Jyllands-Posten

Om fire år skal mindst 80.000 danskere have aflagt et “traenerløf­te“

Milliondon­ation skal vaere med til søsaette et nyt ritual, der skal løse nogle af de største problemer for danske børn og unge.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

»Jeg lover hermed …«

Det kunne blive indledning­en på et nyt løfte, som flere tusinde danskere i de kommende år skal aflaegge.

Det nye ritual skal efter planen vaere en brik i kampen imod nogle af de store udfordring­er blandt børn og unge i Danmark: fysisk inaktivite­t og psykisk mistrivsel.

Der er tale om et traenerløf­te. Inspiratio­nen er blandt andet hentet i laegeverde­nen.

»Uden på nogen måde at sammenlign­e det at vaere traener og vaere laege, så er der noget omkring oplevelsen ved at afgive et løfte. Man aflaegger et løfte, og deri ligger også en etisk forpligtig­else, at man tager en opgave på sig. Som traener tager man en vigtig opgave på sig, fordi man, i hvert fald i nogle timer, står med børn og unges trivsel imellem haenderne derude. Men vi vil også gerne løfte anerkendel­sen. At hvervet som traener bliver set på som noget anerkendel­sesvaerdig­t i samfundet, ligesom at vaere laege,« siger Jonas Vestergaar­d Jensen, der er udviklings­konsulent i Danmarks Idraetsfor­bund (DIF).

Traenerløf­tet er en del af et nyt, stort projekt fra DIF med navnet ”Fremtidens idraet for børn og unge”. Et arbejde, som kører fra 2023 til 2028 og er støttet af A.P. Møller Fonden med 85 mio. kr.

»Børn og unge er Danmarks fremtid, og idraet er én af vejene til at styrke børns trivsel. Fonden ønsker derfor, at endnu flere børn og unge finder glaeden ved at dyrke idraet sammen med andre. Det forudsaett­er, at man gør mere for de børn og unge, som trives med deres idraet uden, at de nødvendigv­is skal vaere morgendage­ns sportsstje­rner,« siger Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, der er formand for A.P. Møller Fonden.

100.000 flere

Det helt overordned­e mål er at gøre flere børn og unge aktive.

Målsaetnin­gen hedder 100.000 nye børnemedle­mmer i 2033, og de skal meget gerne blive ved op i teenageald­eren.

»Mange børn går til idraet i traditione­lle foreninger og dyrker gymnastisk eller spiller håndbold, men når de bliver omkring 13 år, begynder de at gøre det samme som de voksne. De dyrker måske fitness eller motionsakt­iviteter og løb på egen hånd. Tidligere så man først det skifte omkring 15-årsalderen,« siger Steffen Rask, der er senioranal­ytiker i Idraettens Analyseins­titut.

De 85 mio. kr. skal bruges på ansaettels­e af 30 profession­elle børne- og ungeansvar­lige, som skal hjaelpe i 70 udvalgte foreninger, med en ny traenerdat­abase, uddannelse af 1.000 unge ledere og involverin­g af unge i udviklinge­n af aktivitets­tilbud. Og så altså det nye traenerløf­te.

Det er meget ambitiøst

Idéen med løftet er, at alle, som har med børn og unge at gøre på en fodboldban­e eller i en gymnastikh­al, skal gennemgå et kort onlinekurs­us med basal faktuel og paedagogis­k viden om at traene børn og unge, og derefter aflaegger man et traenerløf­te.

Målet er, at 80.000 danske traenere har aflagt det nye løfte i 2027. Det svarer til 60 procent af den samlede traenersty­rke, som vurderes at udgøre ca. godt 133.000 personer.

»Det er meget ambitiøst.

Det skal have luft under vingerne. Tanken er, at alle traenere, om man så er gammel i gårde eller helt ny, aflaegger det her løfte efter at have fået informatio­n om børn og unges udvikling, hvad betyder puberteten, forskellen på at arbejde med nybegynder­e eller øvede. Basale ting som at skabe et højt aktivitets­niveau ved eksempelvi­s at stå mindre i kø,« siger Jonas Vestergaar­d Jensen.

Traenerne skal aflaegge traenerløf­tet i forlaengel­se af, at de har fået nogle redskaber til, hvordan man bedst kan støtte børn og unge, når de dyrker idraet.

»Der vil vaere en kortfattet viden om, hvad der er vigtigt at have fokus på, når man arbejder med børn og unge. Og hvilke vaerdier, vi gerne vil fremme i arbejdet med børn og unge. Vi ønsker, at der er plads til alle i danske idraetsfor­eninger,« siger Jonas Vestergaar­d Jensen.

Mindre konkurrenc­e

For at få flere børn med og faerre unge til at falde fra, kan man med fordel skrue ned for vinderfoku­s og mere op for legen, lyder det fra en ekspert.

»Vi kan se i tallene, at konkurrenc­eelementet faktisk vaegter utroligt lidt for alle børn, og det blive mindre og mindre med alderen,« siger Steffen Rask.

Sådan en informatio­n kunne blive en del af det nye løfte, som endnu ikke er udarbejdet. Og der er lagt op til, at det skal vaere frivilligt, om traenere vil aflaegge løftet.

»Men det kan selvfølgel­ig vaere, at nogle specialfor­bund eller foreninger saetter det som et krav, at deres traenerne aflaegger det her løfte. Det kunne også bruges som en branding, at foraeldre trygt kan sende deres børn med i foreningen,« siger Jonas Vestergaar­d Jensen.

Er I Ikke bange for at skraemme nogle potentiell­e traenere vaek, når man pludselig skal love en hel masse?

»Nej. Egentlig er vores oplevelse, at frivillige traenere er glade for, at der er forventnin­ger til dem, fordi deri ligger også en anerkendel­se af deres kompetence­r. Det her skal i højere grad ses som en anerkendel­se af de traenere,« siger Jonas Vestergaar­d Jensen.

 ?? ?? Målet med projektet er at få flere børn og unge til at dyrke foreningsi­draet og dermed vaere med til at bekaempe bl.a. psykisk mistrivsel. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Målet med projektet er at få flere børn og unge til at dyrke foreningsi­draet og dermed vaere med til at bekaempe bl.a. psykisk mistrivsel. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark