Jyllands-Posten

Lars Rohde: Vi kan godt få negative renter igen

Mens mange økonomer er ved at vaenne sig til tanken om permanent højere renter, går afgående nationalba­nkdirektør Lars Rohde den anden vej. Han vil ikke udelukke, at vi kan se negative renter igen.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Midt i den vaerste inflations­krise siden 1980’erne og med hastigt stigende centralban­krenter, så vil afgående nationalba­nkdirektør alligevel ikke udelukke, at vi er tilbage til de negative renter i de kommende år.

»Vi vil se aldrende befolkning­er mange flere steder, og det vil have en tendens til fortsat at skubbe realrenter­ne ned, eller i hvert fald holde dem nede,« siger Lars Rohde.

»Hvis du spørger mig, om jeg kan love, at renterne aldrig bliver negative igen, så vil svaret vaere nej. Det kan jeg ikke,« siger Lars Rohde, der fra onsdag er forhenvaer­ende nationalba­nkdirektør efter 10 år ved roret.

Om få dage ventes Den Europaeisk­e Centralban­k at haeve sine renter med yderligere 0,5 procentpoi­nt til 2,5 pct. Nationalba­nken ventes at følge trop med en rentestign­ing til 2,25 pct. For omtrent seks måneder siden lå bankens toneangive­nde rente i -0,60 pct.

Stigninger­ne kommer i forsøget på at skubbe den højeste inflation siden 1980’erne ned igen.

Økonomisk vendepunkt

Udviklinge­n har fået et stigende antal økonomer til at vurdere, at tiden med de helt lave renter er slut.

I stedet står den de naeste mange år på mindre globaliser­ing, mere inflation, grøn omstilling og dermed også permanent højere renter, vurderer bl.a. Jan Loeys, økonom i den amerikansk­e storbank J.P. Morgan.

»Finansmark­edet og centralban­kerne håber alle på, at det her er en engangsfor­eteelse. At en opbremsnin­g eller recession vil bringe inflatione­n tilbage til 2 pct. eller lavere, og at alt vil vende tilbage til normal. Men sådan bliver det ikke,« siger Jan Loeys til JyllandsPo­sten.

Lars Rohde regner dog med, at centralban­kerne vil gøre arbejdet helt faerdigt.

Når inflatione­n er trykket ned, og roen igen saenker sig over økonomien, så vil mange af de samme kraefter, som har vaeret med til at presse renterne ned i årtier, manifester­e sig igen, vurderer han.

Deriblandt en voksende gruppe af aeldre borgere i mange lande på én gang, som sparer mere op og forbruger mindre.

Det skaber lavere vaekst, lavere inflation og lavere renter.

»Demografi driver stadig rigtig meget,« siger Lars Rohde.

Han anerkender dog også, at der er sket forandring­er de senere år.

Det er bl.a. gået op for mange virksomhed­er, at de skal flytte produktion­en hjem, selvom det kan betyde højere omkostning­er, vurderer han.

»Globaliser­ing har bl.a. betydet, at vi alle sammen er blevet rigere. Men vi er også blevet meget mere afhaengige af hinanden. Både covid-19 og senere krigsudbru­ddet har vist, at det måske kommer med en pris,« siger Lars Rohde.

Pres nedad på renten

Det er dog ikke sikkert, at lønstignin­gerne følger med de højere omkostning­er, vurderer han.

Dermed bliver vi lidt fattigere og vil forbruge lidt mindre, hvilket også vil laegge et pres nedad på renterne.

»Hvis vi kommer til at spille globaliser­ingsfilmen baglaens, så vil det overgangsv­is føre til lavere levestanda­rd, lavere realløn eller i hvert fald ikke så kraftigt stigende realløn, som vi har set,« siger Lars Rohde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark