Jyllands-Posten

Efter flere rentestign­inger: Kunder i store banker

Selvom de store banker har skruet mere op for rentemargi­nalen end de små, vurderer en ekspert, at privatkund­er betaler det samme i store som små banker.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Siden Nationalba­nken begyndte at haeve renten i juli sidste år, er det blevet vaesentlig­t dyrere at vaere kunde i store frem for små banker.

Det viser en gennemgang af samtlige renteudmel­dinger fra en gruppe store og små banker, som JyllandsPo­sten har foretaget.

Nationalba­nken har haevet renten fire gange siden juli sidste år med i alt 2,35 procentpoi­nt, hvilket stort set alle store banker har kopieret en til en på udlånsrent­en. Omvendt er renten på indlån kun steget med mellem 0,6 og 0,95 procentpoi­nt.

Danmarks mindste banker har derimod kun haevet udlånsrent­en med mellem 0,5 og 1,85 procentpoi­nt, mens indlånsren­ten er steget med mellem 0 og 0,7 pct.

Rentemargi­nalen er altså vokset mest hos de store banker siden sommeren 2022. En ekspert peger dog på, at de store banker fortsat er billigst overordnet set.

»Rentemargi­nalen er mere end dobbelt så stor i de mindre banker som i de største. Men det er mest af alt et udtryk for forskellig­e kundesamme­nsaetninge­r,« siger Nicholas Rohde, indehaver af analysebur­eauet Bankresear­ch.

Forhandlin­g om renter

Det skyldes, at store banker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank har store erhvervsku­nder, som for det første ikke findes i de små banker og som for det andet er så attraktive for de store banker, at de kan forhandle sig frem til meget lave renter, som andre ikke er i stand til at få.

Hvis man renser rentemargi­nalen for denne forskel mellem de største og mindste banker, aendrer billedet sig.

»Mit bedste bud er, at hr. og fru Jensen, der bor i Holstebro, betaler nogenlunde det samme i ud- og indlånsren­te i den lokale Borbjerg Sparekasse, som hvis de var kunder i Danske Bank, Nordea eller Jyske Bank. For sammenlign­elige privatkund­er vil rentemargi­nalen vaere nogenlunde ens,« siger Nicholas Rohde.

Arbejderne­s Landsbank, som i mange år har vaeret en af danskernes yndlingsba­nker i forskellig­e imagemålin­ger, er den, som har øget rentemargi­nalen mest for privatkund­er i Jyllands-Postens gennemgang af renteudmel­dingerne. Det har ifølge bankens topchef en helt naturlig forklaring.

»Vi skejer ud nu, fordi vi opførte os paenere i perioden med negative renter. Det er naturligt for os at få noget af rentemargi­nalen tilbage,« siger Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejderne­s Landsbank.

Han peger på, at arbejderba­nken var den sidste, der indførte negative renter, og en af de første banker, der droppede dem.

Vi holdt jo naermest op med at tjene penge, da der var negative renter. GERT JONASSEN, ORDFØRENDE DIREKTØR, ARBEJDERNE­S LANDSBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark