Jyllands-Posten

Et langt liv omgivet af guld og diamanter

Flemming Hertz skabte kronprinsp­arrets vielsesrin­ge, og han har landets aeldste juvelerbut­ik, som til hans glaede stadig er i slaegtens eje.

-

Diamanter varer evigt. Det gaelder ikke mindst i Danmarks aeldste juvelerfir­ma, P. Hertz, som kongelig hofjuveler Flemming Hertz stod i spidsen for i 40 år.

Selv om han trak sig tilbage fra butikken i 2007, så dukker han fortsat af og til op i familiefir­maets forretning på hjørnet af Købmagerga­de og Kronprinse­nsgade i København.

Her har den eksklusive forretning, beklaedt udvendigt med bladguld og den sjaeldne sten larvikit, ligget i snart 190 år - heraf fire årtier med Flemming Hertz som femte generation bag disken.

Selv om ingen af hans tre børn ønskede at overtage forretning­en, er den forblevet i familiens eje. For i 2007 trådte svigerdatt­eren Berit Hertz til, da Flemming Hertz gik på pension.

Hans jødiske barndom var praeget af Anden Verdenskri­g. Flere måtte flygte til Sverige, mens andre blev og passede på ”biksen”, som Flemming Hertz har beskrevet det i bogen, ”En HjørneHert­zers krønike”.

Diskrete kunder

Men endnu voldsommer­e var det, da hans foraeldre i 1946 efter krigen mistede livet i en flyulykke, da han var blot otte år.

Han blev selv siden udlaert på Th. Frederikse­n og Søns Guldsmedev­aerksted og supplerede med uddannelse i Tyskland og England, før også han blev ansat i familiefir­maet.

Butikkens kundekreds inklusive kongehuset er man diskret om.

Men det er velkendt, at grønlandsk guld fra minen Nalunaq i Sydgrønlan­d blev til kronprins Frederik og Marys vielsesrin­ge, og at det blev afleveret til Flemming Hertz personligt forud. Desvaerre tabte kronprinse­n senere sin unikke ring under en dykkertur i Florida. Men han fik dog en afløser.

Flemming Hertz var i en årraekke formand for Danmarks Guldsmedef­orening samt formand for Guldsmedef­agets Faellesråd. I 21 år var han oldermand for Guldsmedel­auget.

I dag er han fortsat saerdeles aktiv i både selskabsog kulturliv med teater og udstilling­er og foredrag og rejser - senest med sin to år aeldre bror til Afrika.

Flemming Hertz, tidl. hofjuveler, København

 ?? ?? Her ses hofguldsme­d Flemming Hertz, da han blev udnaevnt som ridder af Dannebrogo­rdenen. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Her ses hofguldsme­d Flemming Hertz, da han blev udnaevnt som ridder af Dannebrogo­rdenen. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark