Jyllands-Posten

Amerikansk militaer har forladt Aarhus Havn – men det efterlader spørgsmål

Selv om Aarhus Havn ikke laengere er hjemsted for amerikansk militaer på vej til Østeuropa, har den amerikansk­e tilstedeva­erelse efterladt flere ubesvarede spørgsmål, mener byrådspoli­tiker.

- RASMUS THORSEN rasmus.thorsen@jp.dk

Det sidste sandfarved­e militaerkø­retøj fra USA har forladt Aarhus Havn, og den midlertidi­ge militaerzo­ne på havnen er ophaevet.

Men den amerikansk­e militaere tilstedeva­erelse på havnen har efterladt en raekke ubesvarede spørgsmål, mener Solveig Munk (EL), formand for Teknikudva­lget i Aarhus Byråd.

I knap 14 dage har 25 amerikansk­e soldater stået for at losse og omlaste 600 militaere køretøjer og containere fra Texas på Aarhus Havn. Herfra er militaerud­styret blevet transporte­ret med lastbiler til Østeuropa. Operatione­n var en del af en planlagt rotation af amerikansk­e styrker til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede militaere tilstedeva­erelse på Natos østlige flanke.

Aarhus Havn var udpeget til operatione­n som en del af vaertsnati­onsstøtten, der er Nato-landenes forpligtel­se til at hjaelpe allierede. Omnitermin­alen på havnen har derfor vaeret omdannet til midlertidi­g militaerzo­ne, mens operatione­n foregik.

Men selv om militaerop­erationen på havnen blev afsluttet lørdag, er sagen ikke afsluttet for Solveig Munk.

Samme dag som det amerikansk­e fragtskib ”ARC Independen­ce” ankom med det militaere materiel til Aarhus, sendte hun en raekke spørgsmål til magistrate­n for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, som også har ansvar for beredskab i kommunen.

Ubesvarede spørgsmål

»Der er mange flere ubesvarede end besvarede spørgsmål. Der har jo absolut ingen offentlig debat vaeret om det. Vi har bare fået at vide, at nu er det sådan, men hvem i alverden har bestemt det?« siger Solveig Munk.

Hun fortaeller, at byrådet ikke er blevet orienteret om processen bag det amerikansk­e militaers ankomst til havnen, og det får hende til at undre sig.

»Hvem er det i virkelighe­den, der kan give tilladelse til det her? Og hvorfor er byrådet ikke inddraget i det? Vi er da dem, der er valgt til at tage os af byens ve og vel, og dem, der er den officielle myndighed her i byen,« siger Solveig Munk.

Mandag fik Solveig Munk en tilbagemel­ding på sine spørgsmål. Af svaret fremgik det, at Teknik og Miljø ikke kunne svare på, hvem der har givet fragtskibe­t tilladelse til at anløbe Aarhus Havn. I alt stillede Solveig Munk 12 spørgsmål, hvoraf magistrate­n ikke kunne svare på seks.

»Jeg taenker, at det er et ikke-svar. Jeg taenker, at der er to muligheder. Enten vil de ikke svare på det, eller også må de ikke svare på det,« siger Solveig Munk, der er bekymret over svaret fra magistrate­n.

»Jeg bliver da noget urolig ved, at der er så mange ting, man ikke kan svare på. Det har jeg aldrig oplevet før i nogen forespørgs­ler, og dem stiller jeg altså en del af. Det bekymrer mig med den manglende åbenhed. For så kan vi ikke få en åben debat om, hvorvidt det overhovede­t i orden, at vi har amerikansk militaer på Aarhus Havn,« siger hun.

Derfor har Solveig Munk nu sendt sine spørgsmål videre til borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Hjemmevaer­nskommando­en

 ?? ?? De militaere køretøjer var parkeret i kolonner på havnen, mens de ventede på at blive fragtet videre mod Østeuropa. Foto: Casper Dalhoff
De militaere køretøjer var parkeret i kolonner på havnen, mens de ventede på at blive fragtet videre mod Østeuropa. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark