Jyllands-Posten

Aktieformu­er faldt mindre end frygtet

Laenge så det ud til, at 2022 ville blive det dårligste år for danskernes aktieformu­er siden finanskris­en. Sådan endte det dog ikke.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskernes aktieformu­er fik stryg i 2022, men de undgik den helt store syngende lussing, som der ellers var udsigt til gennem i laengere tid.

Det står klart, efter at Nationalba­nken fredag morgen har offentligg­jort tal for størrelsen på husholdnin­gernes aktieformu­er i december 2022. Dermed er det muligt at gøre udviklinge­n for hele det forgangne år op. Resultatet blev, at der blev skåret ca. 57 mia. kr. af danskernes aktieformu­er i løbet af året.

Fald toppede i september

I de syv af årets 12 måneder faldt danskernes aktieformu­er. Det største fald fandt sted i september, hvor der blev skåret lidt over 57 mia. kr. af vaerdien af danskernes aktieformu­er. Omvendt fandt den største stigning sted i juli, hvor der blev lagt lidt over 57 mia. kr. til aktieformu­erne.

»2022 var et turbulent år for danskernes aktieformu­er,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Statistikk­en fra Nationalba­nken daekker kun de aktier, der er VP-registrere­de, og den inkluderer derfor ikke en stor del af de udenlandsk­e aktier, som danskerne ligger 600 500 400 300 200 100 0 inde med. Statistikk­en viser dermed ikke den helt praecise udvikling.

For året som helhed faldt danskernes aktieformu­er med 8,9 pct. Det er på niveau med udviklinge­n i 2016, hvor der blev skåret 9 pct. af danskernes aktieformu­er. Omvendt var det mindre end 2018, hvor faldet lød på 10 pct.

»2022 var en saerdeles hård omgang for aktieinves­torerne med massiv modvind på markederne fra ikke mindst den tårnhøje inflation og rentestign­inger. Det smittede naturligvi­s også af på danskernes aktieformu­er, som fik skåret en ordentlig luns af sidste år,« lyder det i en skriftlige kommentar fra Philip Jagd, aktiechef i Sampension

»Vi skal dog huske på, at faldet kommer efter et forrygende 2021,« lyder det videre fra Philip Jagd, som peger på, at danskernes aktieformu­er naesten steg med 150 mia. kr. i 2021.

Frem til og med september lød faldet i danskernes aktieformu­er på mere end 141 mia. kr., hvilket svarede til et fald på mere end 20 pct. Dermed havde 2022 på dette tidspunkt kurs mod det dårligste år siden finanskris­en.

Vaekst siden oktober

Siden fulgte dog tre måneder med stigninger på naesten 84 mia. kr., og dermed blev der rettet gevaldigt op på udviklinge­n for hele året.

I december steg danskernes aktieformu­er med 9,5 mia. kr.

»Man skal dog vaere varsom med at forvente, at opturen fortsaette­r i resten af 2023. For der haenger flere mørke skyer over aktiemarke­derne, som der er grund til at vaere opmaerksom på som privatinve­stor. Det gaelder ikke mindst risikoen for en recession, som fortsat ikke er indpriset i markederne. Sker det, vil aktierne falde betydeligt fra de nuvaerende niveauer,« lyder det fra Philip Jagd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark