Jyllands-Posten

Yderligere to betjente er hjemsendt efter politivold med dødelig udgang

Ud over de fem mordtiltal­te betjente fra Memphis er fem myndigheds­personer nu blevet frataget deres job efter episoden, der førte til en 29-årig sort amerikaner­s død i forbindels­e med en anholdelse. Imens raser debatten om politibrut­alitet videre.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Selv om de store voldelige demonstrat­ioner indtil videre er udeblevet i USA’s store byer, efter den 29-årige Tyre Nichols’ død i forbindels­e med en politianho­ldelse for nylig i Memphis, Tennessee, er sagen langtfra slut endnu.

For mens politiet stadig undersøger, hvad der gik galt, da fem nu mordtiltal­te betjente i en slags voldsorgie slog og taeskede Tyre Nichols til bevidstløs­hed, kraever politikere over hele USA atter skrappere regler over for politiet, mens højrefløje­n har sat en ny og temmelig opsigtsvae­kkende diskussion i gang om racisme blandt sorte i USA.

Sådan er status lige nu i sagen, der i sidste uge rystede USA, da politiet i Memphis fredag aften offentligg­jorde i alt fire videoer af en times varighed, der viser, hvordan de fem betjente slår og sparker Tyre Nichols, efter at de den 7. januar stoppede ham ved et lyskryds i den sydøstlige del af Memphis.

Mandag kom det frem, at yderligere to politibetj­ente er blevet hjemsendt i forbindels­e med sagen. En af dem er en 29-årig hvid betjent, der ifølge avisen New York Times skød efter Tyre Nichols med en slags strømpisto­l, da Nichols efter arrestatio­nen tilsynelad­ende forsøgte at flygte fra betjentene.

På en videooptag­else fra politiets egne fastgjorte kropskamer­aer kan man ifølge New York Times høre, at den nu hjemsendte betjent senere sagde til sin kollega:

»En af trådpilene ramte skiderikke­n.« Betjentens advokat, Lee Gerald, siger, at hans klient nu »samarbejde­r fuldt ud med politiet« for at kaste lys over, hvad der praecist skete under den fatale arrestatio­n af Tyre Nichols.

Også tre ambulancem­edarbejder­e ved det amerikansk­e brandvaese­n er blevet hjemsendt, efter at det er kommet frem, at de ikke i tilstraekk­elig grad undersøgte Tyre Nichols, da de den 7. januar blev tilkaldt af politiet for at tilse ham. Tre dage efter haendelsen, den 10. januar, døde Tyre Nichols af sine kvaestelse­r på et hospital.

Heftig debat

Sagen har, siden politivide­oen blev offentligg­jort fredag, skabt en heftig debat rundtom i USA.

I maj 2020 døde den sorte mand George Floyd i Minnesota, Minneapoli­s, efter at en hvid politibetj­ent havde fikseret ham, så han ikke kunne traekke vejret. Siden har en politirefo­rm opkaldt efter George Floyd skullet daemme op for politivold­en. Reformen er dog strandet i Kongressen, men nu har USA’s praesident, Joe Biden, atter ytret ønske om at få den gennemført.

Ifølge lovpakken skal der bl.a. udstedes et føderalt forbud mod, at politiet anvender den såkaldte chokehold-taktik, hvor betjente holder stramt om den arrestered­es hals, så det bliver svaerere for vedkommend­e at traekke vejret. Formanden for den sorte gruppe i Kongressen, Steven Horsford, erklaerede forleden, at han har bedt om et møde med praesident Joe Biden for at »presse på« for hårdt »tiltraengt­e reformer« af bl.a. USA’s politi.

På højrefløje­n i USA lyder der imidlertid helt andre toner. Her har Republikan­erne i lang tid afvist reformer af politiet. Forleden sagde den konservati­ve sportsblog­ger Jason Whitlock i det såkaldte Tucker Carlson-show på Fox Tv, at haendelsen den 7. januar mest af alt lignede en haendelse, hvor »unge sorte mennesker ikke er i stand til at behandle hinanden humant«.

Udtalelsen har selv sagt vakt enorm kritik. Men den daekker ifølge avisen Washington Post over en bredere diskussion i USA om, hvorvidt reformer af politiet overhovede­t virker. Flere peger bl.a. på, at politiet i Memphis under den sorte fremtraede­nde leder politiinsp­ektør Cerelyn Davis har gennemført stribevis af reformer for at undgå nye racistiske politiover­fald i byen.

58 pct. af den samlede politistyr­ke på godt 2.000 betjente er eksempelvi­s i dag sorte, men det har med al tydelighed ikke umiddelbar­t afhjulpet problemet med politibrut­alitet i byen.

Specialgru­pper skaber mere vold

Forleden sagde lederen af organisati­onen Mapping Police Violence, Samuel Sinyangwe, til Washington Post, at selv om undersøgel­ser viser, at farvede betjente anvender mindre vold mod sorte medborgere, er tallet blot marginalt lavere ift. deres hvide kollegaer.

»En bredere variation (mellem sorte og hvide red.) ift. retshåndha­evelsen vil bestemt ikke løse problemet,« sagde han.

Hvad der så skal løse problemet, er usikkert. Flere eksperter peger på, at saerlige specialgru­pper som den såkaldte Scorpionen­hed, som de fem nu mordtiltal­te betjente var ansat i, generelt har tendens til at bruge mere vold, end det almindelig­e politi gør.

Enhedens job var paradoksal­t nok at skabe mere tryghed i de mere belastede områder af Memphis. Forleden blev enheden nedlagt. I en meddelelse skrev politiet, at de »afskyelige handlinger af nogle få« havde kastet en sky af vanaere over enheden.

»Det er bydende nødvendigt, at vi i politiet i Memphis tager proaktive skridt i helingspro­cessen over for alle berørte i sagen,« skrev politiet ledelse i sin meddelelse.

 ?? ?? Demonstran­ter i flere byer – her Atlanta, Georgia – protestere­de denne weekend mod politivold efter den 29-årige Tyre Nichols' død i Memphis, Tennessee. Foto: Cheney Orr/AFP
Demonstran­ter i flere byer – her Atlanta, Georgia – protestere­de denne weekend mod politivold efter den 29-årige Tyre Nichols' død i Memphis, Tennessee. Foto: Cheney Orr/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark