Jyllands-Posten

Regeringen er rystende ligeglad med kristendom­men

- MARIE HØGH Sognepraes­t, debattør

Helligdage­ne skal skrives ud af Lukkeloven og erstattes med ”lukkedage”. Det fremgår af forslaget til lovaendrin­gen, som regeringen har forfatter i forbindels­e med afskaffels­en af bededag. Ordlyden er således: »Med lovaendrin­gen vil det klart fremgå, at store bededag ikke laengere er en lukkedag i relation til lukkeloven.« Fremadrett­et vil der alene vaere tale om »12,5 lukkedage i stedet for i dag 13,5 lukkedage«.

Lukkedage – et mere tomt begreb skal man lede laenge efter. Der er lukket uden egentlig begrundels­e. Vidste man ikke bedre, ville man da tro, at Netto påskedag alene har lukket som resultat af en eller anden overenskom­st mellem arbejdsmar­kedsparter­ne – og ikke fordi Kristus vaeltede stenen fra graven og gav os opstandels­ens og barmhjerti­ghedens grund at vaere mennesker på. Bare et eksempel. Lukkeloven skal i mere end én forstand holdes hellig. For hvis vi glemmer, hvorfor samfundet på enkelte dage holder hvile og lukker – ja, så er jeg bange for, at lukkeloven en skønne dag (og med den regering, vi holder os, kan den dag snart oprinde) helt afskaffes.

Helligdage er dage, hvor man kan høre sjaelen synge, helligdage er en tilbageven­dende ro mellem hverdagene, der ellers blot hvirvler afsted med os, helligdage er i verden – men er samtidig ikke af verden. For helligdage­ne udspringer af kirkens højtider, og søndagen er hele den vestlige verdens hjerteslag. Helligdage­n forbindes i vores del af verden med kirkeklokk­ernes klang, der løfter sig over by og land – let, højstemt, hellig. Jeg ved ikke, hvilken lyd der fylder luften på en ”lukkedag”, men lyden af kirkeklokk­er, klang og efterklang af 2.000 års kristendom omkranser vores samfund og skaber rytmen for tidens gang, vores kalender, hverdage og helligdage.

Derfor har det selvfølgel­ig symbolsk betydning at erstatte helligdag med lukkedag. Og vel skal man ikke vaere paranoid, men der er heller ingen grund til at vaere naiv, når det handler om SVM-regeringen og dens tvivlsomme hensigter. For måske er der ikke tale om en systematis­k udrensning af kristendom­men i samfundet, men ligegyldig­hed og manglende respekt for vores vaesens rod og sans for kristendom­mens baerende kraft – dét er svaert overse.

Og med den koldblodig­e nedslagtni­ng af store bededag in mente kan man kun få den mistanke, at det er lettere at inddrage endnu en ”lukkedag” – uden at skulle involvere de hellige, altså kirken – og det gik jo allerede helt fint denne gang. Store bededag er ikke en bibelsk begrundet helligdag, hvilket blev regeringen­s hofargumen­t over for kirken, men det er en dag med dybe kultur- og åndshistor­iske rødder.

Vel skal man ikke vaere paranoid, men der er heller ingen grund til at vaere naiv, når det handler om SVM-regeringen og dens tvivlsomme hensigter.

Derfor er der ingen grund til at tro, at formulerin­gen i regeringsg­rundlaget om, at Danmark er et kristent land, og at den danske folkekirke har saerstatus, har nogen som helst betydning, når det kommer til stykket. I hvert fald er der indtil videre intet, der tyder på, at regeringen har taenkt sig at overholde sin åndelige forpligtel­se i henhold til grundloven­s § 4, hvoraf det fremgår, at staten skal understøtt­e folkekirke­n og dermed kristendom­men – og helligdage­ne.

Intet er helligt uden Gud eller Guds ord, og helligdage­ne udspringer netop af den guddommeli­ge grund – og har derfor krav på aerbødighe­d, krav på at blive vaernet om i kraft af deres betydning for hele vores kristne verden. Men regeringen er tilsynelad­ende rystende ligeglad – det eneste betydnings­baerende for regeringen er ideologien, indflydels­en og magten. Og det er intetheden­s ånd.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark