Jyllands-Posten

Kronens vogter fortryder, at boligmarke­det slap så billigt

De seneste 10 år har vaeret turbulente for afgående nationalba­nkdirektør Lars Rohde. Men han har vaeret efter boligmarke­det fra starten.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

På onsdag overlader Lars Rohde roret i Danmarks Nationalba­nk efter 10 år i hjertet af den økonomiske malstrøm.

Han fik jobbet i skyggen af finanskris­en og den europaeisk­e gaeldskris­e, der udstillede lande og banker med dårlige finanser. Så fulgte år med lavvaekst, sammenlign­inger med Japans tabte årtier og perioder med deflation.

Det bragte de første negative renter på banen, som mange troede ville rive bankernes forretning­smodel midt over.

Enorme opkøb i obligation­smarkedern­e fra mange centralban­ker pressede Nationalba­nken, som ikke kunne gøre det samme.

Så fulgte et voldsomt angreb på kronen i 2015 af internatio­nale spekulante­r og hjemlige pensionska­sser. Det udløste endnu mere negative renter, som satte ild på boligmarke­det og genoplived­e frygten for boligboble­r.

Handelskri­gen mellem Kina og USA i 2018 udstak en retning mod en mere usikker verden. Og så kom pandemien og doblede op på det og truede med at laegge hele den vestlige verdens økonomi i ruiner.

I stedet skabte den voldsomme boligpriss­tigninger og lagde kimen til den højeste inflation siden 1980’erne som ingen herhjemme – heller ikke Nationalba­nken – forudså ville blive problem.

Hyppige rentestign­inger det seneste år i hele verden har nu udløst de største fald i boligprise­rne herhjemme siden finanskris­en.

Igennem alle disse ekstremer var Lars Rohde ofte den konstant, som alle så mod i håb om at få analyse og retning. Og han naegtede at lade noget vaere usagt.

»Jeg synes ikke, vi har ligget på den lade side,« siger Lars Rohde.

»Et af kritikpunk­terne i Rangvid-rapporten, som kom ud, efter jeg var kommet herind, var, at Nationalba­nken ikke havde vaeret tydelig i sine anbefaling­er før finanskris­en. Jeg besluttede mig for, at hvis banken mente noget, så skulle det ikke findes i en fodnote på side 36,« siger han.

Gik ned i løn

Lars Rohde tog efter sigende en halvering af sin løncheck for at indtage Nationalba­nkens hjørnekont­or med udsigt til Christians­borg. Så meget ville han have jobbet.

Da han tiltrådte i starten af 2013, var han kendt som manden, der som topchef gjorde ATP til en af Europas største pensionska­sser, og som styrede den helskindet igennem finanskris­en.

Han var ifølge davaerende statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt (S) »meget egnet« til at vaere sheriffen, som skulle sikre landets finansiell­e stabilitet og holde kronens kurs mod euroen.

Lars Rohde havde fra starten øjnene stift rettet mod boligmarke­det, som havde vaeret kardinalpu­nktet i den danske version af finanskris­en, der rev taeppet vaek under både økonomien og den finansiell­e sektor.

Han så boligmarke­det som en potentiel bombe under både

Jeg har haft snuden i plovfuren, fra jeg var 19 år, så jeg har det egentlig meget fint med at tage den med ro. LARS ROHDE, AFGÅENDE NATIONALBA­NKDIREKTØR

mener, at de danske politikere har ført en ansvarlig politik, så har det vaeret meget svaert at råbe dem op, når det gjaldt om at stramme op på bl.a. boligmarke­det, vurderer Lars Rohde.

»Når det går opad, så må vi ikke forstyrre festen. Og når det går nedad, så må vi ikke skubbe nogen i ryggen, der er ved at falde. Så det er åbenbart aldrig muligt at lave indgreb,« siger han.

Han synes, at politikern­e har misset nogle chancer for at få lavet nogle sundere strukturer på boligmarke­det.

»Da vi havde nulrenter, havde det vaeret et fint tidspunkt at saenke vaerdien af rentefradr­aget. Da markedet var på vej op, ville det også have vaeret et fint tidspunkt at begraense adgangen til afdragsfri­e lån. Nu skal der vel gå noget tid.«

Selvom husprisern­e spås af bl.a. Nordea at falde med 1520 pct. fra toppen, er Lars Rohde ikke nervøs for en gentagelse af finanskris­en.

Denne gang er bankerne nemlig meget bedre kapitalise­rede, bl.a. som følge af raekke indgreb siden, og med en strammere kreditpoli­tik.

»I min optik må kreditinst­itutter gerne vaere kedelige. Og det er de heldigvis også blevet,« siger Lars Rohde.

Ser Lars Rohde tilbage, var angrebet på kronen i januar 2015 nok nogle de mest intense øjeblikke i hans tid i Nationalba­nken.

I starten af det år brød den schweizisk­e centralban­k overrasken­de francens stabile bånd med euroen, og landets valuta skød i vejret.

Der gik ikke lang tid, før internatio­nale investorer begyndte at spekulere i, at kronen ville vaere den naeste. Snart begyndte danske pensionska­sser og investerin­gsforening­er også at købe kroner for at sikre vaerdien af deres investerin­ger i europaeisk­e papirer.

Deres køb øgede presset på kronen og gjorde spekulante­rne endnu mere stålsatte. Nationalba­nken var den eneste, som trykkede den anden vej.

Mere tid med familien

I løbet af et par hektiske uger saenkede man den toneangive­nde rente hele fire gange til -0,75 pct. og holdt op med at saelge statsoblig­ationer for også at tvinge renten på disse papirer ned.

Nationalba­nken måtte alligevel saelge kroner for naesten 275 mia. kr. i løbet af godt to uger for at holde den danske valuta i sit bånd til euroen.

Lars Rohde blev en hyppig gaest på internatio­nale finansmedi­er som Bloomberg og Reuters, hvor han i direkte termer forklarede investorer­ne, at han nok skulle vinde.

»Kronekrise­n i januar 2015 var ret dramatisk. Vi bevaegede os hen, hvor vi ikke havde vaeret før med rentenedsa­ettelserne,« siger Lars Rohde.

Den 68-årige Lars Rohde har ingen planer, når han forlader banken på onsdag – i hvert fald ikke nogen, han ville dele med journalist­en.

I stedet ser han frem til at bruge mere tid med familien og ikke mindst børnebørne­ne. For turen rundt i den økonomiske malstrøm de seneste 10 år er tit blevet taget på bekostning af dem, medgiver han.

»Jeg har haft snuden i plovfuren, fra jeg var 19 år, så jeg har det egentlig meget fint med at tage den med ro. At jeg nu for første gang i mit liv får noget frihed og lidt mere tid,« siger Lars Rohde og takker af. 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0

 ?? ?? Den 68-årige Lars Rohde ser frem til at få mere tid sammen med sin familie, når han den 1. februar går på pension efter 10 år som formand for Nationalba­nkens direktion. Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Den 68-årige Lars Rohde ser frem til at få mere tid sammen med sin familie, når han den 1. februar går på pension efter 10 år som formand for Nationalba­nkens direktion. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark