Jyllands-Posten

Hvordan kan man overhovede­t forestille sig at arbejde efter 64 år?

Høje leveomkost­ninger får utilfredsh­eden til at ulme ikke blot i Frankrig, men i mange europaeisk­e lande.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Nej til at pukle til vi dør. Nej til en pensionsal­der på 64 år!

Selv om gennemsnit­salderen i Frankrig med godt 82 år ligger en smule over de 64, var hovedbudsk­abet et rungende nej til at arbejde laengere, da Frankrigs otte største fagforenin­ger tirsdag for anden gang på to uger mobilisere­de hundredtus­inder af modstander­e af praesident Macrons pensionsre­form.

Målet med reformen er at haeve pensionsal­deren fra 62 til 64 år for at få franskmaen­dene til at blive to år laengere på arbejdsmar­kedet og dermed forhindre, at pensionssy­stemet bryder sammen.

I en flere kilometer lang kortege med balloner og høj musik ved Place d’Italie i Paris mødte Juliette Correia op med en sort kiste på ryggen.

»Oven i krisen med inflation og stigende leveomkost­ninger kommer Macron med en pensionsre­form. Det er elendig timing, og jeg håber, at regeringen bliver så bange for, at det her skal eksplodere, at den traekker forslaget tilbage,« siger den 41-årige sygehjaelp­er, der ikke kan forestille sig at arbejde, til hun er 64.

Det kan den 49-årige buschauffø­r Didier Derisbourg fra Bethune i det nordlige Frankrig heller ikke:

»Der er mange andre måder at finansiere pensionssy­stemet. Hvorfor afskaffede Macron for eksempel formueskat­ten?«

Vi er ikke dovne

Fagforenin­gernes ambition var at samle endnu flere end de godt 1,1 mio. demonstran­ter, som deltog ved den første aktionsdag den 19. januar, for at sende et staerkt signal til det franske parlament, der i øjeblikket behandler lovforslag­et.

Foreløbig står Macron fast ligesom en af sine forgaenger­e, Nicolas Sarkozy, der i 2010 haevede pensionsal­deren fra 60 til 62 år på trods af 14 landsdaekk­ende strejker. Men praesident­ens flertal i parlamente­t afhaenger af støtte fra det borgerlige republikan­ske parti, og både her og internt i Macrons regeringsp­arti er flere medlemmer ifølge Le Monde ved at få kolde fødder. Nogle husker alt for godt, hvordan de første protester fra bevaegelse­n de gule veste i november 2018 spredte sig som en steppebran­d til en langvarig, national krise.

Reformen skal gradvist afskaffe de mange specialord­ninger i det franske pensionssy­stem. Den 55-årige Freddy Bruneel, der arbejder for telefonsel­skabet Orange, skal med den nye reform arbejde to år laengere end planlagt, til han er 59 år:

»De bliver ved med at rykke pensionsal­deren, men det er kun halvdelen af historien. De forsøger også at spise os af med elendige pensioner.«

Ligesom i Beatles-sangen When I’m Sixty Four betragtes 64 år af mange franskmaen­d som en alder, hvor man ikke kun taber håret, men rammes af en snigende frygt for at ende sine dage både sulten og ensom. Alligevel

afviser mange i kortegen anklagen om, at franskmaen­d er dovne og ikke gider arbejde. Selv om pensionsal­deren fortsat vil vaere en af Europas laveste, er det urimeligt at sammenlign­e, for lønninger og arbejdsfor­hold er forskellig­e fra land til land, lyder forsvaret.

Den 54-årige Severine fra anti-globaliser­ingsorgani­sationen Attac har malet et sort dødningeho­ved i ansigtet. Hun betegner reformen som morbid og fuldstaend­ig ude af trit med tidens tendenser:

»Alt taler for, at vi fremover skal arbejde mindre og dele arbejdet. Det er absurd at blive ved med at arbejde mere for at tjene mere,« siger hun.

Strejker lukkede tirsdag det meste af den kollektive trafik i hovedstade­n ned. Strejker blandt laerere betød, at mange blev tvunget til at holde en fridag for at passe børn. Mod slutningen af demonstrat­ionen kom det til sammenstød mellem politiet og unge autonome, der kastede med brosten og fik tåregas retur.

Utilfredsh­ed ulmer i Europa

Ifølge en opgørelse i Euronews lever Frankrig op til sit ry som europamest­er i konflikter. Med 128 årlige strejkedag­e i gennemsnit pr. 1.000 ansatte i årene 2010-2019 og 79 i årene 2020-2021 ligger franskmaen­dene foran andre europaeisk­e lande. Lande som Belgien, Spanien, Danmark, Finland og Norge følger efter, mens både Storbritan­nien og Tyskland ligger langt nede på listen i de pågaeldend­e år.

Statistikk­en kan dog meget vel have aendret sig i 2022, hvor stigende leveomkost­ninger har pustet til utilfredsh­eden ikke mindst i Storbritan­nien. Onsdag har fagforenin­ger her varslet strejker for ca. 100.000 offentligt ansatte, heriblandt graensebet­jente, der i december skabte store problemer for julerejsen­de. Ansatte i sundhedsse­ktoren fastholder kravet om lønstignin­ger, der matcher en inflation på omkring 10 pct.

I Spanien har ansatte i sundhedsse­ktoren og laerere strejket for højere lønninger i januar, og spanske flyveleder­e vil strejke hver mandag i hele februar. I Portugal har kabinepers­onale fra det nationale flyselskab Tap strejket for højere lønninger og bedre arbejdsfor­hold, og i Italien har togtrafikk­en i januar vaeret ramt af lokale arbejdsned­laeggelser.

I Tyskland står parterne stejlt over for hinanden i igangvaere­nde overenskom­stforhandl­inger. Stillet over for de stigende leveomkost­ninger kraever fagforenin­gerne i den offentlige sektor en generel lønforhøje­lse på mindst 10,5 pct. Kravet er foreløbig blevet afvist af såvel lokale som føderale myndighede­r.

Strejkerne er allerede begyndt blandt tyske postarbejd­ere, og lederne af store tyske fagforbund advarer om, at det kun er fortroppen for en mulig generalstr­ejke senere i februar.

Der er mange andre måder at finansiere pensionssy­stemet. Hvorfor afskaffede Macron for eksempel formueskat­ten? DIDIER DERISBOURG, BUSCHAUFFØ­R

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark