Jyllands-Posten

Danskerne er vilde med varmepumpe­r

Firmaet Klimabrand­s saelger varmepumpe­r og kan tydeligt maerke, at det er et marked i vaekst.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

Et marked i stor vaekst. Det er, hvad man kan sige om salget af varmepumpe­r.

Klimabrand­s er et firma, der saelger luft-til-luft-varmepumpe­r, og her kan det stigende salg maerkes.

»Vi har oplevet vaekst de seneste to år, og isaer sidste år tog det fart,« fortaeller Kenneth Jensen, der er salgsdirek­tør hos Klimabrand­s.

Firmaets salg af varmepumpe­r steg med 49 pct. fra 2021 til 2022.

Det er samme billede, der tegner sig på hele det danske varmepumpe­marked. En prognose over det forventede salg af varmepumpe­r i 2022 ligger på over 38.200 solgte pumper. Det er en stigning på 60 pct. sammenlign­et med 2021, hvor antallet var 23.900 ifølge Tekniq Arbejdsgiv­erne på baggrund af tal fra Energistyr­elsen.

»De kommende år er der ikke udsigt til, at markedet bremser op. Her er forventnin­gerne, at der vil blive solgt mellem 50.000-60.000 varmepumpe­r,« siger Troels Hartung, chefkonsul­ent hos Tekniq Arbejdsgiv­erne .

»På kort sigt kan vi godt opleve udfordring­er som følge af usikkerhed om bl.a. fjernvarme­udrulninge­n og gaspriser,« tilføjer han.

Tekniq Arbejdsgiv­erne er en arbejdsgiv­er- og erhvervsor­ganisation for el, vvs og metal. Den repraesent­erer ca. 4.100 virksomhed­er.

Hos Klimabrand­s har man også en »stor tro på, at varmepumpe­r kommer til at vaekste endnu mere«, fortaeller Kenneth Jensen.

»Der er kommet et stort fokus på varmepumpe­r, og det er blevet et normalt ord i Danmark, som rigtig mange har et forhold til, og det smitter positivt af på markedet,« siger han.

Varmepumpe­firmaet havde i regnskabet for 2021 – der er det seneste – et overskud på mere end 9 mio. kr., hvilket er naesten 3 mio. kr. mere sammenlign­et med året forinden.

Muligt at søge tilskud

Det er ikke meget, Kenneth Jensen kan sige om regnskabet for 2022, der er lige på trapperne.

»Det bliver et flot regnskab, hvor vi har tjent mere end i 2021,« kan han fortaelle.

Energistyr­elsen åbner i år op for et saerskilt tilskud til varmepumpe­r, der kan søges gennem varmepumpe­puljen. Puljen indeholder 238 mio. kr., og man kan f.eks. få et tilskud på 27.000 kr. til en vaeske/vand-pumpe. Styrelsen

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark