Jyllands-Posten

»Vi stiller krav til, hvordan man driver sin virksomhed hele året«

Cecilie Thorsmark, topchef i Copenhagen Fashion Week, kobler modebranch­en sammen med krav til baeredygti­ghed.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Det er kulminatio­nen på tre års arbejde, som materialis­erer sig for Cecilie Thorsmark under den aktuelle modeuge for efterår- og vinterkoll­ektioner.

Hun begyndte som topchef i Copenhagen Fashion Week i 2018 med en erklaeret vision om at føre modebranch­en og krav til baeredygti­ghed sammen.

I 2020 blev specifikke krav til branchen udstukket, og siden har de brands, som ønskede at deltage i modeugen i 2023, skullet arbejde hen imod at leve op til raekken af krav.

I praksis har rådgivning­sog konsulentv­irksomhede­n Rambøll vaeret overdommer: Hvem kunne leve op til de 18 minimumsst­andarder og komme igennem nåleøjet?

Under modeugen fra 31. januar til og med 3. februar deltager 29 modefirmae­r og modeskaber­e, der holder shows rundtom i København. Det er eksempelvi­s Ganni, Henrik Vibskov og Stine Goya.

»Det er vigtigt at understreg­e, at vi stiller krav til, hvordan man driver sin virksomhed hele året, ikke alene under modeugen,« siger Cecilie Thorsmark.

Hun forklarer, at et modefirma blandt meget andet skal leve op til en procentsat­s for baeredygti­ge materialer. Tilsvarend­e må det ikke sende tøj til en forbraendi­ngsanstalt.

»Copenhagen Fashion Week er den eneste modeuge i verden med forpligten­de krav om baeredygti­ghed,« siger hun.

»Men mit mål er at udbrede det til en raekke lande, og jeg har dialog med aktører i USA, Storbritan­nien, Frankrig og Italien, som kigger på at implemente­re modellen.«

Traekker indimellem stikket

Tidligere var hun kommunikat­ionsdirekt­ør i nonprofito­rganisatio­nen Global Fashion Agenda.

Forinden havde hun en tilsvarend­e position i modebranch­ens netvaerkso­rganisatio­n Danish Fashion Institute.

Tilbage i 2010-2016 var hun først projektled­er og siden ansvarlig for presse og kommunikat­ion i Copenhagen Fashion Week.

»Jeg er ikke besat af mode, og mode er ikke omdrejning­spunktet i mit liv,« pointerer hun.

Cecilie Thorsmark laegger vaegt på, at hun »i jeans og en praktisk jakke« ligner alle andre, når hun handler eller lufter hunden:

»Det, som jeg går op i, er at arbejde med modebranch­ens strukturer og systemer for på den måde at kunne skabe vaerdi og gøre en forskel for modebranch­en.«

Det er i øvrigt ikke helt rigtigt, at hun ingen berøring har med selve modebranch­en.

Hun er gift med Jacob Kampp Berliner, direktør i modevirkso­mheden Soulland. De har to døtre, og familien bor på Frederiksb­erg.

»Jeg elsker denne landsby i storbyen og nyder at gøre brug af hovedstade­ns overflødig­hedshorn af kultur, sevaerdigh­eder, restaurant­er og caféer,« fortaeller hun.

»Men til andre tider foretraekk­er jeg at traekke stikket og tage i sommerhus.«

Cecilie Thorsmark voksede op i Charlotten­lund og Kairo. Familien rejste til den egyptiske storby på grund af faren. Han var kontorchef i Miljøminis­teriet og i fem år udstatione­ret i Kairo.

»Jeg gik i en internatio­nal skole og fik i løbet af de år et sjaeldent indblik i en anden kultur og et anderledes perspektiv på verden.«

Rejste hjem alene

Da hun skulle begynde i gymnasiet, flyttede hun alene hjem til Danmark. Et år senere fulgte resten af familien efter.

»Mine foraeldre laerte mig om ordentligh­ed og respekt for andre, og de ansporede mig til at gå nysgerrigt, grundigt og systematis­k til enhver opgave,« forklarer Cecilie Thorsmark, som er cand.merc. i marketing communicat­ions management fra Copenhagen Business School.

Copenhagen Fashion Week, der har to modeuger årligt med den anden i august, har to indtaegtss­trømme.

Den ene kommer fra de firmaer, der holder modeshows rundtom i København. Den anden strømmer fra sponsorer som blandt andet Zalando, Kuehne + Nagel og Renewcell.

Størstedel­en af året arbejder Cecilie Thorsmark på kontoret i det indre København. Her er 15 ansatte.

»Men under modeugen er jeg til shows og events, holder møder og nyder alt det gode ved branchen.«

 ?? ?? Cecilie Thorsmark bor med sin aegtefaell­e og deres to børn på Frederiksb­erg. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Cecilie Thorsmark bor med sin aegtefaell­e og deres to børn på Frederiksb­erg. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark