Jyllands-Posten

Tilsyn vil kigge banker i kortene

Finanstils­ynet vil igen undersøge bankers evne til at opkraeve gaeld korrekt.

- ALEXANDER BITSCH CLAUS IVERSEN alexander.bitsch@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Finanstils­ynet retter nu igen fokus på gaeldsindd­rivelse i landets største banker. Det sker som følge af skandalen om gaeldsindd­rivelsen i Danske Bank, som siden 2004 ikke kunne finde ud af at inddrive gaeld korrekt over for hundredtus­indvis af kunder.

Og når det kan gå så galt i landets største bank, vil den finansiell­e vagthund nu finde ud af, om det også gør sig gaeldende i andre banker.

»Vi har en gang tidligere undersøgt gaeldsindd­rivelsen i sifi-banker (systemisk vigtige banker, red.), hvor nogen sagde, at de ikke havde problemer, mens andre havde. På grund af den laering, vi har fået med sagen i Danske Bank, er vi i gang med en ny undersøgel­se, hvor vi stiller nye spørgsmål, bearbejder svarene og stiller opfølgende spørgsmål,« forklarer Ulla Brøns Petersen, kontorchef for Finanstils­ynets kontor for forbrugerb­eskyttelse.

Undersøgel­sen blev ivaerksat i efteråret 2022, og den er primaert koncentrer­et om landets største banker – og dermed ikke rettet imod de mindste pengeinsti­tutter.

»Det er ud fra tankegange­n om, at problemern­e kan vaere der, hvor man har noget systematik omkring det. Jo mindre et pengeinsti­tut, desto mindre systematik er der, og samtidig vil en fejl heller ikke have effekt på så mange, som hvis der er tale om et større pengeinsti­tut,« siger Ulla Brøns Petersen.

Og det giver god mening at bore mere ned i bankernes problemer med at inddrive gaeld korrekt, mener en af landets førende bankeksper­ter.

»Bankerne har negligeret gaeldsindd­rivelsesom­rådet, fordi det er gaeld til kunder, som ikke har overholdt deres aftale med bankerne. Det er penge, som bankerne allerede har nedskrevet, og så har de ikke investeret tilstraekk­eligt i at håndtere disse kunder,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Univer sitet.

 ?? ?? Ulla Brøns Petersen, chef for Finanstils­ynets forbrugerk­ontor, undersøger nu endnu engang bankernes evne til at inddrive gaeld korrekt.
Foto: Christian Lykking.
Ulla Brøns Petersen, chef for Finanstils­ynets forbrugerk­ontor, undersøger nu endnu engang bankernes evne til at inddrive gaeld korrekt. Foto: Christian Lykking.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark