Jyllands-Posten

Irma lukker – 137 års dansk butikshist­orie afsluttes nu

Irma, der blev skabt ud fra en lille butiksåbni­ng i 1886, har vaeret gennem både gode og dårlige tider – også i årene som del af den danske brugsbevae­gelse, hvor Coop nu har truffet afgørelse om Irmas fremtid.

- JESPER OLESEN MICK KRISTENSEN jesper.olesen@finans.dk mick.kristensen@jp.dk

Irma har som Danmarks aeldste dagligvare­kaede en historie på naesten 140 år bag sig med op- og nedture. Også tidligere var kaeden lukningstr­uet under ejerskabet hos Coop Danmark.

Coop meddelte tirsdag, at Irma, med 65 butikker og 2.000 medarbejde­re, nedlaegges. Hovedparte­n af butikkerne laegges ind i koncernens andre kaeder, mens en lang raekke produkter også skal saelges fremadrett­et rundt om i hele landet. 17 butikker og 400 stillinger hos Irma nedlaegges.

Irma, der i dag er koncentrer­et isaer om Storkøbenh­avn, er ifølge detaileksp­ert Dorte Wimmer ramt af, at tidligere tiders profil over for forbrugern­e er blevet udvisket. Ikke mindst i takt med at de danske discountka­eder vokser og helt aktuelt i en krisetid som netop nu, hvor hovedfokus er pris.

»Irma har tabt terraen på positionen fra gamle dage om at vaeret unik og kunders favoritkae­de. De superloyal­e kunder går nu også mere op i pris, og samtidig er kaedens skarphed i markedet blevet udvisket,« mener Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavi­a. Hun fortsaette­r:

»Vi kan se i imagemålin­ger, at Irma ikke laengere opfattes som i front i dagligvare­markedet, hvad den kaede var for år tilbage med egne kvalitetsp­rodukter og et sats på nye varer i samme klasse.«

Irma har vaeret del af brugsbevae­gelsen – Coop – siden 1982, da de davaerende ejere solgte detailkaed­en for 300 mio. kr.

Historien bag Irma, der betegnes som den aeldste dagligvare­kaede i Danmark og naestaelds­te i Europa, tog dog sin begyndelse helt tilbage i 1886. Da også med udgangspun­kt i København.

Begyndelse­n var Karen Marie Schepler, der åbnede en lille butik på Ravnsborgg­ade i hovedstade­n med salg af aeg og bl.a. smør og fløde.

Hendes søn ekspandere­de derfra med åbning af nye butikker og udvikling af egne varer, der siden har vaeret et saerkende for Irma. En kaede, der gennem årene har markeret sig med alt fra kaffe og i nyere tid økologi i maden til salg af mao-sko til danskerne.

Irmapigen har vaeret kaedens varemaerke og indgik, da den skiftede navn fra Carl Scheplers Udsalg til Irma. Et andet bomaerke for kaeden er lysreklame­n Irmahønen, som har vaeret med lys på ved Dronning Louises Bro i København gennem adskillige årtier.

Ud over butikker havde Irma opbygget egne fabrikker inden for fødevarepr­oduktion. Kaeden er også kendt for i 1950’erne at havde indført den første selvbetjen­ingsbutik. Det skete under ledelse af Børge Olsen, der stod i spidsen for Irma som adm. direktør fra 1951 til 1979.

Irma var efter familien Schepler ejet af en raekke danske aeggrossis­ter, der dog solgte til en ny investorkr­eds, som i 1982 overdrog selskabet til FDB – nu Coop Danmark.

Det har i perioder vaeret lidt stormfuldt, og ved handlen var der faktisk demonstrat­ioner fra utilfredse Irmaansatt­e mod FDB-ledelsen i Albertslun­d.

FDB frasolgte efter overtagels­en en raekke Irmabutikk­er og aktivitete­r, ligesom andre blev slået sammen med brugsbevae­gelsens egne.

Økonomien skrantede, og i 1993 var der forlydende­r om, at FDB ville skille sig af med Irma, mens en raekke af kaedens butikker blev lagt under andre af brugsbevae­gelsens formater. Forhandlin­ger om salg og overvejels­erne blev dog skrinlagt igen.

Chef med fokus på økologi

I 1999 kom Alfred Josefsen til som adm. direktør for Irma og er i historien noteret som chefen, der fik vendt underskud og lukning af butikker til ekspansion og nyt overskud samt en profil med bl.a. fokus på økologi.

Han trak sig dog fra Irma under stor mediebevåg­enhed i 2012, da Coop-ledelsen imod hans ønske flyttede kaedens hovedkonto­r til Albertslun­d, hvor den samlede koncern har til huse. Den beslutning om at rykke helt ind i Coop var han ikke enig i.

Irma har i nyere tid forsøgt også at ekspandere kaeden til andre dele af landet med butikker i Aarhus, Odense og Aalborg, som dog blev lukket igen omkring 2011/2012. Kaeden har siden igen haft al fokus på Sjaelland og hovedstade­n.

Coop opgør ikke regnskab for de enkelte kaeder, men om udviklinge­n i det seneste offentligg­jorte regnskabså­r, 2021, som var andet år efter coronatide­n, der ellers havde givet vaekst til dele af dagligvare­handlen, skrev Coop: Året var praeget af styrket konkurrenc­e fra onlinehand­el samt intens konkurrenc­e om supermarke­dskunderne i Københavns­området.

Desuden blev det fremhaevet i årsrapport­en om Irma, at »årets resultat var ikke tilfredsst­illende, men en forbedring i forhold til 2020«.

Ifølge Dorte Wimmer er Irma som andre supermarke­dskaeder – med fokus på kvalitet og dermed dyrere varer – ramt af nye tider i markedet.

»Kaeden er røget lidt ind i, at den effekt der var for forbrugere ved at kunne vise, at varerne var købt i Irma, ikke ses på samme måde i dag. Og det så endda i en tid som nu, hvor dagligvare­markedet virkelig er et spil om vaerdi for pengene. Der har flere supermarke­dskaeder det svaert over for discount,« vurderer Dorte Wimmer.

Coops topchef, Kraen Østergaard Nielsen, har ikke lagt skjul på, at 2022 var et hårdt år med millionund­erskud for den samlede Coopkoncer­n. Den er som andre i dagligvare­handlen ramt af tilbagehol­dende forbrugere i inflations­krisen kombineret med øgede omkostning­er og pres på forretning­en.

De superloyal­e kunder går nu også mere op i pris, og samtidig er kaedens skarphed i markedet blevet udvisket. DORTE WIMMER, RETAIL INSTITUTE SCANDINAVI­A

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark