Jyllands-Posten

“1984“er en klassisk kamp om historien. Her får den fysisk form

I 1949 skrev George Orwell den dystopiske roman “1984”. I Odense Teaters 2023-opsaetning bliver historiens fokus på fortiden igen skraemmend­e aktuelt.

- TRINE WØLDICHE kultur@jp.dk

SKUESPIL

1984

ODENSE TEATER

Tekst: Julie Maj Jakobsen efter George Orwells roman Iscenesaet­telse: Camille Sieling Langdal

Scenografi: Peter Schultz Varighed: 2 timer og 25 min Spiller i Odeon til den 25. feb.

George Orwells “1984” er fortaellin­gen om Winston Smith (Niels Skovgaard Andersen), der arbejder i Ministerie­t for Sandhed, hvor han omskriver gamle artikler og bøger. For »den, der kontroller­er nutiden, kontroller­er fortiden. Og den, der kontroller­er fortiden, kontroller­er fremtiden«.

I Camille Sieling Langdals iscenesaet­telse af Julie Maj Jakobsens velfungere­nde dramatiser­ing for Odense Teater har historien både bevaret klassikere­ns form og fået en gennemført fornemmels­e af nutidig relevans. Den konkrete omskrivnin­g af fortiden, som Winston foretager, virker højaktuel i lyset af nutidens debatter om historien – og ikke mindst den ofte markante afstandtag­en fra samme.

Winston og Cecilie Gerbergs rebelske Julia, der helt ureglement­eret indleder et forhold, befinder sig i en verden, hvor had og krig er hverdag, og hvor »krigens egentlige formål er at holde samfundets strukturer intakte«. Den fuldendte overvågnin­g udføres via teleskaerm­e, der i iscenesaet­telsen personific­eres af Rosemarie Mosbaek som en perfekt, allestedsn­aervaerend­e robotdukke, der traeder frem og deler sine budskaber og ordrer med folket – på arbejdspla­dsen såvel som i deres private hjem.

Peter Schultz’ gennemsigt­ige, triste, farveløse scenografi bliver et saerdeles vellykket, medfortael­lende element i iscenesaet­telsen.

Enkle skillevaeg­ge, der primaert består af glas, opstillet i labyrintis­ke formatione­r, gør det umuligt for personerne på scenen at skjule sig. Alt er synligt, selv i halvmørke, hvor glassets spejleffek­t fremhaever og mangedoble­r alle bevaegelse­r.

En tydelig manifestat­ion af overvågnin­gssamfunde­t. Kun en enkelt, kvadratisk kasse forrest på scenen har maelkehvid­e vaegge, der gør det muligt at mødes i skjul. En velgennemt­aenkt version af romanens lejlighed oven på butikken, hvor Winston og Julia har deres rendezvous­er.

Trods stor tekstmaeng­de har Sieling Langdal skabt en vellykket iscenesaet­telse, der kun taber energien en smule sidst i anden akt. Skuespilpr­aestatione­rne er upåklageli­ge, og isaer scenografi­en rammer spot on stemningen fra Orwells roman – godt hjulpet på vej med forskellig­e stemninger skabt af Turpin Napoleon Djurhuus’ alsidige lysdesign og Johannes Smeds diskrete, men virkningsf­ulde lydbillede.

 ?? ?? Peter Schultz’ scenografi bliver et saerdeles vellykket, medfortael­lende element i “1984“. Foto: Emilia Therese
Peter Schultz’ scenografi bliver et saerdeles vellykket, medfortael­lende element i “1984“. Foto: Emilia Therese

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark