Jyllands-Posten

Kroppen tilhører ikke staten

-

Det kan forekomme som en detalje, en bagatel. Skal man aktivt beslutte sig for at vaere organdonor og tilmelde sig Donorregis­teret? Sådan er det i dag. Eller er man automatisk organdonor – såkaldt formodet samtykke – medmindre man aktivt melder fra, når man er fyldt 18 år? Sådan som det er foreslået i et borgerfors­lag, der har fået flere end 50.000 underskrif­ter og derfor behandles i Folketinge­t. Men det er langtfra en detalje eller en bagatel, for det handler i sidste ende om menneskesy­n, om synet på kroppen, og hvem den tilhører.

Borgerfors­laget blev i sin tid stillet af en far til en 15-årig pige, der ventede på et nyt hjerte, men forgaeves, for pigen døde. Man forstår til fulde faderens smerte og desperatio­n, ligesom man forstår sorgen og smerten hos alle de mennesker, som venter på et nyt organ, eller hos deres pårørende, som kan se til i afmagt og nervøs venten. Det er indlysende, at man i den situation vil gøre alt, hvad der står i ens magt, for at øge muligheder­ne, og hvis man mener, at automatisk organdonat­ion vil øge antallet af organdonor­er, så er det naturligvi­s det, man vil kaempe for. I dag kan man aktivt registrere sig i Donorregis­teret, når man er fyldt 15 år. I 2022 var der 460 personer på venteliste til et nyt organ. 14 døde, mens de var på venteliste­n.

Men selv om argumenter­ne er gode, og intentione­rne forståelig­e, så er det alligevel rigtigt af Det Etiske Råd, at det siger klart nej til, at man er ”født” organdonor. Rådet, som i sommer i forbindels­e med Folketinge­ts behandling af borgerfors­laget blev bedt om at forholde sig til emnet, fremlagde mandag sin vurdering, og her mener 15 af 17 rådsmedlem­mer, at det vil vaere mest forsvarlig­t at holde fast i den nuvaerende model, mens et enkelt medlem mener, at man bør indføre aktivt fravalg.

Etisk Råd begrunder bl.a. sin vurdering med, at det langtfra er sikkert, at der nødvendigv­is kommer flere organdonor­er, hvis man indfører aktivt fravalg. Tvaertimod viser erfaringer, at der faktisk kan vaere flere, der fravaelger at vaere organdonor­er, bl.a. fordi spørgsmåle­t er for komplicere­t, så mange for en sikkerheds skyld vaelger at sige nej.

Det aendrer ikke ved, at langt flere danskere kunne tage stilling til, om de vil donere deres organer, når de dør, end det er tilfaeldet i dag, hvor kun godt 20 pct. har taget stilling. Men det skal ikke ske gennem en status som organdonor ved fødslen, men gennem oplysnings­kampagner, hvor danskerne tilskyndes til at tage stilling. Med den vigtige tilføjelse, at svaret respektere­s, uanset om det er et ja eller et nej. For organdonat­ion er for vigtigt og eksistenti­elt et spørgsmål til, at man betragtes som et bedre menneske, hvis man har besluttet at give sine organer til faellesska­bet.

Som naevnt handler det grundlaegg­ende om menneskesy­n, for man er i spørgsmåle­t om organdonat­ion helt inde ved kernen i diskussion­en om, hvem kroppen og dens organer tilhører – det enkelte individ eller staten – og svaret på det spørgsmål må aldrig blive staten. Mennesket er ikke sat i verden for at vaere reservedel­slager for andre, og det kan aldrig vaere faellesska­bet, der bestemmer, hvad der skal ske med det enkelte menneskes organer efter døden. Tvaertimod må man respektere folks svar, også selv om man ikke har taget stilling, for et ikke-svar kan også vaere et svar, isaer når det handler om noget så grundlaegg­ende.

Det er vigtigt at minde om, når spørgsmåle­t igen skal behandles i Folketinge­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark