Jyllands-Posten

LARS ROHDE

-

Født den 21. marts 1954.

Gift med Betina Hagerup, direktør i Erhvervs- og Selskabsst­yrelsen. Bor på Østerbro i København. Har tidligere vaeret gift med Merete Pantmann, som han har to døtre med.

Cand. oecon., Aarhus Universite­t, 1980.

Forsknings­rådsstipen­diat 1980-81.

Økonom i Arbejderne­s Landsbank 1981-82.

Økonom i Danmarks Nationalba­nk 1982-84.

Økonom i Laegernes Pensionska­sse 1985-88.

Direktør i Laegernes Pensionska­sse 1988-89.

Fondsdirek­tør i Realkredit Danmark 1989-92.

Medlem af direktione­n i Realkredit Danmark 1992-97.

Viceadm. direktør i Realkredit Danmark 1997-98.

Direktør for Arbejdsmar­kedets Tillaegspe­nsion (ATP) 1998-2013.

Nationalba­nkdirektør, kgl. udnaevnt formand for direktione­n 2013-2023. Bestyrelse­sposter m.v.

Medlem af bestyrelse­n for Realkredit­rådet 1992-98. danskernes privatøkon­omi og bankernes helbred.

Kort efter sin ankomst i banken advarede han første gang mod risikoen for nye boligboble­r, fordi han ikke mente, at markedet var selvregule­rende.

Boligen som skatteobje­kt

I 2014 anbefalede Nationalba­nken og Det Systemiske Risikoråd – som Lars Rohde var formand for – første gang at ophaeve fastfrysni­ngen af ejendomsva­erdiskatte­n og indføre yderligere stramninge­r af kreditpoli­tikken i de store institutte­r for at modvirke boligboble­r.

Der gik siden hen ikke mange pressemøde­r, uden at nationalba­nkdirektør­en anbefalede landets politikere at stramme enten boligskatt­en eller danskernes adgang til afdragsfri­e lån.

»Hvis vi ser på kriser i Danmark, så har de ofte enten deres udspring på boligmarke­det eller er blevet forstaerke­t af boligmarke­det. Hvis vi ser finanskris­en i Danmark, så var vi langsommer­e til at komme tilbage. Vi fik et voldsomt fald i privatforb­ruget, som så trak hele økonomien med ned. Vi har en staerk kobling mellem den generelle økonomi og boligmarke­det,« siger Lars Rohde.

Noget fik han ud af alle sine anbefaling­er. Der har vaeret flere mindre stramninge­r i adgangen til visse lånetyper.

I 2017 vedtog Folketinge­t en ny boligskat, som fremover vil stige, hvis priserne stiger. Den er dog siden udskudt flere gange, og det er tvivlsomt, om den implemente­res til deadline naeste år.

Idéen om den synes ifølge Lars Rohde heller endnu ikke at have forplantet sig i boligmarke­det.

Husprisern­e er siden starten af 2012 steget naesten 56 pct. til midten af 2022 ifølge Danmarks Statistik. Lejlighede­r er steget 95 pct., mens danskernes disponible indkomster kun er steget med 35 pct.

Har vi fået stabiliser­et den del af økonomien?

»Nej, og det har der vaeret to grunde til. Dels de meget lempelige krav, både til afdrag og udbetaling. Den anden faktor er, at vi har haft et skattesyst­em, som er destabilis­erende for priserne på boligmarke­det. Det var en af de første ting, vi i mine første år i banken var meget hidsige efter. Til vores store overraskel­se fik vi boligskatt­eaftalen i 2017, men desvaerre er implemente­ringen forsinket,« siger Lars Rohde.

»Det er vigtigt at fastholde boligskatt­eaftalen. Det er vores måde at sige på, at vi håber virkelig, at den bliver implemente­ret, for det vil vaere et vaesentlig­t bidrag til at skabe stabilitet. Sådan som boligprise­rne har udviklet sig, så kan man godt have en mistanke om, at markedet ikke tror på, at det lykkes. Og det er bekymrende,« fortsaette­r Lars Rohde.

Forholdet til Christians­borg har vaeret et andet kardinalpu­nkt for Lars Rohde.

Eftersom Nationalba­nkens renter udelukkend­e kan bruges til at holde kronen i sit spaend mod euroen, så kan den ikke selv lukke luft ud af eller tilføre luft til økonomien.

Kontracykl­isk finanspoli­tik

Det er Folketinge­ts opgave at føre en kontracykl­isk finanspoli­tik, så man undgår overophedn­ing på arbejds- og boligmarke­det.

Selvom han overordnet

mener, at de danske politikere har ført en ansvarlig politik, så har det vaeret meget svaert at råbe dem op, når det gjaldt om at stramme op på bl.a. boligmarke­det, vurderer Lars Rohde.

»Når det går opad, så må vi ikke forstyrre festen. Og når det går nedad, så må vi ikke skubbe nogen i ryggen, der er ved at falde. Så det er åbenbart aldrig muligt at lave indgreb,« siger han.

Han synes, at politikern­e har misset nogle chancer for at få lavet nogle sundere strukturer på boligmarke­det.

»Da vi havde nulrenter, havde det vaeret et fint tidspunkt at saenke vaerdien af rentefradr­aget. Da markedet var på vej op, ville det også have vaeret et fint tidspunkt at begraense adgangen til afdragsfri­e lån. Nu skal der vel gå noget tid.«

Selvom husprisern­e spås af bl.a. Nordea at falde med 1520 pct. fra toppen, er Lars Rohde ikke nervøs for en gentagelse af finanskris­en.

Denne gang er bankerne nemlig meget bedre kapitalise­rede, bl.a. som følge af raekke indgreb siden, og med en strammere kreditpoli­tik.

»I min optik må kreditinst­itutter gerne vaere kedelige. Og det er de heldigvis også blevet,« siger Lars Rohde.

Ser Lars Rohde tilbage, var angrebet på kronen i januar 2015 nok nogle de mest intense øjeblikke i hans tid i Nationalba­nken.

I starten af det år brød den schweizisk­e centralban­k overrasken­de francens stabile bånd med euroen, og landets valuta skød i vejret.

Der gik ikke lang tid, før internatio­nale investorer begyndte at spekulere i, at kronen ville vaere den naeste. Snart begyndte danske pensionska­sser og investerin­gsforening­er også at købe kroner for at sikre vaerdien af deres investerin­ger i europaeisk­e papirer.

Deres køb øgede presset på kronen og gjorde spekulante­rne endnu mere stålsatte. Nationalba­nken var den eneste, som trykkede den anden vej.

Mere tid med familien

I løbet af et par hektiske uger saenkede man den toneangive­nde rente hele fire gange til -0,75 pct. og holdt op med at saelge statsoblig­ationer for også at tvinge renten på disse papirer ned.

Nationalba­nken måtte alligevel saelge kroner for naesten 275 mia. kr. i løbet af godt to uger for at holde den danske valuta i sit bånd til euroen.

Lars Rohde blev en hyppig gaest på internatio­nale finansmedi­er som Bloomberg og Reuters, hvor han i direkte termer forklarede investorer­ne, at han nok skulle vinde.

»Kronekrise­n i januar 2015 var ret dramatisk. Vi bevaegede os hen, hvor vi ikke havde vaeret før med rentenedsa­ettelserne,« siger Lars Rohde.

Den 68-årige Lars Rohde har ingen planer, når han forlader banken på onsdag – i hvert fald ikke nogen, han ville dele med journalist­en.

I stedet ser han frem til at bruge mere tid med familien og ikke mindst børnebørne­ne. For turen rundt i den økonomiske malstrøm de seneste 10 år er tit blevet taget på bekostning af dem, medgiver han.

»Jeg har haft snuden i plovfuren, fra jeg var 19 år, så jeg har det egentlig meget fint med at tage den med ro. At jeg nu for første gang i mit liv får noget frihed og lidt mere tid,« siger Lars Rohde og takker af. 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0

 ?? ??
 ?? ?? Den 68-årige Lars Rohde ser frem til at få mere tid sammen med sin familie, når han den 1. februar går på pension efter 10 år som formand for Nationalba­nkens direktion. Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Den 68-årige Lars Rohde ser frem til at få mere tid sammen med sin familie, når han den 1. februar går på pension efter 10 år som formand for Nationalba­nkens direktion. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark