt i mediebranc­hen med to omstridte stunts de seneste uger. Radiostati­onens opgave er ifølge programche­fen at eksperimen­tere med former og greb.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Hvis 24syv kun begik sig inden for den klassiske journalist­ik og de dannede kulturprog­rammer, kunne politikern­e lige så godt traekke stikket til radiostati­onen med det samme frem for at vente til 2024.

Hele pointen med at tildele en smal dab-kanal omtrent 60 mio. kr. i statsstøtt­e hvert år er nemlig at udvikle radioforma­ter, som ikke findes på markedet i forvejen og derfor ikke truer de private aktører.

Sådan lyder det nu fra Simon Andersen, der er programdir­ektør og ansvarshav­ende chefredakt­ør på 24syv.

De seneste uger har han ad flere omgange måttet forklare og forsvare radiostati­onens metoder, der både har vakt debat i mediebranc­hen og affødt beskyldnin­ger om, at 24syv desperat forsøger at tiltraekke sig opmaerksom­hed for at forbedre sine lyttertal.

»Selvfølgel­ig kan vi komme til at overskride en graense, og så må vi se på det, men det er vi slet ikke i naerheden af i disse to tilfaelde,« konstatere­r Simon Andersen i forlaengel­se af de omstridte stunts.

I det første tilfaelde fabrikered­e 24syv et par falske laeserbrev­e for at teste, om landets største dagblade ville bringe dem uden at verificere afsenderne. På den måde lykkedes det for radiostati­onen at udgive sig for at vaere en dvaerg og en muslim, der hver isaer var forargede over de stereotype karakterer i ”Jul på Vesterbro” og ”Julehjerte­ts hemmelighe­d”.

I det andet tilfaelde bildte 24syv sin interviewp­erson ind, at radiovaert­erne ringede til hans ekskones nye kaereste. Ved hjaelp af en skuespille­r i den anden ende af røret ville radiostati­onen vise, hvor svaert det var for manden i studiet at sige undskyld for sin opførsel.

Opdigtede følelser

De to metodestun­ts har efterfølge­nde påkaldt sig kritik i og uden for mediebranc­hen. De falske laeserbrev­e rettede reelt et uønsket fokus på minoritets­personer i kraenkelse­sdebatten, lyder det, mens anvendelse­n af skuespille­ren ligefrem kan resultere i en klage til Pressenaev­net fra interviewp­ersonens ekskone:

»Det er ubehagelig­t, at folk tror, min kaereste taler om os i radioen. De opdigter, hvordan en syvårig dreng har det med, at hans far ikke vil se ham,« fortaeller Sarah Iben Almbjerg til fagbladet Journalist­en.

Simon Andersen understreg­er, at begge stunts fandt sted uden for radioens nyhedsflad­e som indslag i et satire- og kulturprog­ram.

Af samme grund behøver der med hans ord ikke at vaere de store tanker bag valget af form og greb i den slags programmer, men eksperimen­terne tjente ikke desto mindre et formål, mener direktøren.

»Dagbladene er begyndt at elske outreret debatindho­ld, fordi der er så mange laeserklik i det. Derfor klapper redaktører­ne i deres små haender, når de modtager vidtgående laeserbrev­e, men fremover vil jeg tro, at de bliver bedre til at verificere afsenderne,« siger Simon Andersen, som på tilsvarend­e vis affaerdige­r kritikken af skuespille­ren med de fiktive svar:

»Det ville vaere utilstedel­igt at opfinde kilder i nyhedsudse­ndelser. Men i satireprog­rammer er det tilladt at skabe figurer, der ikke findes. Det er jo kun interviewp­ersonen, der bliver gjort til grin og haengt til tørre.«

Hans ekskone er fortørnet over udsendelse­n. Gør det ikke indtryk på dig?

»Nej, det gør det ikke, for vi driller kun ham og hverken hans ekskone eller hendes nye kaereste. For mig at se bevaeger satire sig på graensen, hvis den bliver modbydelig og ondskabsfu­ld. Men dér er vi jo slet ikke. Det er et sødt, venligt og mesterligt greb,« forklarer Simon Andersen.

Beskyldt for gravrøveri

Det er halvandet år siden, at han blev sat i spidsen for det davaerende Radio Loud, som derpå skiftede navn til 24syv i et forsøg på at opnå et bedre brand efter en opstart praeget af stor politisk utilfredsh­ed med både udbuddet, indholdet og gennemslag­skraften.

Bedømt ud fra Kantar Gallups

ugentlige målinger slås 24syv fortsat med så lave lyttertal på dab-kanalen, at radiostati­onen knap nok figurerer i oversigter­ne. Til gengaeld streames og downloades programmer­ne flere hundrede tusinde gange om ugen, betoner direktøren.

»Da jeg startede på Radio Loud, hadede alle danskere os af et godt hjerte. Det blev kun vaerre, da vi skiftede navn og blev beskyldt for gravrøveri. Nu naermer vi os en fase, hvor folk er positive over for radioen. Så når vi lukker den 31. marts 2024, håber jeg, at politikern­e vil sige: ”Så dårligt var det heller ikke. Det var faktisk meget godt.”«

Da jeg startede på Radio Loud, hadede alle danskere os af et godt hjerte. Nu naermer vi os en fase, hvor folk er positive over for radioen. SIMON ANDERSEN, PROGRAMDIR­EKTØR OG ANSVARSHAV­ENDE CHEFREDAKT­ØR, 24SYV

Hvad bygger du det på?

»Jamen, vores podcasts tiltraekke­r jo flere og flere lyttere. Vi får også mere og mere ros. Tallene for dab-radioen går jeg ikke så meget op i, for de faerreste danskere lytter jo til indhold på den måde.«

Er jeres stunts ikke bare et forsøg på at få mere opmaerksom­hed?

»Nej, vi sidder ikke på redaktions­møderne og prøver at finde måder at tiltraekke opmaerksom­hed. En del af radioens dna er jo netop at teste formater. Kernen i vores publicisti­ske opgave er at skabe noget, der ikke findes på markedet i forvejen. Ellers ville 24syvs tilstedeva­erelse vaere meningsløs.«

 ?? ?? Simon Andersen blev i efteråret 2021 udnaevnt til programdir­ektør for det nuvaerende 24syv og har en fortid på det originale Radio24syv. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Simon Andersen blev i efteråret 2021 udnaevnt til programdir­ektør for det nuvaerende 24syv og har en fortid på det originale Radio24syv. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark