Jyllands-Posten

Vores netvaerk øger evnen til at skabe resultater

Netvaerk åbner døre, udvider vores horisont, øger vores markedsvae­rdi og gør os i sidste ende bedre til at skabe resultater. Alligevel overser mange ledere betydninge­n af et personligt netvaerk. Ligesom Anders.

- LARS SANDER MATJEKA

Bestyrelse­smedlem og ledelsesrå­dgiver

Mange af os kender vist historien om, at 65-80 pct. af alle job besaettes gennem netvaerk. Alligevel er der karriereor­ienterede mennesker, der glemmer alt om det.

Et af dem har jeg lige mødt. Han hedder Anders, og jeg har fået lov til at bruge ham som eksempel.

Anders er 49 år; han har vaeret ansat i den samme virksomhed, siden han afsluttede sin uddannelse for ca. 25 år siden; han er steget i graderne internt; han har altid haft stort fokus på at ”levere varen”; han har konsekvent sagt nej til ”tidsrøvere”, som bare ville drikke en kop kaffe, sparre og få input. Anders blev fyret 29. august 2022.

Pludselig stod han i en situation, hvor han skulle i gang med at finde et nyt job – og hvad er mere naerliggen­de end at aktivere sit netvaerk? Der var bare ikke noget netvaerk at aktivere… Anders’ egen konklusion: ”Hold kaeft, hvor har jeg vaeret dum.”.

Det ER dumt at undervurde­re vaerdien og betydninge­n af netvaerk – og min snak med Anders tog udgangspun­kt i mine personlige erfaringer:

■ Netvaerk er afgørende for, hvor god du er til dit job, bl.a. fordi du er afhaengig af andre mennesker i forhold til at få ny viden om alt fra markeds- og produktudv­ikling til organisati­onsaendrin­ger hos samarbejds­partnere. Netvaerk åbner døre og udvider din horisont.

■ Netvaerk bliver ikke bedre, end du gør det til. At bygge netvaerk er en livslang opgave, som må planlaegge­s, strukturer­es og prioritere­s. Jo før, du kommer i gang, jo bedre.

■ Et solidt netvaerk kraever, at du investerer i det. Vaer personlig, byd på dig selv og bidrag uden en modydelse for øje. Vaer en ressource og hjaelp andre til at få succes. ■ Netvaerk handler om at etablere forbindels­er og skabe varige relationer. Mennesker laver forretning­er med dem, de kan lide og har tillid til – og løbende kontakt og dialog skaber grobund for positivt samarbejde.

■ Et staerkt netvaerk er et bredt netvaerk. Sørg derfor for at have diversitet i dit netvaerk – i forhold til branche, funktion, uddannelse, alder mv.

Mennesker, der alene omgås kloner af sig selv, degenerere­r over tid.

■ Netvaerk gør verden mindre og bringer dig taet på vaerdifuld informatio­n, omfattende ressourcer og interessan­te mennesker. En erhvervsak­tiv person i Danmark kender i gennemsnit 3.500 mennesker, og hver af disse mennesker kender også 3.500 mennesker. Det bliver til en del.

■ Netvaerk op, ned og til siden. Med chefer, medarbejde­re, kolleger, specialist­er, rådgivere og ligesinded­e både fra andre virksomhed­er og fra helt andre brancher.

■ Opfør dig ordentligt, overhold aftaler, tal paent om andre og sig tak.

■ Taenk på, hvad mennesker omkring dig kan have brug for, og find måder at hjaelpe dem til at gøre deres job endnu bedre.

■ Prioriter at netvaerke, men gør det balanceret, så det ikke går ud over din evne til at eksekvere på jobbet.

På vej ud ad døren bad Anders om ét enkelt råd, der sammenfatt­ede det, vi havde talt om. Mit svar tog udgangspun­kt i et gammelt ordsprog: ”Det handler ikke om, hvem du kender, men hvem, der kender dig. Og hvad de kender dig for.”

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark