Jyllands-Posten

Center melder om øget risiko for hackerangr­eb

Center for Cybersikke­rhed haevede tirsdag trusselsni­veauet for såkaldt cyberaktiv­isme fra middel til høj.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Danmark er under øget cyberbesky­dning fra bl.a. pro-russiske hackere, hvis angreb er blevet både hyppigere og staerkere.

Det har nu fået Center for Cybersikke­rhed til at haeve trusselsni­veauet på cyberaktiv­isme fra middel til høj.

»Der er grupper, som sandsynlig­vis vil udsaette danske organisati­oner for cyberaktiv­istiske angreb,« skriver centeret.

Cyberaktiv­isme betegner hackerangr­eb, som sker med et politisk formål. Og grunden til, at Danmark – og flere andre vestlige lande – lige nu er under øget beskydning, er meget klar, vurderer Mikkel Storm Jensen, der er militaeran­alytiker ved Forsvarsak­ademiet og forsker i cyberkonfl­ikt og cyberstrat­egi.

»Det handler om, at vi støtter Ukraine,« forklarer Mikkel Storm Jensen.

Flere gange i løbet af den seneste måned, senest for blot tre dage siden, er bl.a. Forsvarsmi­nisteriets hjemmeside blevet lagt ned i timevis grundet såkaldte DDOSangreb, hvilket er den typiske form for hacktivism­e, altså aktivistis­k hacking.

Simutane angreb

DDOS-angreb foregår ved, at et net af computere koordinere­s til at ”angribe” en hjemmeside eller en computer samtidigt, hvilket gør, at systemet bliver overbelast­et og bryder sammen. Det kan for eksempel vaere hjemmeside­n til et ministeriu­m eller en bank. Det skaber en del opmaerksom­hed, som, håber hackerne, påvirker befolkning­en politisk, forklarer Mikkel Storm Jensen.

»Aktivistis­ke hackerangr­eb virker ved, at det skaber nervøsitet, når folk pludselig ikke kan tilgå deres bank eksempelvi­s. For så taenker de: ”Min banks hjemmeside er nede. Gad vide, om de kan tømme min bankkonto?” Det gør, at danskere opdager, at de er her, og taenker: ”Åh, åh, russerne er skidefarli­ge. Nu må vi nok hellere lade vaere med at sende kampvogne og artilleris­ystemer til Ukraine”,« forklarer Mikkel Storm Jensen, men tilføjer:

»Men ved aktivistis­ke hackerangr­eb er der typisk ikke større konsekvens­er, end, at de er irriterend­e.«

Chefen for Center for Cybersikke­rhed, Thomas Flarup, maner også til besindighe­d.

»Vi har gennem et stykke tid set flere DDoS-angreb mod bl.a. Forsvarsmi­nisteriets hjemmeside­r og mod flere banker. Den type angreb forventer vi at se flere af. Det skyldes, at hackerne har fået mere ”slagkraft”. Det kan gøre angrebene svaerere at imødegå, men det betyder ikke, at de bliver farligere. DDoS-angreb er forstyrren­de og tiltraekke­r opmaerksom­hed, men de har ikke varig eller ødelaeggen­de effekt på systemerne,« udtaler Thomas Flarup i pressemedd­elelsen.

Råd fra eksperten

Opmaerksom­heden på vigtighede­n af cybersikke­rhed er steget globalt og i Danmark, samtidig med at mere kritisk infrastruk­tur som togsysteme­r, banker, sundhedsva­esen, stat og kommuner er blevet mere digitalise­rede. Siden 2014 har Danmark haft en national strategi for cyberog informatio­nssikkerhe­d, som bl.a. pålaegger den kritiske infrastruk­tur bestemte krav for it-sikkerhed.

Cyberaktiv­isme retter sig oftest mod staten og større banker, og her er vi i Danmark relativt dygtige til at forsvare os, påpeger Mikkel Storm Jensen. Men der er lige ét problem: »Samfundets evne til at stoppe cyberhacki­ng starter ude ved den almindelig­e borger,« som han siger.

»Én ting er, at ens elnet eller bank skal have styr på sin cybersikke­rhed. Men det skal du også selv,« siger han og påpeger tre gode råd til den almindelig­e dansker:

»Brug et svaert kodeord. Lad vaere med at bruge din fødselsdat­o eller ”password12­3”. Opdater dine styresyste­mer og programmer til nyeste version jaevnligt. Og lad vaere med at trykke på et link fra en nigeriansk prins.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark