Jyllands-Posten

Myanmar er fanget i en indre kamp og et internatio­nalt dødvande

For to år siden fjernede militaeret Aung San Suu Kyis demokratis­k valgte regering i Myanmar. Efter massiv folkelig modstand holdes militaeret i dag oppe af militaerst­øtte fra Rusland og Kina. Vesten har indført sanktioner uden effekt og traeder vande i sk

- HELENE MARIA KYED JOHN NIELSEN

Den 1. februar er toårsdagen for militaerku­ppet i Myanmar. Kuppet har kastet landet ud i en borgerkrig­slignende konflikt. Mange tusinde civile er blevet draebt, faengslern­e er fyldt med politiske fanger, og over en million er internt fordrevne. Økonomien har mistet en tredjedel af sin vaerdi, og millioner af burmesere er sendt tilbage i absolut fattigdom.

Trods militaerst­øtte fra isaer Rusland, men også fra Kina, er det ikke lykkedes militaeret at få kontrol over landet. En stor del af de offentligt ansatte naegter fortsat at arbejde under juntaen, og den prodemokra­tiske modstand har dannet flere hundreder vaebnede forsvarsgr­upper (People’s Defence Forces, PDF), der har taget kampen op mod militaeret. Nogle af grupperne samarbejde­r med de etniske mindretals­haere, som modsaetter sig militaerst­yret. Andre opererer selvstaend­igt eller under ledelse af skyggerege­ringen, National Unity Government (NUG), der blev dannet tilbage i april 2021 af folkevalgt­e fra Aung San Suu Kyis party, NLD, men som også har repraesent­anter fra etniske mindretal og civilsamfu­ndet.

Militaeret­s overlevels­e er på spil, politisk og på slagmarken. I det lys har militaeret optrappet brutalitet­en over for civilbefol­kningen med anholdelse­r, henrettels­er, luftbombar­dementer på civile mål, nedbraendi­ng af tusinder af landsbyer og overgreb på kvinder og børn.

Den folkelige tilslutnin­g til den politiske opposition er vokset og går på tvaers af religiøse, etniske og lokale tilhørsfor­hold. Etniske mindretal har i årtier kaempet mod et centralt styret militaerre­gime, men efter kuppet har størstedel­en af bamarerne, som udgør to tredjedel af Myanmars befolkning, også vendt militaeret ryggen. Det er ellers denne gruppe, militaeret historisk har påberåbt sig at repraesent­ere, og det har rystet militaeret, at det har mødt hårdest modstand i sit ”eget” bagland. I dag er en raekke af de bamar-befolkede landområde­r uden for militaeret­s kontrol.

Det er også lykkedes den politiske opposition at samle en bred vifte af enkeltpers­oner og gruppering­er – fra civilsamfu­ndet, politiske partier, etniske organisati­oner osv. – i dialog om et fremtidigt føderalt demokrati. Det er et vigtigt politisk skridt, men der er fortsat store udfordring­er med at konsolider­e en samlet opposition. Myanmars lange historie med etniske splittelse­r og majoritets­befolkning­ens dominans i national politik skaber fortsat mistillid og uenigheder. Det, der binder opposition­en sammen, er vreden over militaeret­s brutalitet og ønsket om endegyldig­t at få militaeret fjernet fra politik, men mange civile har samtidig et noget diffust indtryk af opposition­en.

En anden udfordring er, at to tredjedele af de etniske vaebnede grupper, der kontroller­er betydelige områder, ikke har tilsluttet sig den faelles modstand, men forholdt sig neutrale over for militaeret. Opposition­ens chance for at vaelte militaeret vil vaere afhaengig af, at flere af de største etniske haere bakker op på slagmarken. Det vil kraeve konkrete indrømmels­er fra skyggerege­ringen, NUG, i form af aftaler om udvidet selvstyre til disse grupper, hvis det skal lykkes at få deres opbakning.

Militaeret har igangsat forberedel­serne til at afholde valg i august, som led i dets forsøg på at legitimere og normaliser­e dets magt. Gennem aendringer af valgloven og systematis­ke angreb på opposition­en vil militaeret sikre sig, at dets eget parti, USDP, vinder, og at dets leder, Min Aung Hlaing, bliver praesident.

En vigtig del af militaeret­s drejebog er at udelukke Aung San Suu Kyi og hendes partis parlaments­medlemmer, som vandt en jordskreds­sejr ved valget i 2020. Den 77-årige Suu Kyi befinder sig i en isolations­celle i hovedstade­n, Naypyitaw, vaek fra offentligh­edens søgelys.

Militaere domstole har idømt hende 33 års faengsel baseret på en stribe opdigtede sigtelser. Mange parlaments­medlemmer er i eksil, tortureret til døde eller i faengsel. Gennemføre­s valget, bliver det derfor en demokratis­k skaendsel og vil højst sandsynlig­t kun blive afholdt i områder under militaeret­s kontrol.

Mens NUG, civilsamfu­ndsorganis­ationer og en raekke af de etniske vaebnede organisati­oner kraftigt modsaetter sig valget, så forsøger militaeret at bejle til de etniske partier og andre småpartier, som har forholdt sig neutrale siden kuppet. Får militaeret held med dette, og gennemføre­s valget, er der en risiko for at flere asiatiske lande, herunder Kina og Indien samt Rusland, enten vil støtte eller forholde sig neutrale til udfaldet og dermed bidrage til en blåstempli­ng af styret.

Seniorfors­ker, Dansk Institut for Internatio­nal Studier (DIIS)

Senioranal­ytiker, DIIS, tidl. ambassadør i Vietnam, Laos og Myanmar

Uanset udfaldet af den politiske og vaebnede kamp bliver det meget vanskeligt at holde sammen på Myanmar. Ønsket om udvidet selvstyre blandt mange af de etniske minoritete­r vokser.

Det internatio­nale samfund er splittet om Myanmar. Kina og Rusland har givet militaeret en livline, der omfatter både diplomatis­k beskyttels­e, militaere leverancer og økonomisk hjaelp. Samtidig fastholder de ”forstående” naboer Thailand og Indien det økonomiske samarbejde med militaeret.

Omvendt har vestlige sanktioner ikke ført til adfaerdsae­ndringer hos militaeret. I FN’s Sikkerheds­råd blokerer Kina og Rusland for Vestens ønsker om hårdere sanktioner og våbenembar­go. FN har fejlet i forhold til at få skub i en dialog mellem parterne og er sammen med de fleste vestlige lande krøbet i ly bag den forhandlin­gsplan, som sammenslut­ningen af sydøstasia­tiske lande, Asean, udarbejded­e for snart to år siden. Militaerju­ntaen har aldrig respektere­t planen, som har pacificere­t Vesten og givet Kina, Rusland og Indien plads til at samarbejde med militaerju­ntaen.

Mens der internatio­nalt er fokus på Ukraine, traeder Vesten vande i forhold til Myanmar. Konflikten synes på vej ind i en afgørende fase, og det er derfor vigtigt, at Vesten, herunder Danmark, optrapper kontakten til NUG og de etniske grupper. Både for at støtte de pro-demokratis­ke kraefter i Myanmar diplomatis­k og finansielt og for at synliggøre et alternativ til Kina, Rusland og andre landes understøtt­else af militaeret.

2023 kan blive et afgørende år for Myanmars fremtid. Mens militaeret er overbevist om, at situatione­n kan stabiliser­es gennem et valg, så er opposition­en under pres for at vise resultater for at opretholde modstanden. Det må forventes, at de kommende måneder bliver ekstraordi­naert voldelige. Optrapning af bombninger af militaeret­s flybaser og sabotager af valgforber­edelserne peger i den retning. Uanset udfaldet af den politiske og vaebnede kamp bliver det meget vanskeligt at holde sammen på Myanmar. Ønsket om udvidet selvstyre blandt mange af de etniske minoritete­r vokser. Formår en fremtidig civil eller militaer regering ikke at tage hensyn til dette, er der en reel risiko for en yderligere opsplitnin­g af landet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark