Jyllands-Posten

Finder Rusland en bagvej til OL i Paris via Boxen i Herning?

Russiske atleter har kurs imod OL i Paris. I kvindehånd­bold går turen mod OL via VM, der afvikles i Danmark, Sverige og Norge senere på året.

- MIKKEL HEMMERHANS­EN mikkel.hemmer@jp.dk

Atleter fra Rusland og Belarus skal kunne deltage ved OL i Paris i 2024 under neutralt flag. Sådan er meldingen fra den internatio­nale olympiske komité (IOC).

Vejen derhen er fortsat usikker, og kritikken er hård fra flere sider.

»Det er tydeligt, at ethvert neutralt flag for en russisk atlet vil vaere plettet med blod. Olympiske principper og krig er fundamenta­lt modsaetnin­ger til hinanden,« udtalte den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj.

Han har både i telefonsam­taler og i et brev opfordret den franske praesident, Emmanuel Macron, til at saette foden ned og forhindre det. Men i kulissen arbejder IOC ufortrøden­t videre med planerne.

»Ingen idraetsudø­ver skal forhindres i at konkurrere baseret på, hvilket pas man har. Regeringer kan ikke beslutte, hvilke atleter der kan deltage i konkurrenc­er, og hvilke der ikke kan,« lyder argumentat­ionen fra IOC.

Drypvis kommer flere og flere detaljer frem om den praktiske udførelse af visionen. Kun de atleter, som ikke har støttet krigen i Ukraine, kan få lov at konkurrere, og de skal stille op under neutralt flag og farver.

Invitation fra Asien

Første invitation er allerede landet i indbakken, og den er fra Asien. Atleter fra Rusland og Belarus er blevet inviteret til at deltage i Asian Games, der skal afvikles i den kinesiske by Hangzhou i september. Her er der OLpladser på spil i eksempelvi­s boksning, hockey og moderne femkamp, men der bliver også konkurrere­t i håndbold.

Naeste skridt bliver direkte forhandlin­ger med alle de internatio­nale idraetsfor­bund, som eksempelvi­s det internatio­nale håndboldfo­rbund (IHF).

Det bekraefter IOC overfor Jyllands-Posten.

»IOC vil fortsaette udviklinge­n af konceptet igennem bilaterale konsultati­oner, idet de internatio­nale forbund er den eneste autoritet i forhold til deres internatio­nale konkurrenc­er,« skriver en talsmand for IOC.

Smidt ud

Det naeste store IHF-mesterskab er VM i kvindehånd­bold, der i december 2023 afvikles i Norge, Sverige og i Danmark, hvor der skal spilles kampe i Kolding og i Boxen i Herning. Rusland blev godt nok smidt ud af VM-kvalifikat­ionen i forlaengel­se af landets invasion af Ukraine.

»Med øjeblikkel­ig virkning og indtil videre forbyder IHF alle hold, officials, dommere, foredragsh­oldere og ekshvis perter fra Rusland og Belarus at deltage i IHF-events og aktivitete­r,« lød det fra IHF i marts 2022, og den udelukkels­e gaelder stadig.

Spørgsmåle­t er, hvordan IHF – med de nye meldinger fra IOC – ser sagen nu. Rusland skal med til VM for at have en chance for at komme til OL i Paris, hvis IHF’s eget regelsaet skal følges. Nr. 2 til 7 ved VM ryger i kvalifikat­ionsturner­ingerne, mens verdensmes­teren kommer direkte til OL

Rent lavpraktis­k er det muligt for IHF at få Rusland med til kvinde-VM.

Der er en stor risiko for at miste goodwill og opbakning blandt europaeisk­e regeringer og befolkning­er til den olympiske bevaegelse. HANS NATORP, FORMAND, DANMARKS IDRAETSFOR­BUND (DIF)

Flere fribillett­er

IHF opererer altid med flere wildcards til VM, og det er også tilfaeldet denne gang. For to år siden ved VM i kvindehånd­bold i Spanien uddelte IHF VM-fribillete­r til Slovakiet, Polen og Kina, der ellers ikke havde kvalificer­et sig.

I Rusland presser man på for at komme tilbage i de internatio­nale håndboldme­sterskaber.

»Hvorfor skal mine spillere og spillerne fra Belarus baere ansvaret for, hvad der sker ude i verden?« sagde landstraen­eren for det russiske herrelands­hold, Velimir Petković, til det russiske nyhedsbure­au Tass lige inden VM i herrehåndb­old.

Netop til den slutrunde var praesident­en for det russiske håndboldfo­rbund, Sergey Shishkarev, ifølge det uafhaengig­e engelske medie Inside the Games inviteret til at overvaere VM-finalen i Stockholm. Han var ifølge mediet indbudt som aeresgaest af IHF’s praesident, Hassan Moustafa.

Forhandlin­gsklimaet imellem Rusland og IHF er godt,

 ?? ?? Rusland er lige nu udelukket fra alle internatio­nale konkurrenc­er, også i håndbold, men IOC mener, at tiden er moden til, at de skal vende tilbage. Foto: Anke Waelischmi­ller/Sven Simon/AP
Rusland er lige nu udelukket fra alle internatio­nale konkurrenc­er, også i håndbold, men IOC mener, at tiden er moden til, at de skal vende tilbage. Foto: Anke Waelischmi­ller/Sven Simon/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark