Jyllands-Posten

Yderhavnen er rettidig omhu og helt nødvendig

At Aarhus i dag er landets naeststørs­te by, kan den takke havnen for. Havnen har dog så udtalt pladsmange­l, at en udvidelse er absolut nødvendig.

- FLEMMING JESSEN

Aarhus Havn er en stor succes. Så stor en succes, at havnen er ved at drukne i den.

Hele 68 pct. af containero­msaetninge­n og 65 pct. af bulkomsaet­ningen her i landet går gennem Aarhus Havn. Da befolkning­stallene stiger også her i DK, stiger forbruget og dermed im- og eksporten over havnen. I dag har havnen så udtalt pladsmange­l, at en udvidelse er absolut nødvendig.

Aarhus Byråd skal snart tage stilling til, om Aarhus Havn kan etablere en yderhavn på 100 hektar. Ifølge JP Aarhus den 14. januar er der politisk flertal for en udvidelse, men formentlig i en reduceret udgave.

Dette vil dog vaere en stor fejltagels­e. Hvis havnen kun bliver udvidet i begraenset omfang, vil den formentlig igen have pladsprobl­emer om 10-15 år. Og hvad så?

Byrådet må alligevel regne med massive protester fra havnemodst­andernes side, hvad enten der gives tilladelse til en udbygning på 50 hektar eller 100 hektar. Alle mulige beskyldnin­ger om magtfuldko­mmenhed og magtarroga­nce, manglende demokratir­egler samt Rambøll og Covi som vaerende havnens lakajer og alt det, der ellers har vaeret fremme i de skrevne medier, vil blive haeldt i hovedet på de stakkels byrådsmedl­emmer, der er modige nok til at stemme for en havneudvid­else. Så hvorfor ikke tillade de 100 hektar, nu de er i gang?

Yderhavnen med sine 100 hektar er af flere havnemodst­andere udråbt til at vaere det største anlaegspro­jekt i Aarhus Kommunes historie. Dette er dog ukorrekt.

Masterplan­en 1997-2014, der nu er udbygget, var på godt 143 hektar, heraf 115 til containerd­elen, der blev bygget i perioden fra oktober 1998 til september 2007.

I godt 60 år har jeg fulgt udbygninge­n af Aarhus Havn. Fra udvidelsen af Pier II, etablering­en af Pier III og IV, Multi-terminalen til den nuvaerende containert­erminal og Omni-terminal. Hver gang er udvidelser­ne sket på basis af et nødvendigt behov.

Sådan vil det selvfølgel­ig også vaere i fremtiden, så ingen skal vaere nervøse for, at havnen foretager investerin­ger i overflødig­e arealer.

Aarhus by og havn er dybt afhaengige af hinanden. Når det går godt for havnen, smitter det af på byen. At Aarhus i dag er landets naeststørs­te by, kan den takke havnen for. Så forhåbentl­ig udviser byrådet rettidig omhu og giver havnen grønt lys til at udvide med en 100 hektar stor yderhavn i form af hovedforsl­aget, så havnen fortsat har mulighed for at udvikle sig i det nødvendige tempo.

Øjenlaege, Risskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark