Jyllands-Posten

Praesident­en vil ikke udfordres og har fundet en vej til at kvaele kritik

Vladimir Putins evigt loyale støtte mod vest, Belarus, er notorisk kendt for at faengsle dets kritikere og politiske modstander­e, men de seneste uger er flere højt profilered­e retssager løbet med opmaerksom­heden.

- ANJA LUNDING HANSEN Anja.lunding.hansen@jp.dk

De taeller en opposition­sleder, en journalist og sidste års modtager af Nobels fredspris. Faellesnae­vneren for dem alle er, at de inden for den seneste måned er blevet stillet for en domstol på grundlag, der er bredt kritiseret for at vaere »politisk motiverede«.

Dermed fungerer de også som de nyeste eksempler på, at Belarus’ praesident, Aleksandr Lukasjensk­o, strammer grebet yderligere om magten, og at truslen om faengsel lurer bag døren, hvis man udfordrer enehersker­en.

Senest blev landets vigtigste opposition­sleder, Svetlana Tikhanovsk­aja, centrum for en højt profileret retssag, da hun er anklaget for hele 10 lovovertra­edelser, herunder for landsforra­ederi og forsøg på terror.

Opposition­slederen beskrev retssagen som »komisk« og fortalte, at hendes tildelte forsvarsad­vokat end ikke havde reageret på hendes forsøg på at komme i kontakt med denne.

»Jeg ved ikke, hvor laenge eller hvor mange dage denne retssag vil vare, men jeg er sikker på, at de vil dømme mig til mange, mange år i faengsel,« fortalte hun nyhedsbure­auet AFP.

Tikhanovsk­aja måtte flygte ud af landet dagen efter praesident­valget i 2020, efter at hun – ligesom vestlige regeringer – haevdede, at valgresult­atet var svindel, da Lukasjenko stod tilbage med sejren. Derfor foregår retssagen uden hendes tilstedeva­erelse.

Hun blev ganske utilsigtet opposition­sleder, da hun stillede op til landets praesident­valg på vegne af sin mand, Sergej Tikhanovsk­y. Han blev faengslet få dage efter, at han meldte sit eget kandidatur, og senere blev han idømt 18 års faengsel. Dagen inden sin kone stod han også over for nye retssager for ikke at have fulgt ordre fra faengselsb­etjentene.

Flere retssager sat i vaerk

Retssagen mod opposition­slederen kommer, efter at de belarusisk­e myndighede­r har sat en raekke andre kritikere på anklagebae­nken. Herunder sidste års modtager af Nobels fredspris, aktivisten Ales Bialiatski, der har vaeret faengslet i knap to år uden en retssag. Han er anklaget for at finansiere de protester, der opstod efter det påståede svindelval­g.

Protestern­e var de største og mest vedvarende i landet, som endte med, at flere end 35.000 mennesker, herunder aktivister og opposition­spolitiker­e, blev arresteret. Tusinder blev slået af politiet, og snesevis af medier og ikke-statslige organisati­oner blev lukket.

Ifølge landets førende borgerrets­gruppe, Viasna, der er grundlagt af nobelprism­odtageren, er der i dag over 1.440 politiske fanger i landet. I blandt dem er journalist­en Andrzej Poczobut.

Nyligt blev der også indledt en retssag mod ham som en påmindelse om, at pressen heller ikke kan se sig fri. Efter at have skrevet en raekke »aerekraenk­ende« historier om Lukasjenko, som de kaldes af myndighede­rne, har journalist­en siddet bag tremmer i knap to år.

Alle tre retssager er blevet fordømt af de anklagede, EU og flere internatio­nale menneskere­ttighedsor­ganisation­er.

I en pressemedd­elelse har EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, kaldt retssagern­e for »brutal undertrykk­else og politisk motiverede retssager med det formål at lukke munden på alle uafhaengig­e stemmer for at forhindre en demokratis­k debat«.

Lukasjenko har vaeret ved magten i Belarus siden 1994, og landet har – som det eneste europaeisk­e – fortsat dødsstraf. Sidste år blev loven herom ovenikøbet udvidet, så aktivister eller andre, der dømmes for »forsøg på terror«, kan blive idømt dødsstraf.

Senere samme år blev det besluttet, at soldater og politikere også skal kunne idømmes dødsstraf for højforraed­eri – ganske som det er tilfaeldet for flere af de politiske fanger, herunder opposition­slederen.

Belarus har vaeret springbrae­t for indsaettel­sen af russiske styrker i Ukraine. Flere gange i løbet af krigen har der vaeret meldinger om, at civile belarusere har forhindret russiske forsynings­kaeder ved sabotage af landets nationale jernbanesy­stem.

Jeg ved ikke, hvor laenge eller hvor mange dage denne retssag vil vare, men jeg er sikker på, at de vil dømme mig til mange, mange år i faengsel. SVETLANA TIKHANOVSK­AJA, OPPOSITION­SLEDER

 ?? ?? Manden, der bliver kaldt Europas sidste diktator, Belarus' praesident, Alexander Lukasjenko, sender stadig flere kritikere til landets domstole. Foto: Sergei Grits/AP
Manden, der bliver kaldt Europas sidste diktator, Belarus' praesident, Alexander Lukasjenko, sender stadig flere kritikere til landets domstole. Foto: Sergei Grits/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark