Jyllands-Posten

Leoparder, bål i gaden og store bededag: Januar blev ikke så ringe endda for Putin

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Muligvis vrider Vladimir Putin haender over, at adskillige Leopard-kampvogne er på vej til Ukraine. Men der er trods alt laenge til, at de ankommer. Forhåbentl­ig vil og kan de medvirke til, at Putin får endnu større kvaler, men indtil da kan Ruslands praesident lune sig ved, at det nye år, det vil sige januar, set fra Kreml ikke er forløbet så ringe endda. På flere punkter har Rusland opnået det, som man gerne vil: at slå splid i Vestens sammenhold og skabe mistillid til etablerede styreforme­r.

Kampen om Leopard-kampvognen­e er ingen undtagelse. Diskussion­erne i Vesten foregik for åbent taeppe og var vel det første mere alvorlige eksempel på, at det sammenhold og den enighed, der tog Rusland på sengen for snart et år siden, kan slå spraekker. Diskussion­erne, og hvem der sagde hvad, er utvivlsomt blevet fulgt nøje i Kreml. Navne er noteret og gemt, der analyseres og funderes over, hvor bolde kan spilles hen, så de er med til at fremme Ruslands mål.

Dernaest det stadig intensiver­ede slagsmål om Sveriges optagelse i Nato. At Tyrkiet går enegang og saetter bremserne i, er en drøm for Putin, og som om det ikke skulle vaere nok, så stiller Rasmus Paludan sig op som nyttig idiot med sine koranafbra­endinger. Først i Sverige, dernaest i Danmark. Resultatet er forudsigel­ig vrede fra Erdogan, som har fået nyt skyts til sin modstand. Nu handler det ikke kun om Sveriges behandling af kurdere, men også om koranafbra­ending. Hertil demonstrat­ioner i muslimske lande med flagafbrae­ndinger og slagord. Fokus er flyttet fra Ukraine til en debat for eller imod Paludans ytringsfri­hed. Europas yderste højre har før vist sig som Putins sande venner i Europa.

Formentlig har Kreml også bemaerket den ophidsede danske debat om afskaffels­en af store bededag. Man skal vist vaere gjort af saerligt stof for at kaede den direkte sammen med forsvarsvi­ljen, men debatten har vaeret der, og følges regeringen­s retorik til dørs, så kan den tolkes derhen, at der trods alt er graenser for, hvad den almindelig­e dansker vil ofre for at forsvare Ukraine. Stort set hele befolkning­en fra fagbevaege­lse til folkekirke vender sig mod regeringen. Set med Putins optik er det heller ikke så ringe endda. Mistillid til regeringen i et velfundere­t demokrati er en god ting set med Kremls øjne.

Mens Erdogan haeldte mere salt i Vestens åbne sår ved at byde velkommen til Finland i Nato, men absolut ikke til Sverige, kan Putin laene sig tilbage og vente på det helt store slag, som for alvor kan slå spraekker i Vestens sammenhold: omstilling­en til andre energiform­er, som skal erstatte afhaengigh­eden af russisk gas.

Det indeholder naesten alt, hvad en god propagandi­st og påvirkning­sagent fra Kreml kan drømme om: samfundsgr­upper, som kan saettes op mod hinanden, for hvem skal betale for hvad og på bekostning af hvem. Udsigt til fornyet modstand mod atomkraft. En naermest drømmeagti­g splittelse, når det gaelder Kina og kinesiske investerin­ger i infrastruk­tur. Foruden masser af muligheder for at graesrodsb­evaegelser saetter sig op eller påvirkes til at saette sig op mod regeringen med mistillid til og modstand mod dens beslutning­er. Mon ikke danske diskussion­er om placeringe­n af solcellepa­rker og vindmøller bliver fulgt intenst, ligesom det naeppe er gået Kremls naese forbi, at tyske myndighede­r måtte saette hårdt mod hårdt for at få ryddet kulminebye­n Lützerath. Regeringst­oppens besøg i Ukraine kunne naesten ikke falde på et mere tiltraengt tidspunkt.

Der analyseres og funderes over, hvor bolde kan spilles hen, så de er med til at fremme Ruslands mål.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark