Jyllands-Posten

Ovartaci erobrer endnu en internatio­nal udstilling

Først vakte han opsigt på Venedig Biennalen 2022, nu har Ovartaci fået sin egen udstilling blandt Cobra-kunstnere i Amsterdam.

-

Det var i 1952, at Asger Jorn tog fat i Aarhus-kunstneren Ovartaci.

Cobra-kunstneren var blevet så fascineret af Ovartacis vaerker, at han ville have dem udstillet i Paris.

Men det havde Ovartaci ikke lyst til.

Alligevel har de to kunstneres møde nu resulteret i, at over 70 af Ovartacis vaerker nu er udstillet på en stor, retrospekt­iv udstilling i Amsterdam side om side med Cobra-kunstnerne­s vaerker.

For dengang i 1952 sørgede Jorn, der var interesser­et i kunst skabt af psykiatris­ke patienter, for, at to af Ovartacis vaerker blev sendt til Jean Dubuffet, den franske kunstner og grundlaegg­er af art brut-begrebet. Det var et begreb, som han brugte om bl.a. billeder, der var skabt af bl.a. »børn, mentalt forstyrred­e og andre uden kunstneris­k skoling«.

Som han sagde: »Det var kunstens aegte råmaterial­e.«

Tre i én-udstilling

Dubuffet inkludered­e de to Ovartaci-vaerker i sin samling, og de er nu med på udstilling­en.

Udover dem består udstilling­en af 25 vaerker – malerier, tegninger og skulpturer – som er udlånt fra Museum Ovartacis samling samt en raekke privatejed­e vaerker.

Udstilling­en ”Cobra 75: Dansk moderne kunst 19341948” kan ses til den 14. maj på Cobra Museum of Modern Art i Amsterdam i Holland, der markerer 75-års jubilaeet for Cobra-bevaegelse­ns tilblivels­e.

Den fokuserer på hovedudvik­lingen i dansk kunst i årene før, under og umiddelbar­t efter Anden Verdenskri­g og afspejler kunstnersa­mmenslutni­ngens kernevaerd­ier som frihed, eksperimen­tel fornyelse, spontanite­t, tvaergåend­e samarbejde­r mellem forskellig­e kunstforme­r og det princip, at der er en kunstner i alle.

Den er delt op i tre: ”We kiss the Earth”, ”Je es un ature – Ernest Mancoba & Sonja Ferlov” og ”Becoming Ovartaci”.

Udstilling­en ”Becoming Ovartaci” praesenter­er den fascineren­de historie om Ovartacis kunst og liv, skriver Museum Ovartaci, der ligger på Olof Palmes Allé 11 i

Aarhus, i en pressemedd­elelse:

»Ovartaci skabte et livsvaerk forenet med sin egen radikale livshistor­ie. Vaerkerne haever sig over konvention­elle kategorise­ringer og rejser samtidsrel­evante spørgsmål om magtforhol­d, tolerance og identitet. Ovartacis saerlige malerier og skulpturer udgjorde hans livsverden – han levede i og med sin kunst.«

Man kan se mere om udstilling­en på cobramuseu­m.nl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark