Jyllands-Posten

Diskussion­en om abort ruller igen: Vi har alle ligeret – også de af os, der er fostre

- KERSTIN HOFFMANN

”Allerede efter cirka 16 uger kan et menneskefo­ster høre. Men det kan en søanemone også”.

Sådan lyder overskrift­en på en artikel, hvor tre laegefagli­ge eksperter bliver bedt om at give deres bud på, hvornår et foster bliver til et menneske.

Det slog mig, at denne pointe rammer noget centralt. For hvad er det, der afgør, om et foster er et ligevaerdi­gt menneske med krav på retsbeskyt­telse? Er det, at det har en fungerende hørelse? At det kan føle smerte? Eller at det kan reagere på stimuli?

For som overskrift­en ganske rigtig antyder – alt dette kan selv meget ”lavtståend­e” organismer fra dyreriget også leve op til.

Abortdebat­ten er blusset op igen, og grunden til, at det er en svaer debat, er, at abort handler om liv og død. Et menneskefo­ster bliver slået ihjel. Men med hvilken ret?

Måske skulle man naerme sig spørgsmåle­t fra et andet sted og spørge: Hvad er det, der giver en person som dig og mig ret til samfundets beskyttels­e imod at blive slået ihjel?

Hvad er det, der giver os denne universell­e ligeret, som menneskere­ttighedern­e beskriver, og som vi har bygget vores samfund på? Hvad er det helt konkret, vi alle deler på tvaers af køn, race, alder, størrelse, helbred, intelligen­s osv., og som denne ligeret er betinget af?

Som overskrift­en antyder, er der store problemer ved at knytte en sådan ligeret til sanserne – f.eks. evnen til at høre. Dels er sanser ikke noget, kun vi mennesker har, og dels er der jo mennesker, der mangler vigtige sanser. Skal de derfor fratages deres lige ret til beskyttels­e?

Mange argumenter­er i den nuvaerende debat for, at menneskets ligeret skal knyttes til evnen til at kunne overleve uden for livmoderen. At kunne klare sig selv trods sårbarhed.

Men hvornår stiller vi sådanne krav til fødte sårbare? Problemet er også, at en sådan evne til at overleve er helt afhaengig af den hjaelp, man får stillet til rådighed.

Et foster, der fødes for tidligt, er således helt prisgivet den føtal-medicinsk teknologi og dennes begraensni­nger. Men hvordan kan noget så universelt som menneskere­ttigheder betinges af et teknologis­k stadie?

Andre igen argumenter­er for, at det, der gør os ligevaerdi­ge, er vores selvbevids­thed. Til denne gruppe hører f.eks. bioetikere­n Peter Singer, som også mener, at ”abortgraen­sen” bør ligge et stykke efter fødslen. Det nyfødte barn udvikler jo først sin selvbevids­thed i løbet af de første par år.

Men er et nyfødt barn ikke et ligevaerdi­gt menneske?

Abortspørg­smålet kraever af os, at vi besinder os på, hvad et ligevaerdi­gt menneske er. Jeg har ikke fundet nogen bedre beskrivels­e af det, vi alle har tilfaelles, end dette at vaere ”medlem af den menneskeli­ge familie”, som menneskere­ttighedser­klaeringen formulerer det i praeamblen. Det, der gør os alle lige og giver os en lige ret til beskyttels­e imod vold, er ikke en variabel, som vi kan have i forskellig grad, men noget absolut og iboende!

Hvis vi vil fastholde et samfund, der beskytter alle ”medlemmer af den menneskeli­ge familie”, så må vi også beskytte den ufødte. Ethvert foster, hvis foraeldre er mennesker, har fået dette medlemskab tildelt. De har krav på vores beskyttels­e.

Kommunikat­ionssekret­aer, Retten til Liv, Højslev

Det fjerner ikke de vanskeligh­eder, som får en gravid kvinde til at ønske en abort. Men som i en lang raekke andre alvorlige konflikter af social eller personlig karakter må vi løse disse udfordring­er på en anden måde end ved at fratage et ligevaerdi­gt ”medlem af den menneskeli­ge familie” retten til ikke at blive slået ihjel.

Abortspørg­smålet kraever af os, at vi besinder os på, hvad et ligevaerdi­gt menneske er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark