Jyllands-Posten

Mere januar-regn i år end nogensinde

Aldrig har det vaeret mere vådt i årets første måned. Det står nu klart, at der er sat nedbørsrek­ord for januar.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

2023 begyndte med den højeste temperatur nogensinde målt i januar – 12,6 grader i Abed på Lolland – og slutter med, at meteorolog­erne kan konstatere, at man aldrig nogensinde før har målt så meget nedbør i årets første måned.

Klokken 18 tirsdag aften passerede regnmålern­e hos DMI 123,5 mm for den samlede nedbør i hele landet – og slog dermed den hidtidige rekord fra 2007, hvor der kom i alt 123,0 mm.

Og der har i januar naesten ikke vaeret en eneste dag uden regnvejr – helt praecist er der blot fire dage, hvor det ikke enten har regnet eller sneet, hvis man ser landet som helhed.

Dermed fortsaette­r tendensen med, at vintrene i Danmark bliver stadig vådere – og i øvrigt også varmere.

I 2020 blev der sat nedbørsrek­ord for februar, da der faldt ikke mindre end 135,8 mm nedbør, mens rekorden for marts stammer fra 2019, da der faldt i alt 106,5 mm.

De vådeste år siden 1874

Det vådeste år, der nogensinde er målt af DMI, siden man indledte målingerne i 1874, var 2019.

Her faldt der i alt 905,3 mm, hvilket rent statistisk betyder, at det var en tangering af de 905 mm, der faldt i 1999, fordi man dengang kun målte nedbøren i hele millimeter.

Klimatolog

Mikael

Scharling fra DMI bekraefter, at der nu er sat en ny rekord for januar:

»Vi har nu passeret 123,5 mm, hvilket i forhold til den gamle rekord på 123 mm rundes op til 124. Samtidig kan der godt komme lidt mere nedbør inden midnat,« oplyser Mikael Scharling til Jyllands-Posten lidt før klokken 19 tirsdag aften.

Ifølge ham haenger rekorden sammen med, at Danmark i januar har vaeret ramt af usaedvanli­gt mange lavtryk. De er kommet ind fra syd og har sendt masser af nedbør ned over landet, isaer i den første halvdel af måneden.

Høje temperatur­er

Samtidig betyder de relativt høje temperatur­er, vi har haft, at den varme luft kan indeholde mere nedbør, hvilket igen har øget muligheden for de store maengder nedbør, der er kommet.

Mikael Scharling tør ikke direkte koble rekorden sammen med den globale opvarmning, men oplyser, at »vi har haft rigtig mange vejrrekord­er siden 2000«.

»Sandsynlig­hed for, at vi får varme- og nedbørsrek­order er forøget med den global opvamning, mens sandsynlig­heden for nye kulderekor­der er meget lille.«

Risiko for oversvømme­lser

Han understreg­er også, at risikoen for endnu flere af de oversvømme­lser, der de senere år har ramt isaer mange områder langs de jyske åer, vil stige i takt med, at der kommer mere nedbør.

Isaer i første halvdel af januar frygtede man i Holstebro og omegn, at Storå endnu engang skulle gå over sine bredder, men Holstebro by slap med skraekken. Bekymringe­n er saerlig stor i den jyske by, fordi et storstilet daemningsp­rojekt er blevet stoppet af klager fra bl.a. Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Også langs Gudenå har der vaeret bekymring for de store maengder vand, mens man i bl.a. Kolding og Vejle med succes har fået testet nogle af de daemninger og andre klimatilta­g, der skal forhindre, at vandet oversvømme­r byer og boligområd­er.

»I år har der dog vaeret faerre oversvømme­lser, end vi har set andre år, fordi nedbøren er faldet relativt jaevnt hen over hele Danmark, dog med mest i Jylland og nogle steder på Sjaelland.«

Gennemsnit­stemperatu­ren i hele januar bliver ifølge DMI mellem 3,7 og 3,8 grader – hvilket er et godt stykke over de normale 1,6 grader, som er et gennemsnit for perioden 1991-2020.

Det placerer januar 2023 på en niendeplad­s over de varmeste januar-måneder, der er målt i Danmark.

 ?? ?? Der er masser af vand i åer og søer som her ved Brabrand Søen ved Aarhus. Foto: Kim Frost
Der er masser af vand i åer og søer som her ved Brabrand Søen ved Aarhus. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark