Jyllands-Posten

Vi er traette af at spille sygdomsbin­go

Smittelavi­nen ruller igen igen i daginstitu­tionerne. Hvorfor accepterer vi det vinter efter vinter.

- JOHNNY GAARDSDAL

Daginstitu­tionerne er i disse måneder en højrisikoz­one at gå ind i, hvis man har i sinde at holde sig feberfri og rask i øvrigt. Influenza, rotavirus, forkølelse, corona og andet godt bliver sendt på omgang børn og paedagoger imellem.

Knapt to af tre arbejdsmil­jørepraese­ntanter i børnehaver og vuggestuer har oplevet ekstraordi­naert meget sygdom blandt personalet i januar måned. Og mange foraeldre vil med garanti kunne nikke til, at heller ikke deres børn er gået fri.

Man taenker måske, at det er et vilkår i daginstitu­tioner, hvor børn sutter på legetøjet, piller naese og tumler, og hvor den fysiske kontakt er afgørende for den omsorg og tryghed, paedagoger­ne yder for børnene.

Men nej, vi behøver faktisk ikke at spille sygdomsbin­go vinter efter vinter i landets daginstitu­tioner. Det virker absurd, at vi accepterer, at chancen for fuld plade i løbet af en vinter vel naermest er større end chancen for, at hele familien er rask naeste weekend.

Paedagoger­ne har – ikke overrasken­de – et højt sygefravae­r sammenlign­et med andre. I gennemsnit naesten 16 sygedage på et år. Og så taeller vi ikke en gang de dage med, hvor de faktisk også burde vaere blevet under dynen, men af hensyn til deres kollegaers arbejdspre­s og børnenes dag møder ind alligevel.

16 sygedage er dobbelt så mange som administra­tions- og it-ansatte i kommunerne og tre dage mere end gennemsnit­tet for alle offentligt ansatte. Det er dyrt for samfundet. Og en stor del af paedagoger­nes sygefravae­r kunne vaere forhindret, hvis der var bedre ventilatio­n og udluftning i danske institutio­ner og skoler, så bittesmå dråber med smitte ikke ophober sig i luften på stuen. Det burde kommunerne prioritere – både når de bygger nye institutio­ner og i de eksisteren­de.

Det ville ganske givet også betyde, at børnene blev mindre syge. Vuggestueb­ørn bliver typisk ramt af 8-12 infektione­r i løbet af deres første år i institutio­n. Det er synd for børnene, og det er så sandelig også svaert at jonglere den maengde barnets sygedage som foraeldre.

Det fører os videre til den naeste udfordring, når vi taler smittespre­dning i institutio­nerne. To af tre arbejdsmil­jørepraese­ntanter oplever nemlig, at børn, som burde vaere blevet hjemme, fordi de er syge, bliver sendt i institutio­n alligevel. Det er jo ikke af ond vilje, men ofte fordi foraeldren­e ikke har andre muligheder, når de selv skal afsted på arbejde.

Skal vi bryde smittekaed­erne, kraever det, at hverken paedagoger eller børn kommer syge på arbejde og i institutio­n. Under corona blev børn med de mindste sygdomsteg­n holdt hjemme, og sammen med gode hygiejneva­ner og udluftning holdt vi på den måde stort set influenza for døren.

Alligevel fortsaette­r vi nu med 180 km/t. på et arbejdsmar­ked, hvor foraeldre med ret til sølle en eller to dage til at passe deres syge barn presses til at sende sløje børn afsted, når pasningsmu­lighederne er udtømt. Det starter vinter efter vinter smittelavi­ner, som ikke kun betyder, at endnu flere foraeldre må traekke barn sygt-kortet på arbejdspla­dsen, men også paedagoger må kapitulere og blive hjemme under dynen.

Det giver sig selv, at det har konsekvens­er for de virkelige normeringe­r ude på stuerne og for børnene, som møder skiftende vikarer og ukendte ansigter. Hvis de da overhovede­t er så heldige, at der er vikarer at få. Det ekstraordi­naere sygefravae­r har påvirket børnenes tryghed og trivsel i hver tredje tilfaelde, når man spørger arbejdsmil­jørepraese­ntanterne. Ligesom det unaegtelig­t påvirker paedagoger­nes arbejdsmil­jø.

Forretning­sudvalgsme­dlem, Bupl

Det er både menneskeli­gt og samfundsøk­onomisk tosset, at vi fortsaette­r i samme rille som før corona, når nu vi én gang for alle burde have laert, at sygdom og institutio­ner er en ualmindeli­gt dårlig cocktail, og at sygdomsbin­go faktisk ikke behøver at vaere et vilkår for hverken paedagoger eller børnefamil­ier vinter efter vinter.

 ?? ?? Det sygdomsbin­go, der indtraeffe­r i daginstitu­tioner vinter efter vinter, behøver faktisk ikke at vaere et vilkår for hverken paedagoger eller børnefamil­ier, mener Johnny Gaardsdal. Arkivfoto: Lars Krabbe
Det sygdomsbin­go, der indtraeffe­r i daginstitu­tioner vinter efter vinter, behøver faktisk ikke at vaere et vilkår for hverken paedagoger eller børnefamil­ier, mener Johnny Gaardsdal. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark