Jyllands-Posten

Forslag fra valgkampen er forsvundet i udspil om inflations­hjaelp til danskerne

Der skulle vaere penge til købmaend, lejere og små selvstaend­ige. En afgift skulle også bankes i bund til glaede for 400.000 danske husstande. Men så blev der kaldt til møder i Finansmini­steriet.

- Kilde: Finansmini­steriet MARTIN KAAE NIKOLAJ RYTGAARD martin.kaae@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Regeringen afsaetter 2,3 mia. kr. til inflations­hjaelp.

Den foreslår en ekstra aeldrechec­k på 5.000 kr. til dem, der i forvejen modtager aeldrechec­k. Det koster ca. 1,1 mia. kr. i alt. I regeringsg­rundlaget foreslås en pulje på 300 mio. kr. til udsatte børnefamil­ier.

Det efterlader 0,9 mia. kr., som kan bruges på andre tiltag, hvis ikke anden finansieri­ng findes.

Her kommer pengene fra:

0,4 mia. kr. fra et loft over, hvor mange penge elproducen­ter må tjene

0,8 mia. kr. fra en ekstraskat på selskaber i olie-, gas- og kulsektore­n

0,3 mia. kr. fra besparelse ved at afskaffe et midlertidi­gt tilskud til børnefamil­ier på kontanthja­elp

0,3 mia. kr. fra ubrugte penge på aeldreområ­det

0,5 mia. kr. fra generelle reserver på finanslove­n.

Der var penge på vej til dig og dig og dig under valgkampen, hvor det vaeltede frem med forslag, der skulle skaerme danskerne mod de stigende priser.

Men efter de politiske forhandlin­ger om en ny inflations­pakke er sat i gang, står det nu klart, hvem SVM-regeringen prioritere­r at hjaelpe – og hvem der alligevel ikke kan vide sig så sikre på hjaelp, som de fik at vide i valgkampen.

I den afgørende slutfase af valgkampen, bare 10 dage før krydset skulle saettes, lancerede Socialdemo­kratiet fire konkrete forslag.

I et udspil, som stadig ligger på partiets hjemmeside, blev det fastslået, at »hvis Socialdemo­kratiet igen bliver betroet regeringsm­agten, vil vi som noget af det første indkalde til forhandlin­ger om en ny runde inflations­hjaelp«.

»Her foreslår Socialdemo­kratiet, at følgende fire forslag indgår,« lød det.

Partiet foreslog en ekstra aeldrechec­k på 5.000 kr., et tilskud på 5.000 kr. til de mest udfordrede lejere, en pulje på 70 mio. kr. til købmaend i små byer og udskydning af betaling af moms, skat og coronalån for små og mellemstor­e virksomhed­er.

Men af de fire tiltag blev kun ét naevnt, da finansmini­ster Nicolai Wammen (S) mandag åbnede de politiske forhandlin­ger med Folketinge­ts partier. Det var den ekstra aeldrechec­k.

Da Wammen blev spurgt, hvad der var blevet af forslagene fra valgkampen – f.eks. hjaelp til lejere i almene boliger – lød svaret, at han havde hørt, at SF vil tage det op i forhandlin­gerne.

»Så det er jo også noget af det, vi kommer til at drøfte,« sagde finansmini­steren.

Hurtig handling

Venstre foreslog midt i valgkampen at »banke naturgasaf­giften helt i bund« ved at saenke den med 95 pct. i seks måneder allerede fra den 1. januar 2023. Ifølge partiet ville det give flere end 400.000 husstande en besparelse på 3.000 kr.

»Det skal ske hurtigt, så de saerligt hårdt ramte danskere kan maerke det,« skrev Vformand Jakob EllemannJe­nsen.

Mette Frederikse­n omfavnede idéen på direkte tv og sagde om gasafgifte­n, at »det kunne vaere et sted at kigge«.

Den 1. januar 2023 er imidlertid passeret, afgiften er uaendret, og den blev heller ikke naevnt af økonomimin­ister Troels Lund Poulsen (V) mandag i Finansmini­steriet. TV 2 spurgte, hvorfor Venstre giver køb på sit eget gas-valgløfte, men bakker op om Socialdemo­kratiets ekstra aeldrechec­k.

»Jeg tror ikke, at man kan sige, at vi har givet køb på noget,« svarede Troels Lund Poulsen.

I foreslår det ikke laengere ...

»Nu har vi lavet et regeringsg­rundlag, som udmønter den inflations­pakke, vi praesenter­er her i dag. Det er noget, Venstre kan se sig selv i.«

Heller ikke et Venstre-løfte om at hjaelpe ca. 100.000 boligejere med traepillef­yr er med i regeringen­s plan. Før valget ville partiet give mulighed for lån til ekstraregn­ingen på samme måde, som en del af el- og gasregning­en kan udskydes til senere.

»Vi vil også forfølge det her efter et valg,« sagde gruppeform­and Thomas Danielsen (V) i oktober til Finans.

Troels Lund Poulsen sagde mandag, at traepillef­yrene er et »opmaerksom­hedspunkt« for regeringen, men »dog meget mindre opmaerksom­hedspunkt end for en-to-tre måneder siden«, fordi priserne er faldende.

»Det er stadigvaek på bordet, men vi må se på, hvordan og hvorledes behovet er, og hvad partierne kommer med,« lød det fra V-ministeren, der understreg­ede, at regeringen ikke ville bruge alle 2,3 mia. kr. selv, fordi der også skal vaere penge til dispositio­n for de partier, der vil vaere med i en politisk aftale.

Lige lovlig frisk

SF kritiserer isaer Socialdemo­kratiet for at undlade at foreslå tiltag, som partiet lovede før valget.

»Der må sidde en del mennesker derude, der har taenkt, at det var noget, man kunne regne med, og måske endda har stemt på Socialdemo­kratiet efter, hvad de har lovet i valgkampen,« siger finansordf­ører Lisbeth BechNielse­n (SF), der undrer sig over, at Wammen peger på SF, når han bliver spurgt til S-løftet til lejerne:

»Det er lige lovligt frisk at deponere sin politik hos andre partier. Man må tage ansvar for det, man selv har lovet.«

Pelle Dragsted, finansordf­ører for Enhedslist­en, haefter sig ved, at regeringen mangler tiltagene til lejere, købmaend i mindre byer og de små virksomhed­er, der skulle kunne udskyde betaling af skat, moms og coronalån:

»Regeringen er løbet fra en raekke af sine centrale valgløfter – igen fristes jeg til at sige – så nu er tusindvis af små selvstaend­ige truet af konkurs. Det er et kaempesvig­t, at man ikke kan regne med, hvad et ledende regeringsp­arti har sagt for få måneder siden.«

Mange tiltag i spil

Forhandlin­ger er gået i gang på et tidspunkt, hvor inflatione­n og de høje energipris­er er faldet fra toppunktet under valgkampen, men hvor el- og gasprisen stadig er højere end på noget tidspunkt før vinteren 2021.

Finansmini­steriet henviser spørgsmål til ministeren­s udtalelser i mandags og tilføjer, at Wammen derudover ikke ønsker at kommentere forhandlin­gerne.

Jyllands-Posten har spurgt Venstre, hvad der er blevet af partiets forslag fra valgkampen.

I en sms skriver Torsten Schack Pedersen (V), finansordf­ører, at »der er mange tiltag i spil, og der er ikke tiltag, der er taget af bordet«.

SVM-regeringen har flertal, men håber på en bred politisk aftale inden vinterferi­en.

Det er lige lovligt friskt at deponere sin politik hos andre partier. Man må tage ansvar for det, man selv har lovet. LISBETH BECH POULSEN (SF), FINANSORDF­ØRER

 ?? ?? Finansmini­ster Nicolai Wammen (S) åbnede mandag de politiske forhandlin­ger om inflations­hjaelp. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
Finansmini­ster Nicolai Wammen (S) åbnede mandag de politiske forhandlin­ger om inflations­hjaelp. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark