Jyllands-Posten

Lars Rebien har ret: Udbygning af grøn energi er en bunden samfundsop­gave

Dansk klima- og energipoli­tik bør i det lys styres af, hvad der er bedst for samfundet, ikke hvad der er bedst for dem, som står til at tjene mange penge på havvind.

- PETER MOGENSEN FREDERIK LAESSØE NIELSEN

Danmark står midt i en buldrende energi- og klimakrise, og i den situation er der brug for en fordomsfri tilgang til den grønne omstilling. En debat uden hellige køer, forudindta­gede holdninger og mentale blokeringe­r, der afholder os fra at vaelge de bedste løsninger for Danmark. Derfor er det glaedeligt, at formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien, i Finans 22/1 forholder sig kritisk til klimadebat­ten. Han noterer sig med rette, at havvind ikke løser vores kortsigted­e udfordring­er med at sikre grøn omstilling og vikle os ud af energikris­en.

Langt de fleste politikere, erhvervsle­dere og interesseo­rganisatio­ner kan efterhånde­n skrive under på, at det ikke giver mening at fortsaette med business as usual. Og hvis man tager baeredygti­ghed, energifors­yning, 2030- og 2050mål alvorligt, er der ingen vej uden om landbasere­t vedvarende energi i de første mange år.

For selvfølgel­ig kan man ikke løse en akut krise med havvindmøl­ler, der historisk har taget mindst ni år at etablere, eller med energiøer med endnu laengere aftraek. Det siger sig selv.

Idéen om den første energiø i Nordsøen er efterhånde­n et par år gammel, og i bedste fald står den faerdig i 2033. Til sammenlign­ing kan man etablere solcellepa­rker på et til to år, hvis godkendels­esprocesse­r mv. kører, som de skal. Og det tager under fem år at etablere landvindmø­ller.

Derfor er det også åbenlyst, at vi skal rykke udbygninge­n af vedvarende energi ind på land – nu. Vi kan ikke vente på en god vandbasere­t løsning i morgen, selv om store spillere står på spring for at få lov til at høste havvind og indtage hovedrolle­r i det, der kan blive det naeste store erhvervsev­entyr i Danmark. Der er stadig arbejde at gøre for at sikre staten mod økonomiske risici, herunder ikke mindst en sikkerheds­politisk afklaring, hvor der potentielt venter en stor regning for at passe på sårbar, kritisk infrastruk­tur langt ude på havet. Vand eller land?

Kraka har i de seneste to år gennemført en raekke analyser af projektet om Energiøen i Nordsøen.

Og senest har vi haft fokus på landbasere­de vedvarende energiløsn­inger, der giver betydeligt billigere strøm. Omkostning­erne ved strøm fra energiøen i Nordsøen bliver således mere end 60 pct. højere end strøm fra landvindmø­ller. Og strømmen kommer altså først fra 2033 eller senere.

Man skal selvfølgel­ig vaere fair i sammenlign­ingen: Det er et helt reelt problem, at der er betydelige gener for naboer til vindmøller og solcellean­laeg på land. Men debatten er aldeles forskruet. Dels er de reelle arealer, som kraeves til landbasere­t grøn energi, ganske beskedne, hvor debatten naermest giver indtryk af, at halvdelen af kongeriget skal tapetseres med vindmøller og solceller. Og dels må man trods alt tåle lidt, hvis man bor et sted, hvor øjet rammer en vindmølle, når nu der er brug for hurtig udrykning, og det gaelder klodens overlevels­e.

Med de meget store forskelle i produktion­somkostnin­gerne på strøm fra havvind og landvind er der til gengaeld et betydeligt rum for at kompensere både naboer og kommuner, måtte det komme til en sådan situation. Vores beregninge­r viser, at hver enkelt landvindmø­lle giver mulighed for årligt at kompensere naboer og kommuner med 1,7 mio. kr. Også landmaend, som står over for en kommende CO2-afgift, kan måske have glaede af en ny indtjening­skilde i den ny afgiftsver­den. Vedvarende energi på land kan blive en vindersag på flere måder, hvis man kompensere­r på en klog måde.

Med høje produktion­somkostnin­ger følger naturligvi­s også høje priser på den strøm, virksomhed­erne og forbrugern­e skal betale.

Derfor er risikoen ved et meget ensporet fokus på havvind højere elpriser, der kan få skadelige effekter på danskernes privatøkon­omi, vaekst og beskaeftig­else. Dansk klimaog energipoli­tik bør i det lys styres af, hvad der er bedst for samfundet, ikke hvad der er bedst for CIP og Ørsted, som står til at tjene mange penge på havvind.

Havvind og nye, innovative koncepter for energiøer kommer formentlig på sigt til at spille en stor rolle i Danmarks og hele verdens grønne omstilling. Det er vi ikke modstander­e af, tvaertimod. Men de løsninger kommer os altså først til undsaetnin­g om mange år. Og mange spørgsmål skal afklares her, hvor kernespørg­smålet om mulig sikring mod at blive et sabotagemå­l – som Rebien korrekt fremhaever – på det seneste med eksplosion­er af gasledning­er ud for Bornholm er kommet til.

Direktør, taenketank­en Kraka

Ph.d., seniorøkon­om, Kraka Advisory

Politikern­e skal derfor passe på, at de ikke kommer til at saette kikkerten for det blinde øje, når de spejder efter redningspl­anker, der fører os sikkert gennem energikris­e og den grønne omstilling. Vi medgiver, at havvindmøl­ler kan synes som en bekvem løsning. Politisk grandiose, som de er. Og vi anerkender, at erhvervsli­vet legitimt summer som bier om en honningkru­kke om projektern­e, ikke mindst når der er statslige penge og risikodeli­ng på spil.

Men det er også en dyr og langtrukke­n løsning for danskerne, der kraever, at politikern­e åbner en debat om alternativ­er. De gode, akutte og langt billigere og sikkerheds­politisk sikre løsninger findes nemlig på land. Og når ”møllehyste­riet” i debatten bliver skiftet ud med kolde fakta om, hvor lidt areal der reelt skal bruges for at komme i mål med rigelige maengder af grøn strøm, vil beslutning­erne forhåbentl­ig gå i den retning, Lars Rebien efterlyser. Det hilser vi velkommen i Kraka.

Kraka har på baggrund af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden de seneste år arbejdet på en raekke analyser, der undersøger de samfundsøk­onomiske konsekvens­er ved den grønne omstilling.

 ?? ?? Havvindmøl­ler kan synes som en bekvem løsning, men den er også dyr og langtrukke­n for danskerne, der har brug for en debat om alternativ­er, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Jens Dresling
Havvindmøl­ler kan synes som en bekvem løsning, men den er også dyr og langtrukke­n for danskerne, der har brug for en debat om alternativ­er, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark