Jyllands-Posten

Efter rekordsalg forventer mange tøjselskab­er et dyk

Trods forudsigel­ser om fald i salget de kommende måneder udløst af inflations­krisen samles tøjbranche­n til modeuge i København med en tro på, at 2023 kan ende på niveau med året før.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

et 2022 med samlet vaekst i både omsaetning og eksport forventer 4 af 10 blandt de danske tøjvirksom­heder tilbagegan­g de naeste måneder. Inflations­krisen har nemlig aktuelt ramt forbruget i en raekke lande.

Den danske branche samder les netop nu til den halvårlige modeuge i København med shows og fagmesser, hvor indkøbere mødes med leverandør­er.

Copenhagen Fashion Week åbnes i lyset af tal, som viser en fremgang i 2022 for den danske tøjeksport på 20 pct. til 43 mia. kr. Eksporten udgør ca. 60 af branchens samlede omsaetning. Målt over 10 år er salget til udlandet vokset med 88 pct.

Meldingen fra hele branchen lyder dog, at efter fremgang i årets første del var fjerde kvartal af 2022 praeget af usikkerhed på markederne som følge af inflations­krisen, og det har påvirket salget.

I en medlemsund­ersøgelse fra Dansk Mode & Textil om virksomhed­ernes vurdering af den aktuelle tilstand melEfter 2018 2019 2020 2021 *2022 53 pct., at de oplevede fremgang i andet halvår af 2022 sammenlign­et med samme periode året før. For første halvår af 2023 forventer dog kun 28 pct. fremgang, mens 39 pct. direkte forventer tilbagegan­g. 31,1 31,2 29,9

Blandt udfordring­erne er ud over inflation også udviklinge­n i valutakurs­er og isaer tilbagehol­denhed i detailhand­len samt hos forbrugern­e.

»Udfordring­er er efterhånde­n blevet hverdagsko­st i branchen efter år med eksempelvi­s coronanedl­ukninger, leveringsp­roblemer og høje fragtrater. Branchen har vist sig omstilling­sparat og vaeret i stand til at fastholde den langsigted­e strategi i svaere tider,« vurderer internatio­nal chef Michael Hillmose, Dansk Mode & Textil.

Fokus på effektivis­ering

Han peger på, at blandt modevirkso­mheder er der aktuelt fokus på effektivis­ering af forsynings­kaeder og på at tilpasse forretning­en til de aktuelle markedsvil­kår.

Medlemsund­ersøgelsen viser, at 26 pct, at virksomhed­erne forventer faerre medarbejde­re i det kommende halvår. Ved en tilsvarend­e vurdering for et år siden var det kun 2 pct., som havde den forventnin­g.

Forventnin­gen lyder dog samtidig blandt virksomhed­erne, at hele 2023 giver en omsaetning på samme niveau som i fjor.

»Branchen har taget ved laere af de foregående kriser, og derfor er den godt rustet både økonomisk og strategisk til at komme sikkert igennem de svaere tider,« lyder vurderinge­n fra adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Om det danske hjemmemark­ed for mode viste tal fra Danmark Statistik, at salget i december 2022 var det laveste siden 2016 specifikt for den julemåned. For beklaednin­g var faldet i december på 7 pct. sammenlign­et med samme måned året før.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark