Jyllands-Posten

HENRIK NORDBRANDT

-

Født den 21. marts 1945 på Frederiksb­erg. Søn af kommandørk­aptajn cand.polyt. Poul Erik Nordbrandt og cand.jur. Grete Marie Nordbrandt.

Har tilbragt flere år i Tyrkiet og Graekenlan­d. Har i en halv snes år boet på Østerbro i København med kone og barn.

Efter studentere­ksamen laeste han i en periode kinesisk og arabisk ved Københavns Universite­t og i udlandet.

Har modtaget en raekke priser, bl.a. Emil Aarestrup Medaillen, 1979. Det Danske Akademis Store Pris, 1980. Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, 1980. Kritikerpr­isen, 1984. Søren Gyldendal Prisen, 1987. Morten Nielsens Mindelegat, 1987. Svenska Akademiens Nordiska Pris, 1990. De Gyldne Laurbaer, 1996. Nordisk Råds Litteratur­pris, 2000.

Udgav senest digtsamlin­gen ”Så en morgen” i 2021.

udgav siden over 40 bøger.

Herudover har han skrevet en lang raekke andre bøger, bl.a. børnebøger, en kriminalro­man, en kogebog, en dagbog og en erindrings­bog.

Han har også skrevet manuskript til filmen “På Ama’r” fra 2001. Flere af Nordbrandt­s bøger er oversat til andre sprog.

Han modtog De Gyldne Laurbaer i 1996 for digtsamlin­gen ”Ormene ved himlens port” og Nordisk Råds Litteratur­pris

for digtsamlin­gen ”Drømmebroe­r” i 2000.

Henrik Nordbrandt blev tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1980 og blev medlem af Det Danske Akademi i 2014.

Erik Svendsen er fast litteratur­anmelder på JyllandsPo­sten og har gennem tiden anmeldt Henrik Nordbrandt­s digte adskillige gange, senest digtsamlin­gen ”Så en morgen”, som Erik Svendsen gav seks stjerner. Anmelderen kaldte Nordbrandt­s samling »tragisk morsom« og »melankolsk«.

Sans for verden

For Erik Svendsen er Henrik Nordbrandt en af de største digtere i dansk litteratur. En »kosmopolit­isk forfatter«, som han beskriver ham.

»Henrik Nordbrandt har kontinuerl­igt skrevet digtsamlin­ger, som alle syntes var gode. Han havde et saerpraege­t tekstunive­rs og var centrallyr­iker i ordets bedste forstand,« siger Erik Svendsen og henviser til Nordbrandt­s mange flytninger rundtom i verden.

»Den sans for omverdenen, han havde, var den, han skrev med. Han så på verden med et åbent og nysgerrigt blik, men samtidig med distance. Vi har mistet en stor digter med et stort facetteret univers, som var god til at skrive verden ind i sine digte,« lyder det.

Henrik Nordbrandt, 77 år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark