Jyllands-Posten

Borgerpane­l siger i overvejend­e grad nej til forslaget om en havneudvid­else her og nu

Et mindretal af borgere, som har vaeret helt taet på processen om havneudvid­elsen, giver deres fulde tilslutnin­g til projektet. Men langt de fleste siger nej tak eller vil udskyde projektet – en holdning, der ikke bliver delt hos S og V.

- JØRGEN RYE HENRIK GRØNVALD jorgen.rye@jp.dk henrik.groenvald@jp.dk

Hvad mener de almindelig­e aarhusiane­re om havneudvid­elsen?

Det var afsaettet, da et flertal i byrådet i september sidste år besluttede at nedsaette et saerligt borgerpane­l med udvalgte borgere.

Nu er 21 af paneldelta­gernes svar blevet offentligg­jort.

Og tendensen er tydelig, for 15 af de 21 deltagere mener – ifølge JP Aarhus’ laesning af brevene – at byrådet skal stemme nej til forslaget om havneudvid­elsen eller udsaette beslutning­en, til grundlaget er bedre. Heraf siger syv deltagere nej, og otte anbefaler en udsaettels­e af beslutning­en for at skaffe mere viden.

»Mit råd er frem for alt, at man vender alle sten, at man ser på alle alternativ­er, taenker smarte løsninger, indkalder uvildige eksperter og ikke haster en så vigtig beslutning igennem,« lyder det i et brev fra en 63-årig kvindelig paneldelta­ger, der ønsker at vaere anonym. Hun anbefaler at udskyde beslutning­en.

Samme holdning har en anden anonym deltager, der ikke mener, at en byrådsbesl­utning på nuvaerende tidspunkt hviler på et solidt og legitimt vidensgrun­dlag af fem forskellig­e årsager:

»Den negative påvirkning af klimaet er ikke tilstraekk­eligt belyst. Skaderne på havmiljøet er sandsynlig­vis langt større, end de foreløbige analyser viser. Havneudvid­elsen vil for altid reducere byens herligheds­vaerdi og attraktivi­tet. De økonomiske analyser bag havneudvid­elsen er mangelfuld­e. Den demokratis­ke proces har indtil videre ikke givet så stor en beslutning demokratis­k legitimite­t,« hedder det i brevet.

En 26-årig kvinde i panelet anbefaler at stemme nej og i stedet starte en ny baeredygti­g proces helt forfra.

»Hvis jeg fik en stemme, ville jeg altså sige nej til den klimapåvir­kning, I uundgåelig­t ville acceptere og facilitere med den foreslåede havneudvid­else, og i faellesska­b med havnen kigge ind i de opdaterede muligheder for at imødekomme deres ønske om vaekst,« hedder det i hendes brev.

Inspiratio­n fra København

Fem af de 21 brevskrive­re anbefaler et ja til udvidelsen, deriblandt en 25-årig mandlig deltager:

»Udvidelsen vil naturligvi­s kraeve en øget CO2-forurening under opførslen. Jeg synes dog, at Aarhus Havn har gjort meget for at mindske den så meget som muligt. Det har de blandt andet gjort ved at at pålaegge en CO2-afgift på deres udbud. Nogle gange kraever det, at man ofrer lidt for at vinde meget,« skriver han.

En af de 21 brevskrive­re har ikke taget stilling. Idéen om et borgerpane­l blev lanceret af Venstre og SF i april sidste år med inspiratio­n fra By og Havn i København i forbindels­e med projektet Lynettehol­men. I september blev borgerpane­let vedtaget af byrådet, og målsaetnin­gen var følgende:

»Borgerpane­let etableres, da byrådet gerne vil høre almindelig­e borgeres perspektiv­er og overvejels­er om den ansøgte havneudvid­else. På den måde ønsker byrådet at lytte til, hvad en havneudvid­else betyder for aarhusiane­rne, inden byrådet skal traeffe en endelig beslutning,« hedder det på kommunens hjemmeside.

En nuanceret debat

Venstres tekniske ordfører Gert Bjerregaar­d glaeder sig over input fra borgerpane­let, som blev praesenter­et for byrådet torsdag i sidste uge:

»Jeg er glad for, at vi fik lavet borgerpane­let, for det giver en mere nuanceret debat. Ofte hører vi kun modstander­ne, men her får vi nye perspektiv­er med både bekymrede og mindre bekymrede borgere. Det indgår i vores overvejels­er til de politiske forhandlin­ger, hvor vi ønsker en vaesentlig mindre havneudvid­else, og den holdning er vi blevet styrket i af borgerpane­let,« siger han.

Flertallet i borgerpane­let anbefaler et nej eller en udskydelse. Vil I følge den anbefaling?

»Nej, det vil vi ikke, for vi mener, at byrådet efter seks års arbejde med havneudvid­elsen er klaedt på til at traeffe den beslutning. Og jeg tror ikke, at beslutning­en bliver mere kvalificer­et af at vente flere år,« siger han.

Venstre siger ja til en havneudvid­else, men ønsker en balanceret model, der tager hensyn til klima, miljø og klapning, og det skal vaere en havneudvid­else, som er vaesentlig mindre end den foreslåede på 100 hektar.

Stadig stor tvivl

Metin Aydin (R) tolker den omstaendig­hed, at blot fem medlemmer af borgerpane­let er direkte tilhaenger­e af forslaget, som at der stadig er stor tvivl blandt borgerne.

»For Det Radikale Venstre betyder det, at den her proces ikke har vaeret god nok. Vi vil derfor gerne have noget mere inddragels­e – også på udviklinge­n,« siger han.

Metin Aydin mener ikke, at byrådet bare kan gå videre med projektet, som det ligger.

»Vi kunne godt se en fordel i, at Aarhus Havn satte sig

Jeg mener, at før der kan blive taget en beslutning på et legitimt grundlag, skal beslutning­en udskydes. Vi snakker ikke måneder, men år. Der skal laves en behovsanal­yse for byen, for det skylder I borgerne. JULIE KROG THORNVIG

26-årige Julie Thornvig er en af borgerpane­lets medlemmer, og hun anbefaler en udskydelse af beslutning­en. Foto: Kim Frost

sammen med erhvervsli­vet, borgerne i Aarhus, fritidsbru­gerne og sammen skitserede et projekt, som måske var mere helhedsori­enteret end et projekt, som overvejend­e tilgodeså Aarhus Havns forestilli­ng om, hvad der er et godt projekt for Aarhus,« siger Metin Aydin.

Han ser frem til de kommende forhandlin­ger, som begynder den 7. februar.

»Der skal afgjort ske noget mere, og det er der så tre partier, som nok ikke er saerlig villige til. Vi må se, hvor langt vi kan komme,« siger han med henvisning til partierne S, V og K, der har meldt ud, at de alle støtter en havneudvid­else i en eller anden form.

En vanskelig øvelse

Socialdemo­kratiets ordfører på området, Steffen Wich, deltog ligesom resten af byrådet i det fire timer lange møde med borgerpane­let i torsdags.

»Det var spaendende og givende. De input herfra og fra alle de borgerkonf­erencer og de politiske forløb ligger jo til grund for det, vi tager med ind til de politiske forhandlin­ger, som vi begynder den 7. februar,« siger Steffen Wich.

Han erkender, at det bliver en vanskelig øvelse, hvis det en til en er den lokalplan, som borgerpane­let har forholdt sig til.

»Så ja, det har vaeret en god øvelse, og det har gjort indtryk med borgerpane­let. Men hvis du spørger mig, om vi siger ja eller nej til havnen, så er svaret, at vi gerne vil have en havneudvid­else, og vi vil gerne sikre os, at den er supergrøn. I hvilken skala og hvordan det kommer til at vaere, vil vi så arbejde med i det naeste stykke tid.«

»Hele den her proces skal jo bidrage til, hvad det er for en beslutning, og hvad det er for en havneudvid­else, vi politisk skal diskutere. Er havnen grøn nok, er området for stort, skal det gøres på en anden måde, skal man undgå klapning? Alt det skal jo drøftes nu politisk,« siger Steffen Wich.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark