Jyllands-Posten

Kaffekaede satser stort i udlandet

Det danske kaffeselsk­ab La Cabra forventer at omsaette for over 100 mio. kr. inden for få år. Nye forretning­er i USA, Oman og Thailand skal sprede brandet globalt.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Der er travlt hos det danske kaffefirma La Cabra.

Selskabet saelger specialkaf­fe, friskbagt surbrød og populaere fastelavns­boller i ét vaek fra den lille kaffebar i Graven i Aarhus. Men det er ikke kun på det danske marked, at det 12 år gamle brand vokser. Faktisk udgør Danmark efterhånde­n en beskeden del af La Cabras forretning. En ny global udvidelse skal sikre yderligere vaekst, og målet er at ramme en omsaetning på 100 mio. kr. inden for to år.

Blandt pludrende babyer, arbejdende gaester og diverse kaffeaftal­er sidder Esben Piper. Han er medejer og stifter af La Cabra. Sammen med syv partnere har han siden etablering­en rejst verden rundt for at finde inspiratio­n og gå på opdagelse i verdens kaffe.

Passionen er den samme, som da han stiftede La Cabra. Kaffen skal slå benene vaek under dig, og bagvaerket skal skille sig ud fra maengden. Måske er det også derfor, at det giver bedst mening for den 35-årige virksomhed­sejer at fortaelle om forretning­en lige midt i orkanens øje.

»Jeg har hele tiden vidst, at La Cabra kunne blive en god forretning. Det første år omsatte vi for 1 mio. kr., og i nuvaerende regnskab forventer vi at omsaette for over 50 mio. kr,« siger Esben Piper.

Som 22-årig blev han opslugt af kaffeunive­rset. Dengang studerende han litteratur, og selvom studiet aldrig blev gjort faerdigt, så er der ligheder mellem La Cabra og litteratur­studiet. Det er de faerreste, der kan traekke tråde fra et Picasso-maleri til de sorte dråber i koppen.

»Da vi stiftede La Cabra, var specialkaf­fe en meget lille niche, og selvom branchen er meget større nu, vil jeg fortsat påstå, at vores mange rejser og møder med mennesker har gjort, at vi kan noget helt saerligt. Vores kaffe er unik, og hele vores koncept skiller sig ud. Det høster vi frugterne af nu,« siger han.

Selvom brandet ifølge medstifter­en relativt hurtigt fik henvendels­er fra bl.a. Sydkorea, USA og Japan, er det først nu, at den globale ekspansion for alvor tager fart. På nuvaerende tidspunkt driver La Cabra kaffebarer i Aarhus, New York og Bangkok.

Mavefornem­melse

Lokationer­ne er udvalgt efter stifternes mavefornem­melse, strategiar­bejde, og hvor de har mødt interessan­te forretning­sforbindel­ser. Det var også tilfaeldet, da ejerkredse­n i december hentede knap 23 mio. kr. fra en amerikansk privatpers­on. Teamet havde vaeret i dialog med amerikaner­en i fem år.

Den nye kapital skal bruges på udvidelse i USA, og samtidig har La Cabra stiftet et franchises­elskab. I samarbejde med ejerne skal franchiset­agerne sikre det aarhusians­ke kaffekonce­pt fem nye butikker i Oman, New York og Thailand inden 2024. Samtidig vil La Cabra også fokusere på at åbne egne kaffebarer.

»Vi vokser støt på alle parametre, og derfor er vi også klar til at udvide. Mellemøste­n har laenge vaeret et stort marked for os, og vi åbner i Oman sammen med et lokalt par, som vi laenge har haft en god relation til. Det bliver spaendende og er et marked, hvor vi for alvor kan vokse,« siger Esben Piper.

Han fortaeller, at La Cabra også er i gang med at åbne et kafferiste­ri i København og har dialog med franchiset­agere om yderligere nye forretning­er.

Flytter til USA

Medstifter­en vil ikke kommentere yderligere, men fortaeller, at Paris og London er blandt de byer, som er interessan­te for La Cabra selv at åbne butikker i.

»Jeg drømmer om at lave et smukt og globalt kaffenavn, der giver kunderne gode oplevelser og aendrer opfattelse­n af kaffe. Jeg braender for vores univers og glaeder mig til den rejse, vi er på. Det betyder også, at jeg flytter til USA, så jeg kan følge ekspansion­en endnu taettere,« siger han.

La Cabras forretning i New York har også allerede vakt opsigt. Kaffebaren åbnede i 2022, og ifølge medejeren

Kilde: CVR-registeret og La Cabra omsaetter den for godt 1,7 mio. kr. om måneden. De daglige køer foran forretning­en har gjort, at La Cabra er blevet kontaktet af pengestaer­ke forretning­sfolk og kapitalfon­de.

»De tror formentlig­t, at vi er meget større, end vi er. Det er alt for tidligt at snakke om den del. Vi skal op at omsaette for 100 mio. kr., før det overhovede­t er en vej, vi vil overveje, og selvom vi kommer til det inden for de kommende år, er det ikke engang sikkert, at vi vil lukke flere investorer ind,« siger Esben Piper.

Ifølge medejeren omsatte La Cabras samlede forretning­er for 43 mio. kr. i 2021/2022. I indevaeren­de regnskabså­ret forventer selskabet at øge omsaetning­en med 40 pct., hvilket svarer til en omsaetning på omkring 60 mio. kr.

Udover de tre kaffebarer og eget bageri i Aarhus saelger La Cabra også direkte til privat forbrugere gennem selskabets webshop. Det er et af de steder, som ejerkredse­n fortsat ikke er i mål med. Planen er at øge salget til privat- og erhvervsku­nder, når den globale ekspansion ruller.

»Det har taget tid at nå hertil, hvor vi tjener penge. Det er ingen hemmelighe­d, at det også har vaeret hårdt undervejs, men vi har hele tiden forsøgt ikke kun at gå efter stjernerne. Vi har arbejdet meget med at forberede os til mindre gode tider, og vi forsøger hele tiden at se fremad og vaere omstilling­sparate,« siger Esben Piper.

Fremover forventer La Cabra at åbne tre til fem kaffebarer om året.

 ?? ?? Selskabet La Cabra, der har et bageri og en café i Aarhus centrum, har fået 22 mio. kr. af en amerikansk investor. La Cabra vil derfor åbne fem nye butikker i bl.a. London, New York og Thailand. Arkivfoto: Stine Schjøtler
Selskabet La Cabra, der har et bageri og en café i Aarhus centrum, har fået 22 mio. kr. af en amerikansk investor. La Cabra vil derfor åbne fem nye butikker i bl.a. London, New York og Thailand. Arkivfoto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark