Jyllands-Posten

Den er gal med arbejdskul­turen i det offentlige

-

”Produktivi­tet” er et fyord i de offentligt ansattes ordforråd, og det figurer desvaerre udelukkend­e i deres fremmedord­bog. For nylig tog den nye sundhedsmi­nister, Sophie Løhde, ordet i sin mund og placerede det i sin rette sammenhaen­g.

Ministeren haevdede, som det korrekt er, at produktivi­teten halter bagefter i sundhedsva­esenet, og hun kunne med fuld ret have tilføjet, at netop ”produktivi­tet” ikke er en størrelse, offentligt ansatte bekymrer sig så meget om.

Disse mener derimod, at de skal løbe staerkt, meget staerkt, hvis de skal vaere i stand til at tackle udfordring­erne på arbejdspla­dsen, men uden netop produktivi­tet og en velorganis­eret tilgang til opgaverne er hurtigløbe­t som at traede på speederen uden at saette bilen i gear.

Kapacitete­n falder, opgaver forbliver uløste, faenomenet ”stress” traenger sig på, og de ansatte må laegge sig på langs.

Desvaerre er det yderst tvivlsomt, om de offentligt ansatte forstår betydninge­n af en produktiv tilgang til opgaverne. Således lyder deres filosofi: ”De opgaver, jeg ikke løser i dag, løser jeg muligvis i morgen eller i overmorgen.”

I det private erhvervsli­v lyder det helt anderledes engageret og positivt: ”Vi løser opgaverne i dag, nye og spaendende udfordring­er venter i morgen.”

Disse to udsagn bekraeftes af tørre tal, idet sygdomsfra­vaeret blandt de offentligt ansatte er 65 pct. (2017-tal) højere, end det registrere­s i den private sektor. Skulle de ansatte betale for deres første sygedage, ville der blive vendt op og ned på statistikk­en.

Den syge arbejdskul­tur i det offentlige kunne helbredes, hvis arbejdssty­rken blev fortyndet med energiske ansatte fra det private område.

Denne løsning ligger dog ikke til højrebenet, den er mere fantasi, end den er virkelighe­d.

Hvis man er ansat i det sprudlende erhvervsli­v, har man svaert ved at se sig på en offentlig arbejdspla­ds, og de offentligt ansatte vil få det mere end vanskeligt i den private erhvervsku­ltur, hvor succeskrit­erierne taelles i kroner og øre.

Mange arbejdsgiv­ere vil naturligvi­s også vaere meget tilbagehol­dende med at ansaette en tidligere offentligt ansat.

Arbejdskul­turen, som den udfolder sig i den offentlige sektor, har gennem generation­er vaeret et stigende problem.

Sygdommen er kronisk, og der findes ikke en effektiv kur. Flere penge gør ingen forskel; det er som at haelde vand på en gås.

Dette bekraeftes i et indslag i P1 Orienterin­g 24/1, hvor sundhedsmi­nisteren fastslår, at trods flere midler til sundhedsva­esenet har produktivi­teten gennem årene vaeret faldende.

Hvordan den offentlige sektor skal bringes fra nødsporet til overhaling­sbanen, henstår desvaerre i total mørke.

Agrarøkono­m, Redsted

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark