Jyllands-Posten

Nu rammes virksomhed­erne af rentestign­inger på 10 mia. kr.

Virksomhed­ernes renteudgif­ter stiger med 43 pct. i år, hvilket er det højeste niveau siden 2015. Det kommer til at gøre ondt, fordi andre faste udgifter også stiger.

- ALEXANDER BITSCH CLAUS IVERSEN alexander.bitsch@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Dansk erhvervsli­v står over for en markant ekstraregn­ing i år. Den skyldes de markante rentestign­inger, som kommer til at føje 10 mia. kr. til virksomhed­ernes renteudgif­ter.

Det viser nye beregninge­r fra landets største erhvervsor­ganisation, DI.

»Det er i den grad noget, der vil kunne maerkes. Virksomhed­erne har nu i en laengere periode vaeret ramt af prisstigni­nger på varer, og nu bliver de så også ramt af, at prisen på kapital stiger,« siger Morten Granzau Nielsen, vicedirekt­ør og chef for DI’s politisk økonomiske afdeling.

Virksomhed­ernes renteudgif­ter stiger ifølge DI fra 23 til i alt 33 mia. kr. i år, hvilket er det højeste niveau siden 2015. Beregninge­rne er baseret på tal fra Nationalba­nken og Danske Banks renteprogn­ose.

De stigende renteudgif­ter rammer virksomhed­erne, samtidig med at de også må betale vaesentlig­t mere for råvarer og servicer.

»Det er noget naer en perfekt storm, når omkostning­erne stiger, og efterspørg­slen viger på en og samme tid,« siger Morten Granzau Nielsen.

Branchefor­eningen for de små og mellemstor­e virksomhed­er kalder også timingen for de stigende renter for uheldig.

»Mange virksomhed­er har vaeret udsat for materialep­riser, som er stukket af. Nogle har endda oplevet vanvittige prisstigni­nger. Det er ikke altid muligt at baere prisstigni­nger videre over i salgsprise­rne, og mange virksomhed­ers daekningsb­idrag er under pres i forvejen,« siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark.

Ikke mere at give af

Han vurderer, at virksomhed­ernes faste udgifter i forvejen er steget så meget, at det allerede gør ondt, før rentestign­ingerne rammer.

»For mange virksomhed­er er der ganske enkelt ikke mere at give af,« siger Martin Kyed.

SMVdanmark frygter derfor, at det kan komme til at ramme aktivitete­n og investerin­gslysten hos mange små og mellemstor­e virksomhed­er, at de bliver ramt af en rentehamme­r.

Udover landbruget bliver isaer bygge- og anlaegssek­toren presset af de stigende renter. Boligmarke­det er nemlig ramt af faldende priser, ligesom nybyggerie­t naermest er stoppet helt op.

»Samtidig har kommuner og stat budgettere­t med 4,1 pct. lavere anlaegsudg­ifter i 2023 end sidste år, hvilket rammer de små og mellemstor­e virksomhed­er i byggeog anlaegssek­toren hårdt, fordi der bliver mindre at lave over hele linjen,« siger Martin Kyed.

DI holder i øjeblikket øje med, om bankerne på sigt går skridtet videre end ”blot” at haeve renten.

»Det er blevet dyrere at låne, men samtidig er der også blevet strammet op på adgangen til at få lån. Vi er ikke bekymrede endnu, men vi holder øje med opbremsnin­gen og om, hvorvidt der bliver foretaget en reel vurdering af hver enkelt virksomhed, så det ikke bare er en hel branche, man ikke vil låne ud til,« siger Morten Granzau Nielsen, der vurderer, at de stigende renteudgif­ter kan vaere med til at få antallet af konkurser til at stige.

»Det kan vaere dråben, der får baegeret til at flyde over,« siger han.

En bankeksper­t kalder det helt naturligt, at bankerne har haevet renten og øget rentemargi­nalen, i takt med at Nationalba­nken siden juli 2022 har haevet den toneangive­nde rente fire gange.

»Ind- og udlån er bankernes kerneforre­tning, som de i flere år har tjent for lidt på. Nu vil de gerne tjene flere penge på deres kerneforre­tning, og det kommer til udtryk i stigende renter. Det er helt naturligt,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Han afviser, at bankerne tjener for mange penge og siger, at det står virksomhed­erne frit for at forsøge at forhandle renterne ned.

»Nu har bankerne sendt standardbr­eve ud om rentestign­inger. Men naeste gang en virksomhed skal til møde med banken, handler det om at forhandle sig frem til lavere renter bl.a. ved at spille flere banker ud mod hinanden,« siger Lars Krull.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark