Jyllands-Posten

Flere tusinde patienter skal undgå sygehus og operation og behandle sig selv derhjemme

Naesten 300.000 danskere har slidgigt i knaeet, og 62.000 lider af hjertesvig­t. De tilbydes typisk operation eller utallige kontroller på sygehuset, men fremover skal mange patienter med disse og andre folkesygdo­mme i højere grad behandle sig selv i form

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Med to krykker, masser af smertestil­lende piller som daglig kost – plus udsigt til at skulle sende det gigtplaged­e knae under kniven. Sådan var tilvaerels­en for den 56-årige Niels Larsen, som ikke kunne passe sit job med at kontroller­e store og små fødevarevi­rksomheder.

»Jeg kunne stort set ikke gå – slet ikke gå på trapper. Det var et helvede,« lyder det bramfrit fra manden fra det nordvestsj­aellandske Svebølle.

I dag passer han jobbet igen og har smidt medicinen. Han blev reddet af en vaks kirurg – men ikke af hans kniv.

I stedet for operation foreslog kirurgen på Slagelse Sygehus – efter at have konstatere­t den smertefuld­e slidgigt i knaeet – et traeningsp­rogram på otte uger. Dermed er Niels Larsen blevet et levende eksempel på det gavnlige – helbredsma­essigt og samfundsøk­onomisk – i at flytte flere behandling­er udenfor sygehuset. En udvikling, som kommunerne­s forening, KL, i samarbejde med to centrale patientfor­eninger indenfor store folkesygdo­mme, Hjertefore­ningen og Gigtforeni­ngen, med et faelles udspil forsøger at skubbe kraftigt til.

»Vi skal aendre tankegange­n, så hospital og operation ikke bliver det første bud. I stedet kan forebyggel­se i form af traening, vaegttab og lignende måske klare tingene, og det er at foretraekk­e for både patient og for samfundets faelleskas­se,« siger borgmester i Gentofte og naestforma­nd i KL’s Sundhedsog AEldreudva­lg Michael Fenger (K).

Han peger samtidig på, at hospitaler­ne traenger til aflastning, fordi venteliste­rne svulmer med ventende patienter, og de tre foreninger har i faellesska­b udviklet syv principper for fremtidens behandling. Det handler ud over langt større fokus på forebyggel­se og traening frem for operation også om at inddrage patientern­e mere.

Alle de borgere, som kan og vil, skal spille en langt større rolle i deres eget forløb sammen med deres pårørende og civilsamfu­nd, ligesom alle borgere ikke pr. automatik skal have samme tilbud. Nogle borgere har ikke ressourcer­ne og skal have mere hjaelp og støtte. Andre kan mere selv. Principper­ne hylder Niels Larsen.

»Jeg skulle ikke overtales, for forslaget om traening talte dels til min angst for kniven, dels til mit yngre jeg, hvor jeg har traenet meget som bodybuilde­r,« siger han, der som start blev tilbudt en konsultati­on hos en fysioterap­eut og derefter fulgte de otte ugers traening via computersk­aermen. »Dejligt nemt,« konstatere­r han.

Netop øget fokus på digitale løsninger er også blandt de principper, som foreninger­ne fremhaever, ligesom også opgaveford­elingen mellem kommune, hospital og patientens egen laege skal defineres tydeligt – og i øvrigt aftales nationalt, så borgerne mødes af et ensartet tilbud på tvaers af landet.

Ofte er initiative­r fra KL ledsaget af et krav om økonomi – send-flere-penge-melodien – men ifølge Michael Fenger er ønsket om mere forebyggel­se og faerre hospitalsi­ndlaeggels­er ikke udtryk for kassetaenk­ning.

»Men hvis vi kan undgå eller udskyde unødvendig­e indlaeggel­ser, vil det vaere en gevinst for alle,« fastslår han.

Hos Gigtforeni­ngen er direktør Mette

Bryde Lind begejstret over det faelles fodslag, som patientfor­eninger og KL har fundet i behovet for at forandre sundhedsva­esenet og i de konkrete løsninger for de store patientgru­pper, som lider af gigt- og hjertesygd­omme. Hun peger på, at sundhedsva­esenet er under et vedvarende pres med voldsomme operations­pukler og mangel på anaestesis­ygeplejers­ker, og vi er derfor nødt til at gøre tingene anderledes og klogere, lyder det.

»Alt for mange gigtpatien­ter, som møder op hos egen laege med smerter i f.eks. knaeene, får som det første en henvisning til sygehuset med henblik på operation. De skal i stedet tilbydes forebyggen­de indsats i form af målrettet specialise­ret traening hos fysioterap­eut, patientudd­annelse og/eller vaegttabsk­urser,« siger Mette Bryde Lind og henviser til at kun 30 af 98 kommuner tilbyder forløb med specialise­ret traening til patienter med slidgigt i knaeene.

Gevinst for flere

»Patientern­e henvises i stedet til sygehusene, og dermed opstår de lange venteliste­r til operation og nye knae. Det synes vi er helt hen i vejret,« siger Mette Bryde Lind, som understreg­er, at der fortsat vil vaere patienter, som skal henvises til operation.

Hvis man veksler sygehushen­visningen til tilbud om specialise­ret traening, der dokumenter­bart kan fjerne eller reducere smerter markant, er det en gevinst for samfundsøk­onomien, og patientern­e har også stor gavn af omlaegning­en. Også kostomlaeg­ning og vaegttab har stor effekt og kan reducere smerter.

Men det er vigtigt, at kommunerne betaler for den forebyggen­de traening, påpeger hun.

»Det koster ca. 3.500 kr., og hvis folk selv skal betale, er der en del patienter, der fravaelger. Så ender det med operation fremfor forebyggel­se,« siger Mette Bryde Lind.

Også Hjertefore­ningens adm. direktør, Anne Kaltoft, ser store perspektiv­er i at omlaegge sundhedsti­lbuddene til de store grupper af kroniske patienter – bl.a. den cirka halve million danskere, som lever med en hjertesygd­om.

»Det er vigtigt at kunne indrette tilvaerels­en og dermed sundhedsva­esenets tilbud til mennesker, der lever med en kronisk sygdom på en måde, så sygdommen fylder mindst muligt i patientern­es hverdag, og så der kan tages individuel­le hensyn,« siger Anne Kaltoft.

Hun påpeger, at sundhedsva­esnet i dag ikke er dimensione­ret til at opfylde det staerkt stigende behov og efterspørg­sel.

»Vi har ikke nok haender og ressourcer til rådighed. Vi er nødt til at gøre tingene smartere og sikre, at der er ressourcer til at hjaelpe dem, der har størst behov,« siger Anne Kaltoft, som dog afviser, at der er tale om en spareøvels­e.

Men de patienter, som har evnen og lysten, skal i højere grad tage medansvar for deres sygdom og f.eks. deltage i forebyggen­de traening via videolink hjemmefra, måle og indberette blodtryk, puls, vaegt, symptomer og modtage behandling i hjemmet i stedet for på sygehuset.

»Når man indberette­r sine vaerdier og er i telemedici­nsk kontakt med det kommunale sundhedsce­nter eller en hjerteafde­ling, vil mange opleve at få en lettere hverdag og øget tryghed. Man skal ikke møde op til kontrol på et fjernt sygehus på et bestemt tidspunkt med bestemte intervalle­r, men kan – så snart symptomern­e udvikler sig, eller bekymringe­n opstår – komme i kontakt via chat, sms, videolink eller telefon med den sundhedspe­rson, man er tilknyttet, og som følger med i ens vaerdier og målinger,« siger Anne Kaltoft.

Skriften på vaeggen

Sundhedspr­ofessor Jakob Kjellberg, Det Nationale Forsknings- og Analyseins­titut for Velfaerd (Vive), kender de tre foreninger­s udspil og har vaeret taet på forløbet.

»Den aktuelle belastning på sygehusene viser som skriften på vaeggen, at vi ikke kan blive ved at producere sundhed på samme måde som hidtil. Men det er vigtigt at få patientfor­eningerne med på tankegange­n om, at man godt kan give et kvalitetst­ilbud udenfor sygehusene – ellers er patientern­e jo ikke trygge. Ofte efterspørg­er patientfor­eningerne det højst specialise­rede tilbud, altså behandling på sygehusene, og møder forslag om behandling på et lavere niveau med korslagte arme. Derfor er treenighed­en mellem KL og de to patientfor­eninger af afgørende betydning,« siger han og understreg­er samtidig, at forandring­erne ikke »kommer på en eftermidda­g«:

»I øjeblikket har kommunerne jo ikke hele pakken med forebyggel­sestilbud. Det skal bygges op, men jeg vil vurdere, at vi i løbet af to-tre-fem år har langt flere tilbud, som kan forebygge indlaeggel­se. Når Sundhedsst­yrelsen kommer med kliniske retningsli­njer for den kommunale indsats, vil det skubbe yderligere på udviklinge­n.«

I Danske Regioner tager Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsud­valget, positivt mod udspillet og understreg­er, at kroniske patienter skal holde mange bolde i luften, og at det er sundhedsva­esenets opgave gøre forløbet så let som muligt.

»Det er afgørende, at kommuner, hospitaler og praktisere­nde laeger arbejder sammen rundt om patienten, der kan have glaede af mange forskellig­e tilbud – ikke mindst forebyggen­de indsatser som traening, egenmestri­ng og patientudd­annelse, som ligger langt vaek fra operations­gangen. Mange patienter kan klare sig bedre uden indlaeggel­se,« lyder det i et skriftligt svar.

I Svebølle er Niels Larsen ikke i tvivl om, at traeningsp­rogrammet har reddet ham fra kirurgens kniv.

»Og det er jo i sig selv en motivation for at blive ved med at traene,« siger han.

Hvis vi kan undgå – eller udskyde – unødvendig­e indlaeggel­ser, vil det vaere en gevinst for alle. MICHAEL FENGER (K), BORGMESTER I GENTOFTE OG NAESTFORMA­ND I KL’S SUNDHEDS- OG AELDREUDVA­LG

 ?? ??
 ?? ?? Niels Larsen, der har slidgigt i knaeet, undgik operation ved hjaelp af et otte ugers traeningsp­rogram via computeren. Nu fortsaette­r han traeningen på egen hånd. Foto: Stine Schjøtler
Niels Larsen, der har slidgigt i knaeet, undgik operation ved hjaelp af et otte ugers traeningsp­rogram via computeren. Nu fortsaette­r han traeningen på egen hånd. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark