Jyllands-Posten

Miljøminis­ter vil indføre forbud mod giftigt skum

Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) havde tirsdag indkaldt partiernes ordførere til orienterin­g om PFAS.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Det vil fra 2024 blive indført et nationalt forbud mod at bruge PFAS-holdigt brandslukn­ingsskum på landets øvelsester­raener. Det kunne miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) fortaelle på et pressemøde tirsdag.

Men en undersøgel­se fra Miljøstyre­lsen offentligg­jort samme dag fastslår, at skummet i forvejen naesten ikke anvendes laengere.

Partierne blev tirsdag orienteret af miljøminis­teren om PFAS, herunder arbejdet med en national handlingsp­lan. SVM-regeringen havde på forhånd lovet, at der vil komme en sådan handleplan, men partierne har den seneste tid presset på for, at forhandlin­gerne kan komme i gang.

Samtidig fremgår det af regeringsg­rundlaget, at man vil arbejde på et EU-forbud, som ifølge Heunicke i så fald vil blive »det største forbud på EU-plan«.

»Det store opgør skal vaere på EU-plan, og så kan vi på nationalt plan gå foran, og der er naeste skridt det her brandslukn­ingsskum, der bruges på øvelsespla­dser.«

PFAS er en samlet betegnelse for en raekke flourholdi­ge, svaert nedbrydeli­ge, miljøfarli­ge stoffer, herunder PFOS og PFOA, som er under mistanke for at vaere hormonfors­tyrrende, kraeftfrem­kaldende og for at kunne ødelaegge immunforsv­aret.

PFAS-forurening kom i 2021 for alvor på dagsordene­n, da en gruppe borgere i Korsør havde spist PFOSforgif­tet kød fra kvaeg, som havde graesset naer en brandøvels­esplads, hvor det giftige skum blev brugt.

Få pladser bruger det

Selv om skummet nu bliver ulovligt, kan Magnus Heunicke dog risikere at sparke en åben dør ind.

Miljøstyre­lsen har undersøgt, hvor mange brugere af brandøvels­espladser der anvender PFAS-holdigt brandslukn­ingsskum til brandøvels­er i Danmark. 66 er kontaktet, 44 har svaret, hvoraf fem stadig bruger PFAS-holdigt brandslukn­ingsskum.

15 af de 44 svarede, at de altid har brugt PFAS-frit brandslukn­ingsskum, mens 24 af 44 svarede, at de har udfaset PFAS-holdigt brandslukn­ingsskum til fordel for PFAS-frit brandslukn­ingsskum.

Xenia Trier, lektor i miljøviden­skab ved Institut for Plante- og Miljøviden­skab på Københavns Universite­t, tror ikke, tiltaget vil få stor betydning.

»Det er godt, at Danmark

Kilde: Miljøstyre­lsen vil vise vejen på nogle områder, men da PFAS i forvejen er udfaset i det meste brandslukn­ingsskum, der bruges i Danmark, så taenker jeg ikke, at det får en voldsom stor betydning. Jeg havde håbet, at de var gået videre og som minimum havde taget forbrugerp­rodukter med og andre produkter, hvor der jo findes alternativ­er.«

Et lignende EU-forbud er også undervejs, som ifølge Miljøminis­teriet »sandsynlig­vis først traeder i kraft i 2024 med virkning 18 måneder efter«.

To grundeleme­nter

En kommende handleplan skal ifølge Magnus Heunicke »indeholde to grundeleme­nter«:

»Hvordan skaffes og giver vi mere viden til befolkning­en, miljøorgan­isationer, grundejere og andre, der har brug for klarhed. Det andet er, hvordan vi får udfaset PFAS. Sagen er også bare den, at der alene de seneste få uger er kommet så meget ny viden, at havde vi lavet den sidste år, havde den vaeret utilstraek­kelig allerede nu.«

Han afviste at svare på, hvordan handleplan­en skal finansiere­s. Sidste år oplyste regionerne, at 15.000 grunde var i risiko for at vaeret forurenet. Af dem har 12.000 grundejere siden fået besked om, at deres grunde er eller kan vaere forurenet.

Tidligere i januar kom det frem, at der var blevet målt forhøjede vaerdier af PFAS i økologiske aeg. Det fik fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) til at meddele, at flere fødevarer end hidtil skal undersøges for muligt PFASindhol­d.

Mennesker bør ifølge EU’s anbefaling­er ikke indtage mere end 4,4 nanogram PFAS per kilo kropsvaegt om ugen.

 ?? ?? Vandprøver viste et forhøjet PFAS-niveau i Svanesø i Skanderbor­g. Lystfisker­e har fået besked, og de opfordres til ikke at fiske i søen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vandprøver viste et forhøjet PFAS-niveau i Svanesø i Skanderbor­g. Lystfisker­e har fået besked, og de opfordres til ikke at fiske i søen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark