Jyllands-Posten

Har fået den største regning

-

»Samtidig gik vi aldrig laengere ned end Nationalba­nkens -0,6 pct. Andre var nede i -1,1 og -1,2 pct. Så når jeg kigger på vores udlåns- og indlånsren­ter i dag, er vi konkurrenc­edygtige,« siger Gert Jonassen.

Bank uden negative renter

Han understreg­er, at han holder nøje øje med konkurrent­ernes rentesatse­r, for han »ønsker ikke at tabe forretning på ikke at vaere konkurrenc­edygtig.«

En af de mindste banker i Danmark er Stadil Sparekasse. Den har kun haevet udlånsrent­en med 0,75 procentpoi­nt, men har omvendt ikke haevet renten på indlån.

»At vi ikke har haevet renten på kundernes indlån, skyldes, at vi som et af ganske få pengeinsti­tutter aldrig har haft negative renter for privatkund­er. Vi har selv betalt de udgifter, som negative renter har påført os,« siger Janus Vestergaar­d, adm. direktør i Stadil Sparekasse.

Ifølge Arbejderne­s Landsbank er det kun naturligt, at banken har øget renten på udlån med 2,35 procentpoi­nt, mens indlånsren­ten kun er steget med 0,6 procentpoi­nt.

»Vi holdt jo naermest op med at tjene penge, da der var negative renter, og en bank lever af at tage imod indlån og løbe en risiko ved at låne det ud. Rentemargi­nalen

skal daekke risikoen for tab og daekke alle lønomkostn­inger. Det skete ikke i perioden med negative renter. Jeg tror, at vi var det pengeinsti­tut med den dårligste indtjening pr. omkostning­skrone,« siger Gert Jonassen.

Han går endda så vidt som at fastslå, at arbejderba­nken var »for konkurrenc­edygtig« i perioden med negative renter. Det materialis­erede sig bl.a. ved, at banken i perioder modtog indlån for 3 mia. kr. pr. kvartal.

»Det var rent underskud. Det kan man ikke blive ved med. Det har vi hentet ind nu, hvor vi igen har positive renter,« siger Gert Jonassen.

Jyllands-Posten har forsøgt at få bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark, og de små bankers brancheorg­anisation, Lokale Pengeinsti­tutter, til at svare på, hvorfor der er forskel på, hvor meget store og små banker har haevet renten, siden Nationalba­nken begyndte sine renteforhø­jelser. Begge organisati­oner oplyser, at de ikke kan kommentere på medlemmern­es priser.

De rentesatse­r, som sammenlign­es, er for bankernes brede ind- og udlånsprod­ukter såsom lønkonti og budgetkont­i. Renteforhø­jelser på specielle opsparings­produkter med saerlige vilkår og bindingspe­rioder er dermed ikke medtaget.

 ?? ?? Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejderne­s Landsbank, finder det naturligt, at banken har øget rentemargi­nalen mere end andre, fordi banken var billigst i perioden med negative renter.
Foto: Brian Karmark
Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejderne­s Landsbank, finder det naturligt, at banken har øget rentemargi­nalen mere end andre, fordi banken var billigst i perioden med negative renter. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark