Jyllands-Posten

Havneudvid­elsen giver plads til flere havemøbler

Vent med at tage stilling til havneudvid­elsen til efter naeste kommunalva­lg. Så kan valget fungere som den folkeafste­mning, vi ikke får.

- LONE KIRKETERP

Selvstaend­ig

Sådan ser den ud – havneudvid­elsen perspektiv­eret fra en 65-årig indfødt aarhusiane­r med saltvand i årerne – og helt uden saerlig ekspertise på hverken forretning eller miljø. Bare med det store og baerende aarhusians­ke dna, som byen hviler på.

Men laese kan jeg, og vi er nu kommet ind i det endelige opløb af for og imod havneudvid­elsen.

Laeser man de forskellig­e indlaeg, bliver konflikten tydelig og enkel.

Det drejer sig om havnens forretning over for miljøet.

Havnens selv, dens lejere og disses forretning­er over for det menneskeli­ge miljø i form af udsigt og adgang til bugten og det biologiske hav, luft og vandmiljø.

Argumenter­ne er meget forskellig­t funderet:

Nej-siden er kommet med en raekke videnskabe­ligt dokumenter­ede konsekvens­er for miljøet.

Professore­r og forskere laegger navn til dokumenter­ede ødelaeggel­ser for miljøet. De påpeger skader, som er irreversib­le, og jeg forstår måske bedst, hvor mangelfuld miljøsiden er oplyst fra havnens side, ved at hele driften af havnen og de mange flere skibes anløb med støj og bundforure­ning og luftforure­ning ikke har sit eget regnestykk­e endsige er naevnt som noget, vi skal forholde os til.

For ikke at tale om de mange flere lastbiler på Aarhusbugt­en og deres udledning efter en udvidelse.

Ja-siden er ved de seneste indlaeg endelig kommet ud af busken og siger åbent, at miljøet må vige for deres forretning. Således har de inddirekte erkendt, at forsøgene på at lave greenwashi­ng med diverse betalte og dokumenter­et mangelfuld­e undersøgel­ser af havneudvid­elsens konsekvens­er på miljøet er slået fejl.

Så nu må vi alle forstå, at forretning går foran miljø, BASTA! (Hør lyden af hånden, der bliver slået ned i skrivebord­et på chefkontor­et).

CEO’en hos Jysk siger det direkte i et indlaeg i Jyllands-Posten den 26 januar.

Samme CEO prøver også at fortaelle om fortraedel­ighederne med pladsmangl­en på Aarhusbugt­en. Han oplyser, havnen har måttet flytte containere midlertidi­gt til Kalundborg, og det koster jo miljø.

Det kunne Jysk dog leve med, da det var havemøbler, der kunne vente, til saesonen begynder for havemøbler … Men jeg laeser noget andet, nemlig at Aarhusbugt­en skal cementeres yderligere, så vi kan have flere havemøbler og lignende stående på lager til rette saeson.

Det er i sandhed forretning før miljø.

Jysk, hvis logistikce­nter ligger i kaempehall­er mellem Tørring og Billund, oplyser, at Aarhus Havn er deres havn, og truer med at skulle benytte Hamborg Havn, hvis ikke vi udvider Aarhus Havn.

Det er ingen trussel for mig. Samme CEO nyder udsigten til containers­kibene fra sin lejlighed på Ø.

Godt for ham bag tykke lydisolere­de vinduer og klimaanlae­g, der renser hans indendørsk­lima. Med bugtudsigt fra øverste etage.

Resten af Aarhus kan lugte dieselen i luften, hører støjen fra generatore­rne og ikke nyde udsigten til et containers­kib.

Men heller ikke se Aarhusbugt­en fra et fortovsper­spektiv.

Samme dag, den 26 jan., i JP Aarhus anprises kommunen laenge og rigeligt af fire havnelobby­ister, hvoraf tre bor i København. At rose er også en strategi for at komme i mål, og det behøver jeg ikke at kommentere yderligere.

Men det skraemmer mig dog lige, at de også roser kommunen for at lade nejsigerne have et arrangemen­t på rådhuset. Havde nejsigerne ikke adgang til byens rådhus, hvis det stod til lobbyister­ne og Aarhus Havn (som i øvrigt valgte ikke at deltage)?

Nåh ja, så lige fornaermel­sen om en unavngiven kvaerulant og noget om nogen, der tror, at Jorden er flad.

Havneudvid­elsen er så alvorlig en beslutning for de naeste generation­er, at sådan noget håbløst retorisk kulturaevl er ganske upassende og ganske uvaerdigt.

For år tilbage begyndte talen om

Så nu må vi alle forstå, at forretning går foran miljø, BASTA!

landstrøm til krydstogts­kibe. Først skulle Aarhus betale for landstrømm­en, så skulle udgiften deles, men så blev havnen presset til selv at tage initiativ og komme til lommerne med landstrøm. Der var vist også fint overskud i deres regnskaber.

Men der er endnu ikke landstrøm, og det, der er projektere­t, forstår jeg, er alt for lidt. Skibe ude på bugten får nok heller ikke en lang ledning ind til land, så ingen løsning …

Hvis havnen havde vaeret lige så forudseend­e på behovet for landstrøm, som de haevder, de er på verdens udvikling og byens og havnens behov/gavn for udvidelse af havnen, havde vi haft landstrøm nu, og vi havde troet på, at miljøet et eller andet sted faktisk betyder noget for havnen.

Landstrøm var lakmusprøv­en for havnen, og havnen bestod den ikke.

PFAS er naeste miljøgyser, da erhvervssk­ibes bundmaling indeholder PFAS.

Jeg prøver bare at vaere lidt forudseend­e.

Gods, som Aarhus Havn ikke kan håndtere, finder helt sikkert en anden vej frem til forbrugern­e.

Vent med at tage stilling til havneudvid­elsen til efter naeste kommunalva­lg.

Så kan valget fungere som den folkeafste­mning, vi ikke får, selv om beslutning­en er så stor, at vi alle burde stemme om det.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark