Jyllands-Posten

Danish Crown traekker spareknive­n – fyringer er naeppe nok

Danish Crown varsler stor fyringsrun­de, og flere nedskaerin­ger eller lukninger kan vaere på vej på fabrikkern­e i blandt andet Danmark, Tyskland og Kina.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne styrtdykke­r, og ledelsen traekker nu den store sparekniv.

150 funktionae­rer bliver fyret, og slagteriko­ncernens adm. direktør, Jais Valeur, vil ikke udelukke, at det også bliver nødvendigt at skaere ned på slagterier­ne eller ligefrem lukke fabrikker.

Sparerunde­n blandt funktionae­rerne, som blev annonceret mandag morgen, vil isaer ramme på kontorerne i Danmark, hvor omkring 100 medarbejde­re ventes fyret. Planen indeholder også en raekke andre tiltag og skal samlet set udløse besparelse­r svarende til 400 mio. kr. på årsplan.

Jais Valeur beklager at skulle sige farvel til de mange medarbejde­re.

»Men vi har reelt ikke noget valg i den aktuelle situation,« siger Jais Valeur.

Gennem hele 2022 har Danish Crown haft en svag konkurrenc­eevne, men der var dog tegn på bedring i efteråret. De tegn blev knust i december, og siden er både Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne faldet som en sten.

Afregninge­n er faldet

Slagteriko­ncernen er ejet af de danske svineprodu­center og udbetaler løbende naesten hele sin indtjening til ejerne i form af afregning for deres leverancer af grise. I løbet de seneste seks uger er svinekødsa­fregningen fra Danish Crown faldet 1,5 kr. pr. kilo, mens alle selskabets store europaeisk­e konkurrent­er har fastholdt eller øget deres afregning.

Danish Crown er nu på sidsteplad­sen – milevidt efter alle de konkurrent­er, selskabet måler sig mod.

Jais Valeur laegger ikke skjul på, hvor det går galt.

Kun 10 pct. af selskabets varer saelges i Danmark.

Resten eksportere­s og kan deles i tre kategorier:

En del saelges som foraedlede produkter, hvilket generelt er en fin forretning.

En del saelges som udskaering­er til fjerne markeder i blandt andet Asien, hvilket generelt også er en god forretning.

Og så er der det svage punkt: Den del, der saelges som uforarbejd­ede råvarer til fødevarein­dustrien i Europa. Dette marked er ofte svagt, og for tiden er priserne presset helt i bund, fordi udbuddet er alt for stort.

Det rammer Danish Crown saerdeles hårdt. Selskabet sender normalt omkring 50 pct. af hele sin tonnage ud til de fjerne, men lukrative markeder i blandt andet Asien. Denne eksport er siden nytår bremset hårdt op og tegner sig nu kun for 25 pct. af salget.

Overforsyn­ede markeder

Det har på få uger tvunget Danish Crown til at omdirigere 25 pct. af hele sin tonnage til de overforsyn­ede industrima­rkeder i Europa, hvilket fuldstaend­ig har slået bunden ud af koncernens indtjening og konkurrenc­eevne.

»Vi kommer helt ud af balance, når eksporten ud af Europa bliver for svag. Så skal vi skubbe flere varer ind i de overforsyn­ede naermarked­er i Europa, hvor der tilmed er en stadig staerkere tendens til, at man foretraekk­er lokale råvarer. Dermed ender vores sidste varer på det yderste mandat hos de ringeste kunder. Det er vores svageste punkt,« erkender Jais Valeur.

Danish Crowns strategi er derfor at have en stor eksport til de lukrative, men meget svingende fjerne markeder i Asien samt at haeve andelen af råvarerne, som foraedles til faerdige fødevarer. Førstnaevn­te – eksporten – kan aendre sig lynhurtigt, mens det vil tage år for alvor at løfte sidstnaevn­te – foraedling­sgraden.

Mere foraedling

Den aktuelle spare- og effektivis­eringsplan handler blandt andet om at frigøre kapital til at løfte foraedling­sgraden. Danish Crown er i fuld gang med at bygge en kaempe foraedling­sfabrik ved Manchester, og lignende fabrikker kan følge den kommende tid.

»Jeg kan godt forestille mig, at vi vil investere i flere foraedling­sfabrikker, og det kunne godt vaere udenfor Europa,« siger Jais Valeur.

Han laegger dog ikke skjul på, at det også kan blive nødvendigt med flere defensive tiltag. Produktion­en af grise ventes i år at falde med omkring 9 pct. i Danmark, og den seneste tids voldsomme fald i svinekødsa­fregningen fra Danish Crown kan forstaerke opbremsnin­gen.

»Med det niveau af usikkerhed, vi har, kan jeg ikke udelukke, at det bliver nødvendigt at lukke et slagteri i Danmark. Det er ikke på tapetet lige nu, men hvis produktion­en af grise falder mere, end vi budgettere­r 16 15 14 13

Danmark

Okt. ’22

Tyskland med, kan det blive nødvendigt. Vi laver de tilpasning­er, der skal til – også når det er ubehagelig­t,« fastslår Jais Valeur.

Danish Crown varslede for to uger siden lukningen af en foraedling­sfabrik med 200 medarbejde­re i Tyskland, og selskabet reducerer de kommende måneder produktion­en omkring 40 pct. på sit store slagteri naer Bremen.

Underskud i Tyskland

Spanien

»Der er en kaempe overkapaci­tet i den tyske slagteribr­anche, hvilket presser prisen på grise op. Vores tyske slagteri havde et underskud på omkring 100 mio. kr. i 2022. Vi har brug for et slagteri i Tyskland for at have adgang til markedet, men vi skruer nu produktion­en ned til et niveau, der passer med de maengder, vi selv skal bruge til foraedling og til vores faste tyske kunder,« oplyser Jais Valeur.

Han har også et skarpt blik på koncernens store foraedling­sfabrik i Pinghu naer Shanghai. Fabrikken til 400

Holland

Frankrig mio. kr. åbnede i 2019 og har lige siden kørt med lav kapacitets­udnyttelse og underskud.

Er I stålsatte på fortsat at drive fabrikken i Kina?

»Vi kigger p.t. på alle muligheder ift. fabrikken i Pinghu.«

Er det så praecis, du vil vaere?

»Synes du ikke også, det er meget praecist?«

Hvornår beslutter I, hvad der skal ske med fabrikken?

»I løbet af dette regnskabså­r, som løber til udgangen af september,« siger Jais Valeur.

Han venter, at selskabets indtjening og dermed svinekødsa­fregningen i løbet af i år vil stige, så det igen bliver lønsomt for landmaende­ne at producere grise.

Selskabets konkurrenc­eevne målt mod de europaeisk­e rivaler vil dog først vaere genopbygge­t og leve op til de strategisk­e mål i 2024, vurderer Jais Valeur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark